Gratis studiegids

Met voldoening naar je werk

Leestijd: 4 minuten

Wat doe je als je op een punt in je leven aankomt waarop je beseft dat je niet langer gelukkig bent met waar je staat? Het overkwam Marcel Bartels (52). Op zo’n moment kun je twee dingen doen. Of je accepteert de situatie zoals hij is, óf je gooit het roer volledig om en maakt werk van je dromen. Marcel koos voor het laatste. Als personal trainer in zijn eigen sportschool in Krommenie haalt hij nu weer voldoening uit zijn werk én is hij fitter dan ooit.

 

Marcel heeft in het verleden zelf te maken gehad met overgewicht en een ongezonde levensstijl. Hij weet wat het is om je onzeker over je lichaam te voelen. Door zijn eet- en beweeggewoonten te veranderen lukte het hem om in totaal 15 kilo kwijt te raken.

“Ik had zelf eigenlijk ook alle excuses die mijn klanten hebben. Te druk, geen tijd, geen energie. Ik vond het allemaal wel prima,” vertelt Marcel. “Totdat ik op een gegeven moment zoiets had van, ik ben er eigenlijk helemaal niet zo blij mee. Ik voel me helemaal niet zo goed. Toen ben ik mijn gezondheid echt op nummer één gaan zetten. De begeleiding die ik toen kreeg heeft mij echt getriggerd om te veranderen."

“Ik had een goedbetaalde baan, maar ik haalde er geen voldoening meer uit.”

Ook op zijn werk kreeg Marcel twijfels of hij nog wel op de juiste plek zat. “Ik ben eigenlijk mijn hele leven werkzaam geweest in de grafische branche. Ik had een goedbetaalde baan als accountmanager en een auto van de zaak,” vertelt hij. “Maar ik haalde er geen voldoening meer uit, het was puur geld verdienen."

"In mijn werk had ik veel contact met klanten. Dat vond ik wel leuk. Maar het ging niet goed in de branche. Je merkte dat de goede relatie die je met klanten opbouwde niet zo veel meer uitmaakte als de concurrent een paar euro goedkoper was.”

Anderen helpen om weer lekker in hun vel te zitten

“Als het om geld gaat doen mensen best rare dingen,” zegt Marcel. “En dat begon bij mij steeds meer te botsen. Ik ben heel erg van het relatiebeheer. Gewoon dat de mensen je vertrouwen en zien dat je het beste met ze voorhebt. Dat vind ik heel belangrijk.”

Marcel was niet gelukkig meer met het werk dat hij deed. “Aan het einde kostte mijn werk me zoveel energie. Voor mijn gevoel was ik ook niet echt een leuke vent meer. En dat wilde ik eigenlijk weer terug zien te vinden. Ik heb altijd zoiets gehad van, als je niet blij bent met de situatie, dan moet je accepteren dat het zo is en stoppen met zeuren, óf je moet er wat aan doen.”

Daarom besloot Marcel iets voor zichzelf te beginnen. “Ik dacht, wat is er eigenlijk mooier dan mensen helpen met iets dat je zelf ook hebt ervaren, namelijk dat je je weer echt gezond en sterk voelt en weer lekker in je vel zit.”

 

“Ik vind het een tekortkoming om te denken
dat je op latere leeftijd niet het roer kunt omgooien.”

 

Zo besloot hij een opleiding tot Personal Trainer te volgen. “Terwijl ik daarmee bezig was, kwam ik in contact met Personal Fitness Nederland. Zij waren op zoek naar franchisenemers. Toen hebben we een balletje aan het rollen gebracht, en dat is eigenlijk niet meer gestopt.”

De opleiding ging Marcel goed af. “Ik heb er veel uitgehaald. Je doet altijd weer nieuwe inzichten op, andere inzichten. Ik vond het gewoon heel belangrijk om een diploma te hebben. Maar ik vind het ook gewoon leuk. Voor mijn gevoel ben ik best makkelijk door de opleiding heen gegaan, omdat ik het gewoon echt heel interessant vond. Mijn diploma hangt nu goed in het zicht. Mensen die hier op intake gesprek komen zien hem direct hangen.”

“Ik heb best wel een hoop reacties gehad. Sommige mensen zeiden ‘wat? ga je voor jezelf beginnen? Je bent gek! Je hebt helemaal geen ervaring als personal trainer’. Maar uiteindelijk begint elke personal trainer zonder ervaring. Ik vind het een tekortkoming om te denken dat je op latere leeftijd niet het roer kunt omgooien en wat anders kunt gaan doen. Maar het merendeel van de reacties was positief.”

 
Leren dealen met het leven, met je gezondheid als basis

Op de vraag of hij nu meer voldoening uit zijn werk haalt, zegt Marcel: “Ja, dit past veel beter bij me. In mijn werk als accountmanager gebeurden er vaak dingen waar ik het gewoon niet mee eens was. Maar hier sta ik volledig achter."

"Ik sta ook volledig achter de methode die we vanuit Personal Fitness Nederland hanteren. Dus echt coaching, voeding en beweging, die drie dingen bij elkaar. Dat is naar mijn idee de enige goede aanpak om met je gezondheid aan de slag te gaan.”
 

 

“Ik geloof niet in van die kortstondige programma’s die beloven dat je in 12 weken tijd een summer body kunt creëren. Daar gaat het helemaal niet om. Je moet leren dealen met het leven, waarin je ups en downs hebt, maar waarbij jouw gezondheid altijd de basis is. Je gezondheid is het belangrijkste van alles. Op het moment dat jij gezond bent, sterk bent, dan voel je je beter, happier, sterker. En daardoor ben je een betere partner, een betere ouder, een betere zoon, dochter, vriend of vriendin. Daar geloof ik heilig in.”
 

Nog meer mensen helpen

Bij ondernemer zijn komen best veel dingen kijken. Marcel: “Het belangrijkste voor mij was eigenlijk de vrijheid, omdat ik nu geen manager meer boven me heb. Ik heb in mijn werk altijd met hiërarchie te maken gehad en daar had ik altijd wel een beetje moeite mee. Dat is nu helemaal weg, dus dat geeft wel een gevoel van vrijheid. Er is niemand die mij zegt, je moet dit of je mag dat niet.”

Dromen voor de toekomst heeft Marcel ook. “Uiteindelijk zou ik wel willen gaan uitbreiden, want dan kan ik nog meer mensen helpen. Een grotere locatie te zijner tijd, dat soort dingen wil ik wel. Maar ik ben ook gewoon heel tevreden zoals het nu gaat. Ik doe het nu alleen met mijn klanten en ik verdien daar mijn geld mee. Ik kan er goed van leven.”

Voor mensen die ook op zoek zijn naar meer werkgeluk heeft Marcel een advies: “Ga voor jezelf na of je gelukkig bent in je huidige situatie. Is dit wat je energie geeft? Is het antwoord nee, ga dan eens na of er iets is dat beter bij je zou passen. En ga er dan voor! Geloof in jezelf, geloof dat je het kunt. Dan kom je heel ver.”


Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!