Gratis studiegids

NHA en het Armoedefonds

NHA wil mensen die in armoede leven een steuntje in de rug geven naar een betere toekomst. Daarom gingen zij een samenwerking aan met het Armoedefonds onder het motto “onderwijs bereikbaar voor iedereen”. Bij het Armoedefonds aangesloten stichtingen mochten kandidaten selecteren voor een gratis en volledig verzorgde beroepsopleiding van NHA naar keuze.


 

Armoede in Nederland

Armoede kan een vergaande impact hebben. Schaamte, sociaal isolement, stress, verminderde kans op een opleiding, en een slechtere gezondheid zijn veelvoorkomende gevolgen. Hoewel ruim 1 miljoen Nederlanders in armoede leeft, is dit vaak “stille” armoede. Het is iets waar niemand graag mee te koop loopt of zich zelfs voor schaamt.

Wanneer je kijkt naar mensen in armoede dan heb je een groep die structureel in een vrij uitzichtloze positie zit. Door bijvoorbeeld gezondheidsproblemen kunnen zij de stap naar betaald werk niet meer maken.

Daarnaast zie je een groep die door omstandigheden terugvalt in armoede, maar die ook de mogelijkheden en veerkracht heeft om terug te krabbelen. In deze groep zitten kansen wat betreft opleidingsmogelijkheden; een duwtje in de goede richting om weer financieel zelfredzaam te worden.

Het Armoedefonds

Het Armoedefonds is een landelijke stichting die financiële steun biedt aan hulporganisaties door heel Nederland. Het doel is om armoede te bestrijden en de gevolgen ervan te verzachten.

Het zijn juist de lokale initiatieven die het beste kunnen helpen bij mensen in armoede. Ze zitten dichtbij, zijn laagdrempelig, en weten wat de problemen zijn. Het gaat hierbij om organisaties zoals de voedselbank, maar ook kleinere organisatie die zijn ontstaan doordat mensen in hun eigen omgeving armoede zagen en dachten “ik moet daar iets aan doen”.

 

 

De projecten van het Armoedefonds

Om de lokale initiatieven te steunen is een stabiele basis van inkomsten nodig. Deze inkomsten komen enkel van donateurs, fondsen en bedrijven. Overheidssteun komt hier niet bij kijken. Het Armoedefonds geeft daarom voorlichtingen. Mensen krijgen zo een beeld van de armoede problemen in Nederland, en leren hoe ze hun steentje kunnen bijdragen.

Naast het ondersteunen van de lokale hulporganisaties heeft het Armoedefonds ook nog eigen projecten.

 

De schoolspullenactie

Een van deze projecten is de schoolspullen actie. 1 op de 13 kinderen groeit op in armoede. Deze actie helpt die kinderen om een goede start te maken op de middelbare school.

Afgelopen zomer hebben ze ruim 4000 kinderen kunnen helpen met de schoolspullen pas waarmee kinderen zelf schoolspullen kunnen kopen. Daarmee tackel je voor een deel de extra kosten die mensen op hun bord krijgen wanneer hun kind naar de middelbare school moet.

 

Menstruatiearmoede

Ook helpt het Armoedefonds jonge meiden en vrouwen die met menstruatiearmoede te maken hebben. Mensen in armoede hebben niet altijd het geld om menstruatieproducten, zoals maandverband, tampons en cups, zelf te kopen.

De schaamte is hier vaak nog groter dan voor armoede in het algemeen. Hulp vragen is dan moeilijk en dit blijkt ook in de praktijk. Zo gaan sommige vrouwen niet meer de deur uit op het moment dat ze ongesteld zijn of missen jonge meiden schooldagen omdat ze geen producten hebben. Hierdoor missen zij kansen om mee te kunnen doen in de maatschappij.

 

Kwetsbare ouderen

Het derde project van het Armoedefonds is gericht op ouderen. Dit project is gestart nadat ze merkten dat 65+ers in armoede het ook door de coronacrisis extra zwaar hadden. De armoede problemen die ze hebben komen samen met een kwetsbare gezondheid en meer eenzaamheid en sociale isolatie door de maatregelen.

Het project biedt ouderen een steunpakketje waar onder andere een boodschappen tegoed in zit, zodat ze wat extra mogelijkheden hebben om boodschappen en hygiëne producten te kopen.

 

Onderwijs bereikbaar voor iedereen

Het Armoedefonds besloot daarnaast ook een project te starten met NHA, onder het motto “onderwijs bereikbaar voor iedereen”. Zij kregen hiermee de kans om mensen een gratis beroepsopleiding van NHA aan de bieden.

Met een opleiding worden nieuwe kansen en mogelijkheden geboden aan mensen die in armoede leven en in een uitzichtloze positie zitten. Het volgen van een opleiding, en jezelf ontwikkelen, zijn mogelijkheden om je situatie te verbeteren. Maar dat is niet het enige. Het biedt niet alleen die kans op verbetering maar het geeft ook vertrouwen in jezelf. Het ontdekken van je kwaliteiten en mogelijkheden zorgt ervoor dat je uit een negatieve spiraal kunt komen. Dat levert een duurzamere verbetering op.

 
Lees ook het verhaal van Laila (55) die via deze samenwerking een opleiding volgde bij NHA

  

Reacties op de samenwerking

Niet alleen het Armoedefonds is blij met deze samenwerking. Ook door de deelnemers aan wie een opleiding werd aangeboden, wordt het project dankbaar en tevreden opgepakt. 

Irene van het Armoedefonds vertelt;

“Mensen zijn in de praktijk heel erg dankbaar, want het is vaak de eerste keer dat ze zoiets meemaken, dat ze die kans krijgen. Om op kosten van een ander, in dit geval NHA, een opleiding te doen, en daar zichzelf mee te ontwikkelen.

Dus mensen zijn heel blij en dankbaar, en grijpen die kans met beide handen aan om daar mee aan de slag te gaan.“

 

Prestaties om trots op te zijn

Wanneer je het voor elkaar krijgt om een beroepsopleiding af te ronden, stijgt de kans op een goede baan en ontstaat de mogelijkheid om armoede écht achter je te laten. Als we kijken naar de deelnemers die de opleiding hebben afgerond zien we dan ook prachtige voorbeelden.

Zo is een van de deelnemers gestart met de cursus Nederlands, en heeft deze ook met succes afgerond. Met als gevolg dat hij nu beter Nederlands spreekt en meer kansen heeft gecreëerd voor zichzelf in de maatschappij.  

Een andere deelnemer heeft zich gewijd aan de opleiding Pedagogisch Medewerker op MBO niveau. Doorstromen naar het HBO om een echte carrière op te bouwen is de volgende doelstelling.

 

Helaas zijn er ook deelnemers die door de gevolgen van Corona hun opleiding nog niet hebben kunnen afronden. Wel blijven zij zich hier volhardend voor inzetten;

“ik ben vorig jaar begonnen en ben nu op de helft. Helaas heb ik gedurende een langere tijd weinig kunnen doen omdat de dagbesteding van mijn zoon door Corona geheel is komen te vervallen en ik nu de volledige zorg voor hem heb. Hopelijk komt hier snel verandering in en kan ik weer regelmatig studeren. De cursus zelf is goed te doen. Hij is praktisch van aard en logisch opgebouwd. Dus ik ben er nog steeds erg blij mee.”

 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!