Je hebt nog geen opleiding als favoriet toegevoegd.

077 - 30 67 000
24 uur/dag bereikbaar voor studieadvies Bel mij
Gratis studiegids

Paardenverzorging

Paardenverzorging
Gratis proefles
Inschrijven
6x
40,50
of ineens
€438,00 €219,00
5/5

Beoordeeld door 1 student(en)

ALGEMEEN

Cursus Paardenverzorging: leer alles over paarden en pony's verzorgen

Dressuur, springen, rennen of tochten door bossen en over stranden: paardrijden. Wat heeft een paard eigenlijk nodig? Welke voeding is het beste? Leer alles wat er te weten is over paarden en pony's. Volg de cursus Paardenverzorging.

Of het nu gaat om dressuur, springen, mennen of buiten rijden: paardrijden begint met de basisbeginselen.

Vragen die aan bod komen zijn:

  • Wat is de juiste zithouding op een paard?
  • Hoe tuig je een paard op?
  • Hoe tuig je een paard af?

Hoe zie je of een paard gezond is? De cursus behandelt de meest voorkomende aandoeningen. Leer alles over inenten, ontwormen en hoefverzorging.

Hoe verzorg je renpaarden?

Wat eten paarden? En geef je een paard waarmee je af en toe recreatief door het bos rijdt hetzelfde eten als een renpaard waarmee je wedstrijden wint?

Of het nu gaat om recreatief paardrijden, rijden in wedstrijdverband of om een andere tak van de hippische sport: de cursus Paardenverzorging is geschikt voor iedere paardenliefhebber.

Rassen en hun bijzonderheden

Leer de verschillende rassen en hun eigenschappen kennen. De cursus biedt een overzicht van de herkomst van paarden. 

Hoe corrigeer je paarden? Hoe bouw je een band op met een paard? Wat doe je als je naar links wil en je paard galloppeert naar rechts? Hoe houd je een steigerend paard onder controle? Leer de fijne kneepjes van paardengedrag kennen.

Van werken met paarden je beroep maken? Dat kan. In de cursus maak je kennis met verschillende paardenberoepen en krijg je een overzicht van mogelijke opleidingen en diploma’s.

 

Met gratis fotoboek

Van meer dan 400 bladzijden.

PROGRAMMA

Programma Paardenverzorging

Het paard door de eeuwen heen

In de cursus leer je eerst meer over de herkomst en de inzet van paarden en de verschillende rassen en hun bijzonderheden. Om meer te begrijpen van de lichaamsbouw, gedrag en de kenmerken van de verschillende paardenrassen, is het van belang terug te gaan in de tijd en iets te leren over de herkomst van het paard. Tegenwoordig leven nog maar zeer weinig paarden in het wild of halfwild, de meeste paarden zijn gedomesticeerd. Dat betekent dat de dieren door verandering van eigenschappen aangepast zijn aan het leven met en gebruik door de mens. Wist je bijvoorbeeld dat de mens de eerste paarden al zo'n 6.000 jaar geleden gebruikte als lastdier? Tegenwoordig worden paarden ook veelvuldig gebruikt voor de sport en als hobby- of gezelschapsdieren.

We kennen een grote verscheidenheid aan typen paarden en rassen. Dit komt doordat mensen paarden gingen fokken voor allerlei doeleinden. Veel voorkomende rassen en verschillen in bouw en karakter komen uitgebreid aan bod. Ook gaan we in op het gedrag van paarden. Je leert dit gedrag begrijpen en hoe je hierop kunt inspelen.

De beste zorg voor jouw paard of pony

Voor het verzorgen van paarden is het uiteraard van groot belang om te weten hoe het lichaam van een paard in elkaar zit en hoe het functioneert. Omdat het paard vanwege zijn bewegingsstelsel door de mens wordt ingezet, is het heel belangrijk dat dit goed blijft functioneren. Maar ook de rest van het lichaam moet goed en gezond zijn: alleen zo kan een paard goed functioneren en samen met zijn eigenaar of verzorger de gevraagde prestaties leveren. Belangrijk hierbij zijn bijvoorbeeld de voeding en verschillende aspecten in de huisvesting die samenhangen met specifieke kenmerken van het paardenlichaam.

Naast de verzorging van paarden behandelen we ook de meest voorkomende aandoeningen bij paarden en de behandeling, maar vooral ook de preventie ervan. Je leert alles over inenten, ontwormen en juiste hoefverzorging.

Beginselen van paardrijden

In de cursus komt uiteraard ook het gebruik van het paard aan bod. Met bijvoorbeeld het harnachement. Dit is een ander woord voor het tuig van een paard (zoals het zadel, hoofdstel en mentuig). We behandelen de beginselen van paardrijden, zoals correcte zithouding, juiste uitrusting, buiten rijden, dressuur, springen en mennen.

Paarden zijn grote edele dieren die we met zorg en respect dienen te behandelen. Daarom leer je ook meer over het veilig vervoeren van paarden. Verder gaan de lessen ook over fokkerij, verzorging van merrie en veulen, het beleren van jonge paarden en het aankopen van een paard.

GETUIGSCHRIFT

Getuigschrift Paardenverzorging

Een NHA getuigschrift kun je aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Iedere cursist kan aan het einde van de cursus geheel kosteloos een certificaat van deelname aanvragen. Ook als je geen lessen ter correctie hebt ingezonden, kom je hiervoor in aanmerking.

ZO STUDEER JE

Persoonlijke begeleiding

Met de begeleiding van jouw perssoonlijke docent sta je er nooit alleen voor en boek je de beste resultaten. Je kunt de huiswerkopgaven aan het eind van iedere les voorzien van eventuele vragen. Deze stuur je per post of via internet naar jouw docent. Hij/zij kijkt de opgaven na en voorziet ze van uitleg, tips, aanwijzingen en een cijfer. Je mag bij alle NHA-opleidingen tot 6 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in Nederland! Wanneer je start met je cursus, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Leer in je eigen tempo

Elke maand ontvang je nieuwe lessen van jouw hobbycursus in huis, waardoor je telkens weer geprikkeld wordt om lekker met jouw hobby bezig te zijn. In je eigen tempo! Zo is deze cursus goed te combineren met een drukke baan en met andere hobby's. Starten met deze hobbycursus kan op elke dag van het jaar!

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je direct in contact met studiegenoten die dezelfde cursus volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt deze cursus extra leuk.

Lesmateriaal

Voor deze cursus heb je geen extra leerboeken nodig. NHA heeft alle van belang zijnde stof in de lessen opgenomen. Daarnaast ontvang je gratis een fraaie ringband om je lessen in te bewaren. Zo hou je overzicht en bespaar je geld.

STUDIEDUUR

Studieduur

6 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: 077-30 67 000 of stuur een e-mail.

REVIEWS

Reviews

5/5
Paardenverzorging

Een hele leuke cursus. alles wordt er in behandeld en het is duidelijk

LESGELD

Lesgeld

Paardenverzorging
6x €40,50 of ineens €438,00 €219,00
Inschrijven
Met hulp
6x 40,50
of ineens €438,00 €219,00
Inschrijven
Tablet incl. toetsenbord

Daarom NHA

  • Nu 50% korting op het lesgeld!
  • 15 dagen op proef
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt

Paardenverzorging
5/5

Een hele leuke cursus. alles wordt er in behandeld en het is duidelijk

Lees meer »
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!