Gratis studiegids

Studeer jij aan een bureau op je slaapkamer?
Dit is waarom je dat beter niet kunt doen!

Ben jij ook meer thuis gaan werken door de coronacrisis? Of ben je begonnen aan een thuisstudie omdat je je tijd in de lockdown nuttig wilde besteden? Thuis werken en studeren wordt steeds normaler. Maar wist je dat de plek waar jij in huis studeert bepalend is voor jouw productiviteit? Zo is studeren aan een bureau in je slaapkamer niet ideaal.

Natuurlijk heeft niet iedereen thuis de ruimte om een thuiskantoor in te richten. Of misschien heb je wel een kantoorruimte thuis, maar ben jij niet de enige in jouw huishouden die hier gebruik van wil maken. Het kan soms lastig zijn om een geschikte plek te vinden om productief aan de slag te gaan. De slaapkamer lijkt dan misschien een goede oplossing.
 


 

Houd werk en ontspanning gescheiden

Toch is in de slaapkamer studeren niet de beste keuze. Je slaapkamer zou een plek moeten zijn waar je kunt ontspannen en uitrusten. Als je op dezelfde plek werkt, is het voor je hersenen lastiger om werk en ontspanning van elkaar gescheiden te houden. Je brein gaat je slaapkamer namelijk met beide activiteiten associëren, waardoor de grenzen tussen werk en ontspanning vervagen.

Werken of studeren vanuit je slaapkamer kan je slaap negatief beïnvloeden. Dit zorgt ervoor dat je minder productief bent. Het is daarom verstandig om je werk of studie en je vrije tijd gescheiden te houden. Niet op je slaapkamer werken kan daarbij helpen. De tijd die je op de slaapkamer doorbrengt is dan 100% bedoeld voor ontspanning.

Lees ook: 11 tips om productief thuis te werken
 

Ga op zoek naar andere studieplekken

Gelukkig zijn er genoeg andere plekken waar je kunt studeren. Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld prettig om aan de keukentafel te werken. Of misschien heb je een andere ruimte in huis die je (tijdelijk) in kunt richten als studieplek. Dit hoeft zeker geen grote ruimte te zijn, als je er maar een tafel en stoel kwijt kunt. Zorg wel dat er voldoende daglicht is.

Een andere optie kan zijn om een studieplek buitenshuis te zoeken. Er zijn bijvoorbeeld mensen die het prettig vinden om in een café te studeren. Of misschien kun je in de bibliotheek een goede studieplek vinden. Nu de maatregelen steeds meer versoepeld worden kan dit gelukkig weer steeds meer!
 

Wat als het echt niet anders kan?

Kun jij nou echt geen andere plek vinden om te studeren dan je slaapkamer? Dan zijn er gelukkig een aantal dingen die je kunt doen om de grenzen tussen werk en rust te verduidelijken. Zorg ervoor dat er een duidelijk verschil is tussen de momenten dat je geconcentreerd bezig bent en dat je tijd hebt om te ontspannen.

Dit kun je bijvoorbeeld doen door niet in je pyjama te gaan studeren, maar ’s ochtends een fijne werkoutfit aan te trekken. Bepaal van tevoren ook tot hoe laat je productief gaat werken en houd je daar aan. Ruim aan het einde van je werk- of studiedag je spullen op. Zo laat je je hersenen weten dat de werkdag afgelopen is.

Ook kun je met verlichting contrast aanbrengen tussen werk- en rustmomenten. Gebruik tijdens het studeren bijvoorbeeld een felle bureaulamp en zorg aan het einde van de dag voor meer gedempte sfeerverlichting.

 

Hopelijk helpen deze tips jou om tijd voor studie en tijd voor ontspanning beter gescheiden te houden. Wat is jouw favoriete studieplek?

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!