Gratis studiegids

Marco* studeert vanuit de gevangenis in Amerika:
"Kennis is macht"

Leestijd: 3 Minuten

“Dat de VS helaas niet "the land of the free" is, heb ik op een heel harde manier moeten ontdekken. Wanneer je in de gevangenis belandt in de VS, stort je wereld in. Je wordt van de één op de andere dag gevangen genomen en waant je in een niemandsland. In de gevangenis wordt er nagenoeg niets aan rehabilitatie en counseling gedaan, dus je bent helemaal op jezelf aangewezen wat dit traject betreft.”


 

Voor jezelf zorgen met een studie

“Tijdens detentie is het belangrijk om heel goed voor je lichaam en geest te zorgen. In de VS worden criminelen niet gecategoriseerd en conform gehuisvest, maar gooit men alles op één grote hoop. Witte boordencriminelen zitten samen met bendeleden, gewapende roofovervallers, pedofielen en moordenaars. Dat dit gevarieerde gezelschap voor de nodige problemen zorgt, is dus logisch.

Studeren is dan ook een bezigheid die van levensbelang kan zijn. Ik koos een cursus Praktische Psychologie van NHA, via de organisatie EABT (Educatie Achter Buitenlandse Tralies).”

  
"Ik volg de cursus Praktische Psychologie van NHA met ontzettend veel plezier"
 

De aanhouder wint

“Het vergde wel heel veel duw- en trekwerk om de cursus goedgekeurd te krijgen voor toezending naar de gevangenis. Er werd heel erg argwanend gereageerd op het studeren via een organisatie in het buitenland. Maar zoals met alles geldt: "de aanhouder wint". Dus met interventie van de ambassade en een aantal nette brieven schrijven aan de afdeling Educatie en zelfs de afdelingshoofden, lukte het!”

 

Strenge regels

“Toen mijn eerste lespakket aankwam, werden mijn huiswerkblokken, antwoordenveloppen en de bewaarmap meteen afgepakt. Dit vanwege de strenge huisregels van de gevangenis. Geen nood, het ging mij om het lesmateriaal. Maar wat was dat een moment van totale euforie: ik kon na bijna 6 maanden lobbyen eindelijk aan mijn eerste cursus beginnen!

De eerste periode heb ik mijn huiswerk per post verstuurd naar EABT, die het vervolgens doorstuurde naar de docent van NHA. Na enkele maanden kreeg ik de goedkeuring om mijn huiswerk via mail naar mijn studiebegeleider te sturen, die het dan weer doorstuurt naar de docent. Daarna krijg ik de correcties per e-mail terug. Dat is een perfecte, efficiënte oplossing.”
 


  

NHA en EABT

“EABT verricht enorm goed werk: per gevangene worden drie cursussen kosteloos ter beschikking gesteld. Van mij zou dit meer mogen zijn, vooral nu met de pandemie en voor diegenen die een langer proces moeten afwachten, wat een vrij normale zaak is in de VS. Maar liever iets dan helemaal niets.

Ondanks het feit dat je gedetineerd bent, wil dat niet zeggen dat je leven en zeker ook kennis opdoen daarmee stopt. Kennis is macht, en een mens zou elke dag iets (nieuws) moeten leren.”
 

"Kennis is macht, en een mens zou elke dag iets nieuws moeten leren."

  

Geef niet op

“In de VS met name is heel weinig geregeld voor buitenlandse gedetineerden, waardoor je tussen wal en schip dreigt te vallen. Wanneer er cursussen gegeven worden in de gevangenis, hebben de Amerikaanse gevangenen voorkeur, met name ook voor programma’s die een aanzienlijke strafkorting geven. Men doet dit niet voor buitenlanders, aangezien men die middelen wil inzetten voor diegenen die terugkomen in de Amerikaanse maatschappij.

Dit is oneerlijk, want elke gedetineerde zou recht moeten hebben op dezelfde programma’s, Waarom buitenlandse gedetineerden vasthouden zonder maximale rehabilitatiemogelijkheden?

Kortom, ik maak dankbaar gebruik van de mogelijkheid tot studie en alle andere zaken die vanuit Nederland worden aangeboden. Mijn motto? Geef niet op, ook hier komt een einde aan.”
 

* Marco is een gefingeerde naam in verband met privacy
 

Lees ook het verhaal van Julia die een studie volgde in een Afrikaanse gevangenis. 
 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!