Gratis studiegids

Terug in de tijd: deze 7 dingen vonden we vroeger heel normaal

Leestijd: 2 Minuten

Veel dingen waren vroeger anders. De ontwikkelingen gaan de laatste jaren zo hard dat ze maar nauwelijks bij te benen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de smartphone, VR en cryptocurrency. Sommige dingen zijn inmiddels ook zo normaal dat je maar moeilijk kunt geloven dat het niet altijd zo geweest is. Daarom nemen we een stap terug in de tijd en halen wat nostalgische herinneringen op aan vroeger.
 

 
Zo zijn er een aantal dingen die we vroeger de normaalste zaak van de wereld vonden, maar die nu niet meer zo vanzelfsprekend zijn.
 

1.     Roken in openbare ruimtes

Vroeger was het heel normaal om in een café, op kantoor of in de trein een sigaretje op te steken. Maar sinds 2008 is het verboden om in de horeca te roken. Ook op het werk en in openbare gebouwen mag er niet meer gerookt worden. Helaas voor de rokers onder ons; tegenwoordig moet je daar toch echt voor naar buiten.
 

2.     Telefoonnummers uit je hoofd kennen

Moest jij vroeger iemand bellen? Dan was het heel gewoon dat je zijn of haar telefoonnummer uit je hoofd kende. En wist je iemands nummer niet? Dan had je altijd nog het telefoonboek! Alle belangrijke nummers heb jij tegenwoordig gewoon binnen handbereik. Ohhh en ken je de telefooncel nog? Deze is nu volledig uit het straatbeeld verdwenen.

 

3.     De weg zoeken met een papieren kaart

Nog iets wat je nu altijd binnen handbereik hebt: Google Maps. Vroeger moest je het doen met een papieren kaart. Of je printte je routebeschrijving uit en nam die mee in de auto. Of misschien heb jij nog een wegenkaart in je auto liggen? Die heb je tegenwoordig niet meer nodig.
 

4.     Brieven sturen naar je vrienden en familie

Vroeger werden er veel meer kaarten en brieven verstuurd. Zonder WhatsApp en social media was het veel lastiger om op de hoogte te blijven van belevenissen van vrienden of familie die verder weg woonden.

Maar wanneer heb jij voor het laatst een brief verstuurd? Waarschijnlijk kun je het je niet eens meer herinneren. Met kerst of verjaardagen sturen sommige mensen nog kaarten, maar daar houdt het vaak wel op. Krijg jij nog wel eens een vakantiekaartje?
 
 

5.     Rijden zonder autogordel

Tegenwoordig moet je verplicht een gordel om als je in de auto zit, maar vroeger hadden niet eens alle auto’s gordels. Tegenwoordig is het natuurlijk ook een stuk drukker op de weg, dus het is geen overbodige luxe dat er nu meer aandacht is voor de verkeersveiligheid.

 

6.     Alles printen 

Vroeger maakten de printers en kopieerapparaten op kantoren overuren. Veel documenten werden geprint en opgeslagen in een archiefkast, en ook kopietjes maken was de normaalste zaak van de wereld. Tegenwoordig is er in het bedrijfsleven meer aandacht voor het milieu. Een duurzaam printbeleid zorgt ervoor dat er flink op papier en inkt bespaard kan worden. Een stuk beter voor het milieu!
 

7.     Onbereikbaar zijn

Ook was het vroeger heel normaal dat je niet altijd en overal bereikbaar was. Had je ergens met iemand afgesproken? Dan kon je niet even bellen of appen dat je wat later was. En ging je als kind buitenspelen? Dan was de afspraak dat je voor het donker thuis moest zijn en hadden je ouders geen idee waar je uithing.
 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!