Gratis studiegids

Illustratief Tekenen  

Tijdelijk met GRATIS tablet Nú met 50% korting
Illustratief Tekenen Winnaar Website van het jaar
Adviesgesprek Gratis proefles
Inschrijven 15 dagen gratis proberen
€498,00
249,00
of betaal
5 x €55,00
4/5

Beoordeeld door 16 student(en)

 • Inclusief persoonlijke begeleiding
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Start binnen enkele minuten
ALGEMEEN

Verbeeld je ideeën met de cursus Illustratief Tekenen

Ken je dat: je schrijft of leest een verhaal, maar er ontbreekt nog iets. Een beeld. Iets wat niet te vangen is in een foto of een bestaande tekening. Het beeld zelf creëren? Met de cursus Illustratief Tekenen leer je hoe je dit doet.

De cursus Illustratief Tekenen helpt je zoeken naar beeldende oplossingen waarmee je verhalen verrijkt.

Stapsgewijs leer je ideeën verbeelden met tekeningen die een verhaal (of delen van een verhaal) perfect illustreren.

Beeld zegt vaak meer dan duizend woorden en dat geldt zeker ook voor illustraties. Of je nu beroepsmatig een tekst van illustraties wilt voorzien of hobbymatig verder wilt met illustreren: de cursus is een goede eerste stap.

In vijf maanden tijd kun je al illustraties maken die naadloos aansluiten bij de inhoud van publicaties en - in veel gevallen - volop toegevoegde waarde bieden.

Illustreren kan vanuit een serieuze invalshoek, maar ook met een knipoog. Grappige illustraties geven een verhaal ‘hervertelwaarde’. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat.

Met een solide basis voor illustratief tekenen kun je alle kanten op. De NHA cursus Illustreren helpt je op weg. Uiteindelijk is je creativiteit de enige beperking die je hebt.

PROGRAMMA

Studieprogramma Illustratief Tekenen

Deze cursus Illustreren is zeer uitgebreid en compleet en helpt je stapsgewijs jouw ideeën te verwezenlijken.

Stap 1

Zoals bij iedere vorm van kunst, introduceren we je ook bij het illustratieve tekenen in de geschiedenis van deze kunststroming. De definitie, de herkomst en ontwikkeling van het illustreren worden je duidelijk.

Stap 2

Originaliteit is een eigenschap die in illustraties erg gewaardeerd wordt. Maken wat anderen niet kunnen of misschien wel niet durven; dat is het streven. Maar ook inspiratie, de bron van jouw beeldende oplossing. Waar komen de ideeën vandaan; in ieder geval niet zomaar uit de lucht. We helpen je alert te zijn op inspiratiebronnen en werpen zo een alternatief licht op een bepaald thema.

 • Natuur: Veel kunstenaars maken dankbaar gebruik van deze gratis en onuitputtelijke bron van inspiratie. Door een wandeling te maken, door de symbolische betekenissen van de natuur te leren en natuurlijk door de altijd originele motieven in de natuur (bijvoorbeeld bladmotief) te herkennen en te plaatsen.
 • De samenleving: Niets is zo fascinerend als de interactie tussen mensen. Het is een continue bron van inspiratie; politiek, cultuur, entertainment, enzovoorts.
 • Andere kunstdisciplines: Zoals tekenen, schilderen, fotografie, maar ook literatuur en theater bieden vaak onderscheidende perspectieven.

Stap 3

Als illustrator is het werken met verschillende materialen en technieken bepalend voor de sfeer en de verbeeldingskracht van jouw illustratie. Iedere techniek en ieder materiaal heeft een afzonderlijk scala aan mogelijkheden. Experimenteren met technieken zal jouw mogelijkheden alleen maar vergroten.

Stap 4

Het maken van illustraties wordt makkelijker wanneer je beschikt over ruwe schetsen van jouw eigen beeldenbank. Wij leren je hoe je snel en eenvoudig een schets maakt van een ervaring of een idee. De schetsen zijn slechts een hulpmiddel. Ze geven weer hoe iets is. Maar pas wanneer je overgaat tot het volledig uitwerken van jouw illustratie geef je er jouw eigen betekenis aan en laat mensen zien hoe je tegen het onderwerp dat je uitbeeldt aankijkt.

Stap 5

In veel illustraties worden personages gebruikt. Dit  is beslist geen toeval. Het nodigt de toeschouwer namelijk uit "in jouw illustratie te stappen" en zich te identificeren met het uitgebeelde. Het maakt het eenvoudiger om een boodschap over te brengen. Wij leren je hoe je een personage geloofwaardig over laat komen en waar je op moet letten wanneer je jouw personages een expressie wilt meegeven. Emoties als humor, verdriet maar ook verontwaardiging of geluk vergen technieken die je met de cursus Illustratief Tekenen leert. Het positioneren van de personages en andere elementen in jouw illustratie is ook een techniek. Daarom zul je ook uitgebreid leren over de mogelijkheden van compositie.

Stap 6

Nadat je de technieken van het illustreren beheerst, besteden we veel aandacht aan de verschillende toepassingen van "illustreren". Iedere toepassing vraagt namelijk om een andere techniek:

 • illustraties voor tijdschriften en affiches;
 • illustraties voor boeken;
 • cartoons;
 • tekst in combinatie met illustraties;
 • illustraties die op zichzelf staan.

Stap 7

Wanneer je overtuigd bent van jouw passie voor het illustreren, wil je jouw illustraties misschien aanbieden tegen een vergoeding. Het is daarom handig te weten hoe je dit het beste aanpakt. Met de cursus Illustratief Tekenen leren we je hoe je een uitgever benadert, hoe je samenwerkt met een beeldagent en of het inderdaad haalbaar is om als eigen baas aan de slag te gaan. Je leert jouw concurrentie in te schatten, hoe je het best reclame en publiciteit inzet en hoe je een aantrekkelijk portfolio samenstelt.

Aan het einde van de cursus Illustratief Tekenen beheers je de technieken van het illustreren, ken je de eigenaardigheden van materialen en weet je op welke wijze je het best kracht geeft aan het persoonlijke beeld dat je wilt weergeven in jouw eigen illustraties. Start vandaag nog met de cursus Illustreren van NHA.

GETUIGSCHRIFT

Getuigschrift Illustratief Tekenen

Een NHA-getuigschrift kun je aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

ZO STUDEER JE

Zo studeer je

Leer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Elke maand ontvang je nieuwe lessen van jouw hobbycursus in huis, waardoor je telkens weer geprikkeld wordt om lekker met jouw hobby bezig te zijn. Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je leert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de cursus Illustratief Tekenen uitstekend te combineren met een drukke baan of met andere hobby's. Starten met deze cursus kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt de lessen in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd leren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (per post of via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen. Je mag bij alle NHA-cursussen 5 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke begeleiding. Deze service is uniek in Nederland! 

Wanneer je start met de cursus Illustratief Tekenen, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde cursus volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • je digitale coach activeren om je extra te stimuleren;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde cursus volgen.

STUDIEDUUR

Studieduur

5 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: (077) 306 70 00 of stuur een e-mail.

REVIEWS

Reviews

4/5
Illustratief Tekenen

Het product is goed te doen, ondanks het soms toch wel moeilijk is. Niet iedereen is natuurlijk een tekenster. Maar ik leer hier wel heel veel van. Het is ook een hele leuke hobby, illustratie tekenen.

4/5
Illustratief Tekenen

Helder duidelijk mooi vormgegeven en op tijd

3/5
Illustratief Tekenen

Een hele leuke cursus om te doen. Ik leer er heel veel van en krijg eerlijke feedback.

5/5
Illustratief Tekenen

De cursus biedt wat ik ervan verwachtte, zelfs met meer variatie dan geschat

LESGELD

Lesgeld

Illustratief Tekenen
€498,00 €249,00
of betaal 5x 55,00
Inschrijven
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 5 jaar lang begeleiding!
€498,00 €249,00
of betaal 5x 55,00
Inschrijven
15 dagen gratis proberen
Tablet incl. toetsenbord

Daarom NHA

 • Nu 50% korting op het lesgeld!
 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt

5/5

De cursus biedt wat ik ervan verwachtte, zelfs met meer variatie dan geschat

Lees meer »
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!