Menu

Paardenverzorging  

Tijdelijk met GRATIS tablet Nú met 50% korting
Paardenverzorging
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
€598,00
299,00
of 
6 x €55,00
4.9/5

Beoordeeld door 7 student(en)

 • Inclusief persoonlijke begeleiding
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Start binnen enkele minuten
 • Afronding: NHA-getuigschrift
 • Studieduur: 6 maanden
ALGEMEEN

Cursus Paardenverzorging: leer alles over paarden en pony's verzorgen

Dressuur, springen, rennen of tochten door bossen en over stranden: paardrijden. Wat heeft een paard eigenlijk nodig? Welke voeding is het beste? Leer alles wat er te weten is over paarden en pony's. Volg de cursus Paardenverzorging.

Of het nu gaat om dressuur, springen, mennen of buiten rijden: paardrijden begint met de basisbeginselen.

Vragen die aan bod komen zijn:

 • Wat is de juiste zithouding op een paard?
 • Hoe zadel je een paard op?
 • Hoe zadel je een paard af?

Hoe zie je of een paard gezond is? De cursus behandelt de meest voorkomende aandoeningen. Leer alles over inenten, ontwormen en hoefverzorging.

Hoe verzorg je paarden?

Wat eten paarden? En geef je een paard waarmee je af en toe recreatief door het bos rijdt hetzelfde eten als een renpaard waarmee je wedstrijden wint?

Of het nu gaat om recreatief paardrijden, rijden in wedstrijdverband of om een andere tak van de hippische sport: de cursus Paardenverzorging is geschikt voor iedere paardenliefhebber.

Rassen en hun bijzonderheden

Leer de verschillende rassen en hun eigenschappen kennen. De cursus biedt een overzicht van de herkomst van paarden. 

Hoe corrigeer je paarden? Hoe bouw je een band op met een paard? Wat doe je als je naar links wil en je paard galloppeert naar rechts? Hoe houd je een steigerend paard onder controle? Leer de fijne kneepjes van paardengedrag kennen.

Van werken met paarden je beroep maken? Dat kan. In de cursus maak je kennis met verschillende paardenberoepen en krijg je een overzicht van mogelijke opleidingen en diploma’s.

 

Met gratis fotoboek

Van meer dan 450 bladzijden.


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Programma Paardenverzorging

Het paard door de eeuwen heen

In de cursus leer je eerst meer over de herkomst en de inzet van paarden en de verschillende rassen en hun bijzonderheden. Om meer te begrijpen van de lichaamsbouw, gedrag en de kenmerken van de verschillende paardenrassen, is het van belang terug te gaan in de tijd en iets te leren over de herkomst van het paard. Tegenwoordig leven nog maar zeer weinig paarden in het wild of halfwild, de meeste paarden zijn gedomesticeerd. Dat betekent dat de dieren door verandering van eigenschappen aangepast zijn aan het leven met en gebruik door de mens. Wist je bijvoorbeeld dat de mens de eerste paarden al zo'n 6.000 jaar geleden gebruikte als lastdier? Tegenwoordig worden paarden ook veelvuldig gebruikt voor de sport en als hobby- of gezelschapsdieren.

We kennen een grote verscheidenheid aan typen paarden en rassen. Dit komt doordat mensen paarden gingen fokken voor allerlei doeleinden. Veel voorkomende rassen en verschillen in bouw en karakter komen uitgebreid aan bod. Ook gaan we in op het gedrag van paarden. Je leert dit gedrag begrijpen en hoe je hierop kunt inspelen.

De beste zorg voor jouw paard of pony

Voor het verzorgen van paarden is het uiteraard van groot belang om te weten hoe het lichaam van een paard in elkaar zit en hoe het functioneert. Omdat het paard vanwege zijn bewegingsstelsel door de mens wordt ingezet, is het heel belangrijk dat dit goed blijft functioneren. Maar ook de rest van het lichaam moet goed en gezond zijn: alleen zo kan een paard goed functioneren en samen met zijn eigenaar of verzorger de gevraagde prestaties leveren. Belangrijk hierbij zijn bijvoorbeeld de voeding en verschillende aspecten in de huisvesting die samenhangen met specifieke kenmerken van het paardenlichaam.

Naast de verzorging van paarden behandelen we ook de meest voorkomende aandoeningen bij paarden en de behandeling, maar vooral ook de preventie ervan. Je leert alles over inenten, ontwormen en juiste hoefverzorging.

Beginselen van paardrijden

In de cursus komt uiteraard ook het gebruik van het paard aan bod. Met bijvoorbeeld het harnachement. Dit is een ander woord voor het tuig van een paard (zoals het zadel, hoofdstel en mentuig). We behandelen de beginselen van paardrijden, zoals correcte zithouding, juiste uitrusting, buiten rijden, dressuur, springen en mennen.

Paarden zijn grote edele dieren die we met zorg en respect dienen te behandelen. Daarom leer je ook meer over het veilig vervoeren van paarden. Verder gaan de lessen ook over fokkerij, verzorging van merrie en veulen, het beleren van jonge paarden en het aankopen van een paard.

REVIEWS

Reviews

5/5
Paardenverzorging

Het is een super cursus, goede uitleg. Na elke les krijg je je punt + uitleg erbij. Super fijn!

5/5
Paardenverzorging

Zeer informatieve en uitgebreide cursus. Leert heel prettig.

5/5
Paardenverzorging

Hele leerzame stof echt een aanrader

5/5
Paardenverzorging

Het is een hele fijne en duidelijke cursus. Alle informatie voor de huiswerkopgaven staat in de tekst beschreven.

GETUIGSCHRIFT

Getuigschrift Paardenverzorging

Een NHA-getuigschrift kun je voor 29 euro aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Leer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je leert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de cursus Paardenverzorging uitstekend te combineren met een drukke baan of met andere hobby's. Starten met deze cursus kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt de lessen in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd leren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen. Je mag bij alle NHA-cursussen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke begeleiding. Deze service is uniek in Nederland! 

Wanneer je start met de cursus Paardenverzorging, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving. Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde cursus volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde cursus volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

6 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: (077) 306 70 00 of stuur een e-mail.

LESGELD

Lesgeld

Paardenverzorging
€598,00 €299,00
of  6x 55,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
€598,00 €299,00
of  6x 55,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Gratis Headphone of Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • Nu 50% korting op het lesgeld!
 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Met persoonlijke begeleiding
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek

5/5

Het is een super cursus, goede uitleg. Na elke les krijg je je punt + uitleg erbij. Super fijn!

Lees meer »
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!