Gratis studiegids

Tijd voor een ander

Marijke werkt als vrijwillige budgetcoach

Vanwege chronische pijn is Marijke Deckx (51) niet meer in staat om betaald werk te doen. Maar bij de pakken neerzitten is er voor haar zeker niet bij. Daarom zet ze zich met veel toewijding in als vrijwillige budgetcoach. Haar wiskundige talent komt daarbij goed van pas. Zo helpt ze mensen met schulden om hun financiën weer op orde te brengen. Heel dankbaar werk waar ze veel voldoening uit haalt.

 

Bekijk direct de video:
 

 
“Als kind heb ik altijd graag gestudeerd”, vertelt Marijke. “Ik hou van studeren, ik doe graag kennis op. Je leert altijd iets bij. Maar ik vind het ook een vrouwenrecht, want in heel veel landen is het niet vanzelfsprekend om als vrouw te studeren.”

Studeren zat er altijd al in bij Marijke. Als kind zat ze altijd met haar neus in de studieboeken. “Ik wilde eigenlijk piloot worden vroeger”, vertelt Marijke. “Daarvoor moest je zware studies doen, dus ik was wel gemotiveerd om te studeren.”

“Ik ben van een zorgvrager naar een

zorgverlener gegaan. Dat is voor mij een hele leuke ervaring.”
 

Een wiskunde knobbel

Op de vraag waarom ze het zo leuk vindt om nieuwe dingen te leren, antwoordt Marijke: “Waarom niet? Het is altijd interessant om iets nieuws te leren, omdat je dan niet blijft stilstaan.” Bij NHA volgde Marijke al verschillende cursussen zoals Medische Kennis, Life Coach, NLP en Kalligrafie.

De laatste studie die ze heeft gevolgd was de opleiding Budgetcoach. “Ik heb een echte wiskunde knobbel”, lacht Marijke. “Ik heb niks met talen, maar ik heb van kinds af aan al iets met wetenschappen en wiskunde gehad. Daar had ik echt aanleg voor.”

Nu zet Marijke zich in als vrijwilliger voor een Belgische organisatie die mensen helpt met hun financiën. “Ik ben geen hulpverlener, maar ik mag wel advies geven. Ik geef tips en tricks om mijn cliënten te helpen hun budget weer op orde te krijgen. Dat is eigenlijk mijn taak als vrijwillige Budgetcoach.”


 

Tijd voor een ander

Zelf heeft Marijke verschillende fysieke uitdagingen: “Ik ben dertien jaar geleden door mijn bekken gegaan, dus ik heb nu chronische bekkenpijn. Fysiek is het niet makkelijk. Ik heb altijd pijn. Maar binnen vier muren blijven zitten lost de zaak niet op, dus ik wil mij nuttig bezighouden.”

Haar tijd zet ze nu dus in om iets terug te doen voor een ander. “Terwijl er vroeger voor mij gezorgd werd, kan ik nu voor een ander zorgen”, vertelt Marijke. “Ik ben eigenlijk van een zorgvrager naar een zorgverlener gegaan. Dat is voor mij een hele leuke ervaring.”

Als budgetcoach gaat Marijke op huisbezoek bij haar cliënten. “De mensen zijn dan meer op hun gemak, want het gaat toch over gevoelige informatie. In hun eigen omgeving is het makkelijker om een vertrouwensband op te bouwen. Ze komen dan sneller los over hun financiën.”

 

“Fysiek is het niet makkelijk, ik heb altijd pijn.

Maar ik wil mij nuttig bezighouden.”
 

Dozen vol bonnetjes

“Mijn cliënten hadden hun administratie letterlijk nog in dozen zitten”, vertelt Marijke. “Ze zitten in de schulden, ze hebben een hoop ellende. Ze zien door de bomen het bos niet meer. Ik kan dat begrijpen. Je zit met een doos vol papieren, en je weet niet meer waar je moet beginnen.”

Marijke: “Ik begin altijd met het ordenen van de administratie. Dat doen we samen. Maar uiteindelijk moeten ze leren om het zelfstandig te doen.”


Een budgetcoach als Marijke biedt ook een luisterend oor. “Mijn eerste vraag is: hoe gaat het met jou? Wat is er aan de hand? Dat is vaak meer waard dan het financiële stuk. Want dan komen de echte problemen naar boven, en daar ligt vaak de oorzaak van het financiële probleem.”

Als budgetcoach helpt Marijke haar cliënten dus met veel meer dan alleen het op orde brengen van de financiën. Ze helpt mensen om hun zelfstandigheid weer terug te krijgen en dat is heel dankbaar werk.

Zo vertelt ze over een van haar cliënten: “Ze houden nu al zelfstandig hun budgetboekje bij, en ze komen van een schuld. Eerst kregen ze een wekelijks budget, nu is dat al tweemaandelijks. En ze hebben een mooi spaarpotje aan de kant gezet. Dus ik vind dat ze al een hele mooie weg hebben afgelegd.”

Het mooiste compliment

Marijke: “Het is heel mooi om het resultaat van mijn werk te zien. Niet alleen voor mij, maar vooral voor mijn cliënten. Zij zijn ook blij dat ze eens iets kunnen kopen wat ze anders niet konden, en dat terwijl ze vroeger alles bij elkaar moesten schrapen om rond te komen.”

“Nu zeg ik ook tegen hen: 'Doe eens iets voor jezelf.' Dat vergeten ze gewoon, omdat ze dat nooit gedaan hebben”, vertelt Marijke. “Dat dat nu wel kan, dat is heel mooi om te zien. Als we dat samen kunnen doen en bereiken wat we willen bereiken, dan ben ik een heel dankbaar persoon.”

Marijke: “Het mooiste compliment dat ik gekregen heb, is dat mijn cliënte vroeg: 'Als ons traject afgelopen is, mag ik dan jouw vriendin blijven?' Ja, dat was hartverwarmend, heel dankbaar.”Studeren op jouw manier

Na haar opleiding Budgetcoach vroeg Marijke het NHA-instituutsdiploma aan. “Daarmee had ik sneller toegang tot mijn huidige baan als vrijwilliger”, vertelt ze. “Doordat ik kon zeggen dat ik al een opleiding had gedaan, was het voor hen duidelijk dat ik al de nodige kennis had.”

Over de opleiding is Marijke erg positief: “Ik vond het heel fijn lesmateriaal. En ik vind het heel prettig om het in mijn eigen tempo te kunnen doen, want ik houd er helemaal niet van om ’s avonds naar een avondschool te gaan.”

Marijke: “Ik heb steeds hele goede feedback gekregen. Het digitale platform is heel handig in het gebruik. En je krijgt ook een papieren versie waarop je zelf goed kan knoeien met markeerstiften. Je kan zelf kiezen hoe je het doet. Dus er is voor ieder wat wils.”

Andere mensen die willen starten met een opleiding raadt Marijke het volgende aan: “Niet twijfelen, gewoon doen zou ik zeggen. Je wordt er alleen maar slimmer door!”

“Ik ben positief ingesteld. Negativiteit is er al

genoeg in de wereld.”

 

Marijke's glas is halfvol

Dat Marijke erg positief is, merk je aan alles. “Ik ben positief ingesteld. Negativiteit is er al genoeg in de wereld, daar hou ik niet van”, zegt ze. “Ik omring me liever met positieve mensen en dingen.”

“Er is al genoeg ellende in de wereld. En als ik me negatief voel, wordt de wereld er ook niet beter op. Van mij mag het glas halfvol zijn, en dan nog het liefst met iets lekkers erin ook”, lacht Marijke.


Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!