Illustratief Tekenen  

Nú met GRATIS tablet Tijdelijk 10% korting
Illustratief Tekenen
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
€339,00
305,10
of 
5 x €67,50
4.2/5

Beoordeeld door 22 student(en)

 • Met begeleiding van vakdocent
 • Boordevol praktijkopdrachten
 • Start bij de basis
 • Afronding: NHA-getuigschrift
 • Studieduur: 5 maanden
ALGEMEEN

Verbeeld je ideeën met de cursus Illustratief Tekenen

Ken je dat: je schrijft of leest een verhaal, maar er ontbreekt nog iets. Een beeld. Iets wat niet te vangen is in een foto of een bestaande tekening. Het beeld zelf creëren? Met de cursus Illustratief Tekenen leer je hoe je dit doet.

De cursus Illustratief Tekenen helpt je zoeken naar beeldende oplossingen waarmee je verhalen verrijkt. Beeld zegt vaak meer dan duizend woorden en dat geldt zeker ook voor illustraties. Stapsgewijs leer je ideeën verbeelden met tekeningen die een verhaal (of delen van een verhaal) perfect illustreren.

 

Ontwikkel je eigen stijl

Wil jij creativiteit op papier uiten? Of je nu beroepsmatig een tekst van illustraties wilt voorzien of hobbymatig verder wilt met illustreren: de cursus is een goede eerste stap.

Je leert om dat wat in je hoofd zit, goed op papier te krijgen. Aan de hand van de vele oefeningen ontwikkel je je eigen stijl. In vijf maanden tijd kun je al illustraties maken die naadloos aansluiten bij de inhoud van publicaties en - in veel gevallen - volop toegevoegde waarde bieden.

 

Schets je ideeën met de cursus Illustreren

Het maken van illustraties wordt makkelijker wanneer je beschikt over ruwe schetsen van jouw eigen beeldenbank. In deze cursus Illustreren leer je hoe je snel en eenvoudig een schets maakt van een ervaring of een idee. De schetsen zijn slechts een hulpmiddel. Ze geven weer hoe iets is. Maar pas wanneer je overgaat tot het volledig uitwerken van jouw illustratie geef je er jouw eigen betekenis aan en laat mensen zien hoe je tegen het onderwerp dat je uitbeeldt aankijkt.

 

Van uitgever tot eigen baas

Wanneer je overtuigd bent van jouw passie voor het illustreren, wil je jouw illustraties misschien aanbieden tegen een vergoeding. Het is daarom handig te weten hoe je dit het beste aanpakt. Met de cursus Illustratief Tekenen leer je hoe je een uitgever benadert, hoe je samenwerkt met een beeldagent en of het inderdaad haalbaar is om als eigen baas aan de slag te gaan. Je leert jouw concurrentie in te schatten, hoe je het best reclame en publiciteit inzet en hoe je een aantrekkelijk portfolio samenstelt.

 

Ook digitaal aan de slag met een cursus Illustreren

Je leert niet alleen hoe je handmatig jouw ideeën omzet naar beelden op papier. In de cursus Illustratief Tekenen leer je ook hoe je aan de slag gaat met de programma’s Gimp en Inkscape. Een combinatie van beide biedt de grootste flexibiliteit en de grootste artisticiteit. Met een solide basis voor illustratief tekenen kun je alle kanten op. De NHA cursus Illustreren helpt je op weg. Uiteindelijk is je creativiteit de enige beperking die je hebt.


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma Illustratief Tekenen

Deze cursus Illustreren is zeer uitgebreid en helpt je stapsgewijs jouw ideeën te verwezenlijken. Tijdens de cursus worden de volgende onderwerpen uitgebreid besproken:

 • Geschiedenis van de illustratie
 • Inspiratie en originaliteit
 • Materialen en technieken
 • Van analyse tot experiment
 • Ontwerpen en stileren
 • Personages en Expressie
 • Compositie en kadering
 • Toepassingen van illustraties
 • Digitale illustratie
 • Karikaturen, cartoons en fantasy
 • Letters en logo’s

 

Duik in de geschiedenis

Zoals bij iedere vorm van kunst, introduceren we je ook bij de cursus Illustratief Tekenen in de geschiedenis van deze kunststroming. De definitie, de herkomst en ontwikkeling van het illustreren worden je duidelijk.

 

Ontdek je eigen inspiratiebron

Originaliteit is een eigenschap die in illustraties erg gewaardeerd wordt. Maar ook inspiratie, de bron van jouw beeldende oplossing. Waar komen de ideeën vandaan? Ontdek hoe jij alert bent op inspiratiebronnen!

 

Experimenteer met materiaal

Als illustrator is het werken met verschillende materialen en technieken bepalend voor de sfeer en de verbeeldingskracht van jouw illustratie. Iedere techniek en ieder materiaal heeft een afzonderlijk scala aan mogelijkheden. Experimenteren met technieken zal jouw mogelijkheden alleen maar vergroten.

 

Personaliseer jouw personages

In veel illustraties worden personages gebruikt. Dit  is beslist geen toeval. Het nodigt de toeschouwer namelijk uit "in jouw illustratie te stappen" en zich te identificeren met het uitgebeelde. Het maakt het eenvoudiger om een boodschap over te brengen. Jij leert hoe je een personage geloofwaardig over laat komen en waar je op moet letten wanneer je jouw personages een expressie wilt meegeven. Emoties als humor, verdriet maar ook verontwaardiging of geluk vergen technieken die je met de cursus Illustratief Tekenen leert. Het positioneren van de personages en andere elementen in jouw illustratie is ook een techniek. Daarom zul je ook uitgebreid leren over de mogelijkheden van compositie.

Aan het einde van de cursus Illustratief Tekenen beheers je de technieken van het illustreren, ken je de eigenaardigheden van materialen en weet je op welke wijze je het best kracht geeft aan het persoonlijke beeld dat je wilt weergeven in jouw eigen illustraties. Start vandaag nog met de cursus Illustreren van NHA.

REVIEWS

Reviews

Dit zijn specifieke reviews over Illustratief Tekenen, afkomstig van het onafhankelijke reviewplatform eKomi.

10/10
Illustratief Tekenen

Het geeft mij een boost zelfvertrouwen in mijn kunnen. De opdrachten prikkelen om uit mijn comfort zone te komen en mij verder te ontwikkelen.

6/10
Illustratief Tekenen

Dat kan ik nog niet zeggen aangezien ik pas 1 les heb ingeleverd

10/10
Illustratief Tekenen

Hoeveelheid tekst is heel goed te doen naast gewoon een baan en gezin, opdrachten erg leuk! Feedback is leuk om te lezen en om zeker in verdere lessen iets mee te gaan doen. Ben zeer tevreden.

10/10
Illustratief Tekenen

De opleiding is voor mij een verademing in vergelijking met andere opleidingen,veel vrijheid in creaties maken en ik leer mezelf beter kennen als illustrator vooral ook door de begeleiding. Leren is nog nooit zo leuk geweest.

GETUIGSCHRIFT

Getuigschrift Illustratief Tekenen

Een NHA-getuigschrift kun je voor € 29,- aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).
 

NHA best beoordeelde thuisstudie-opleider van Nederland!

Onderzoeksbureau Markteffect heeft onlangs een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van thuisstudies. Meer dan 1.000 respondenten werd gevraagd hun thuisstudie-opleider te beoordelen. NHA werd daarbij beoordeeld als de beste thuisstudie-opleider van Nederland. 

Wij zijn enorm trots op onze docenten. Elke dag opnieuw doen zij hun uiterste best om onze studenten een perfecte begeleiding te bieden, en dat wordt dus gewaardeerd. Goed om te weten dat je bij NHA studeert bij de beste thuisstudie-opleider van Nederland!

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Leer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je leert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de cursus Illustratief Tekenen uitstekend te combineren met een drukke baan of met andere hobby's. Starten met deze cursus kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt de lessen in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd leren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen.

Volg je een cursus met hulp? Dan mag je bij alle NHA-cursussen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke begeleiding. Deze service is uniek in Nederland! 

Wanneer je start met de cursus Illustratief Tekenen, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving. Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde cursus volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video(’s) bekijken;
 • voorleesfunctie;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde cursus volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

De studieduur voor de cursus Illustreren is 5 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: (077) 306 70 00. We helpen je graag!

CREATIES

Creaties van cursisten

Gemaakt door cursist(e) Annelies V. 

 

 

Gemaakt door cursist(e) Ellen van Oudheusden

 

LESGELD

Lesgeld

Illustratief Tekenen

€339,00 €305,10
of  5x 67,50
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!

€339,00 €305,10
of  5x 67,50
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Met persoonlijke begeleiding
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek

10/10

Het geeft mij een boost zelfvertrouwen in mijn kunnen. De opdrachten prikkelen om uit mijn comfort zone te komen en mij verder te ontwikkelen.

Lees meer »
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!