Gratis studiegids

Een visuele beperking staat Frieda niet in de weg om te studeren

Leestijd: 3 Minuten

Frieda heeft een visuele beperking waardoor ze aan beide ogen nog minder dan 1 procent ziet. Ondanks deze beperking staat ze heel positief in het leven. Leren is altijd al iets geweest waar Frieda veel waarde aan hecht. Ze heeft dan ook al verschillende cursussen van NHA afgerond. Dankzij hulpmiddelen zoals een computerprogramma dat haar de lesstof voorleest kan zij toch studeren en zo haar geest in conditie houden.

↓ Scroll direct naar de video van Frieda ↓

Frieda wil zich niet laten beperken door haar slechte zicht. Ze woont zelfstandig en met verschillende hulpmiddelen kan zij zich zo heel goed redden. Zo laat ze zelf haar hondjes uit, doet ze haar eigen huishouden en beantwoordt ze haar mail. Ook is Frieda actief met vrijwilligerswerk. Frieda: “We leven in een machtig mooie tijd. Er zijn hulpmiddelen, mensen zijn zich bewust van het feit dat er slechtzienden zijn. Ze zijn altijd bereid je te helpen.”

 

Frieda: "Je moet midden in de maatschappij durven staan,

en studeren helpt daarbij."

 

Vrijwilliger met een visuele beperking

Frieda kiest er bewust voor om onderdeel uit te maken van de maatschappij. Daarom is ze ook als vrijwilliger betrokken bij verschillende projecten. Zo werkt ze mee aan een project van Humanitas voor kinderen van gescheiden ouders. Voor de gemeente doet ze ook vrijwilligerswerk met verslaafde jongeren.

Kinderen en jeugd hebben haar altijd aangesproken, daarom heeft ze de cursus Kindercoach gevolgd. Dankzij haar kennis van het Arabisch kan ze ook meewerken aan een project met anderstalige gedetineerden. Zo kan de gedetineerde voor het slapen gaan een verhaaltje voorlezen aan zijn kind thuis.

 

Een brug naar de samenleving

Voor Frieda is het vanzelfsprekend om zich te blijven ontwikkelen. Frieda: “Ik doe 3 keer per week aan fitness om mijn lijf een beetje gezond te houden. Waarom zou je niet dezelfde tijd investeren om geestelijk gezond te blijven?” Studeren verbreed je horizon en daar is Frieda zich heel goed van bewust. Ze ziet studeren als een brug naar de samenleving en naar anderen toe. Je kunt veel makkelijker met mensen praten, bijvoorbeeld over hun interesses en hobby’s.

Momenteel volgt Frieda de cursus Praktische Psychologie. Eerder heeft ze al verschillende andere thuisstudies bij NHA gevolgd, zoals de opleiding Kindercoach, SPH en Psychosociaal counselor. Frieda heeft gekozen voor een NHA-studie met begeleiding. Frieda: “Dan krijg je een docent toegewezen, die kijkt je huiswerk na, die geeft wat kritiek, wat aandachtspuntjes en die helpt je als het nodig is. Ja, dat is goed geregeld.”

Het mooie aan een schriftelijke cursus vindt Frieda dat je er de tijd voor kunt nemen. Het is aan jou hoelang je erover doet. Zelf is ze van plan om nog verder te studeren. Ze heeft nog een paar jaar zicht en deze tijd wil ze optimaal benutten. Frieda: "Er zijn nog zoveel dingen die me interesseren en daar past altijd wel een studie bij. En NHA heeft zo’n groot aanbod."

Frieda: “Studeren maakt me een beetje vrij,

anders ben ik gevangen in mezelf.” 


Aanpassen naar het digitale tijdperk

Dankzij verschillende hulpmiddelen kan Frieda gewoon studeren. Zo heeft ze bijvoorbeeld een speciale bril waarmee ze dingen kan vergroten. Ook maakt ze gebruik van een apparaat dat haar teksten kan voorlezen en waar ze zelfs haar eigen aantekeningen mee kan maken.

Al die technologie was in het begin even wennen voor Frieda, maar ze heeft zich hier goed aan kunnen aanpassen. Nu ziet ze ook wel de voordelen in van het digitale tijdperk. Frieda: “Het is veel toegankelijker geworden allemaal.”

Op de vraag hoe ze de toekomst ziet antwoordt Frieda: “Rooskleurig.” Ze ziet zichzelf als een echte optimist. Tegen mensen die denken dat studeren niet voor hen is weggelegd zegt ze: “als ik het kan, kan een ander het ook.”

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek

Bekijk het verhaal van Frieda:

Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!