Gratis studiegids

Ron: 'Dankzij mijn hobby als acteur durf ik nu mijn mond open te doen'

Van een programmeur die in zijn dagelijks leven vooral met cijfers en getallen werkt, verwacht je niet dat hij zich in zijn vrije tijd volledig richt op het overbrengen van emotie. Ron de Groen (55) doet niets liever. Vol overgave stort hij zich op zijn hobby als acteur en figurant.

In zijn vrije tijd kruipt Ron als acteur in talloze rollen. Dat levert een bijzonder portfolio op van meer dan zestig films en series, zoals Flikken Maastricht en zelfs Jurassic Park. Ron: "Ik zou kunnen gaan klussen of netflixen, maar deze hobby geeft veel meer voldoening."
 

Je grenzen verleggen

Ron vindt het mooi dat hij regelmatig zijn grenzen moet verleggen voor een rol. "Ik doe dingen die ik anders nooit zou doen en je leert improviseren. Zo moest ik voor een theatervoorstelling leren paardrijden. In een kwartier tijd leerden ze me de basisbeginselen en daar ging ik."

"Dat ging acht voorstellingen lang goed. De negende voorstelling gooide het paard me eraf. Ik maakte een koprol, pakte mijn hoed en stapte er daarna gewoon weer op."
 


 

Steeds meer durven

"De rollen zijn niet altijd even gemakkelijk om te spelen", maar dat maakt het volgens Ron juist zo interessant. Bijvoorbeeld toen hij een incestueuze vader speelde in de theatervoorstelling Taboe."

"Die rol bezorgde me wel wat kopzorgen, maar ik ben trots dat ik hem gespeeld heb. De scenes waren heftig en fysiek. Na elke voorstelling had ik drie kwartier nodig om weer bij te komen en terug te gaan naar mezelf."

 

“Voor een rol leef ik me altijd volledig in.

Soms iets te goed. Ik kreeg na

vechtscenes wel eens te horen dat het iets

voorzichtiger mocht.”

 

Groeien als mens

Door Rons acteerhobby doet hij nieuwe vaardigheden op die hij ook in het dagelijks leven gebruikt. "Neem bijvoorbeeld de vergaderingen op mijn werk. Vroeger zat ik stilletjes achterin te luisteren, maar dankzij het acteren durf ik nu mijn mond open te doen."

"Als je voor een groot publiek op de planken hebt gestaan, is een vergadering ineens niet meer zo spannend. Daarbij leerde het acteren me dat fouten maken niet erg is. Je kunt met improviseren veel oplossen. Dat geldt in het dagelijks leven ook."
 

Een zinvolle hobby

Hoewel er veel tijd in zijn hobby gaat zitten (soms wel 6 uur per dag) zou Ron niet anders zijn tijd willen besteden. "Het acteren heeft zoveel voordelen. Ik heb een netwerk met goede vrienden opgebouwd. Ik kom op bijzondere locaties, zoals statige kastelen of oude fabriekshallen. En misschien wel het mooiste: acteren is de perfecte manier om de verbinding te leggen met anderen."

Een goed voorbeeld daarvan is Rons rol als de Syrische vluchteling Ali in het stuk Victorientje. Na afloop complimenteerde een bezoeker, die als vluchteling in dezelfde situatie had gezeten, Ron met zijn acteerwerk.

"Dat was een emotioneel moment. Met tranen in onze ogen stonden we elkaar daar als twee wildvreemde mensen te troosten met een knuffel. Als je anderen op zo’n manier kunt raken, dan heb je toch iets moois neergezet."
 

Meer doen met je tijd

Wekelijks hebben Nederlanders 44 uur tijd voor zichzelf. Er blijft dus meer dan 6 uur per dag over voor een leuke, nieuwe hobby. Wil jij net als Ron meer uit je tijd halen? Start dan met een van de 600 (hobby)cursussen van NHA. Wat dacht je bijvoorbeeld van de opleiding Scenario Schrijver? Dit is jouw tijd!

 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!