Sportmassage  

Tijdelijk met GRATIS tablet
Sportmassage
NGS-LOGO KTNO-klein-geaccrediteerde-vakopleiding
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
949,00
of 
12 x €87,00
4.2/5

Beoordeeld door 13 student(en)

 • Inclusief persoonlijke begeleiding
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Start binnen enkele minuten
 • Afronding: NGS-erkend diploma
 • Studieduur: 10 maanden
ALGEMEEN

Sportblessures voorkomen en behandelen? Volg de cursus Sportmassage

Heb je belangstelling voor sport en voor de werking van het menselijk lichaam? Lijkt het je leuk om sporters te helpen bij het voorkomen en behandelen van blessures? Met sportmassage verricht je wonderen.

Het lichaam van een sporter krijgt het soms flink te verduren. Om blessures te voorkomen is goede begeleiding en voorlichting belangrijk. Een sportmasseur speelt daarbij een belangrijke rol.

Wil je aan de slag als professioneel masseur of kun je de kennis en vaardigheden goed gebruiken binnen je sportvereniging? De Sportmassage opleiding is de ideale start.

Sporttape

Een sportmasseur helpt blessures voorkomen door middel van tapen, bandageren en goede voorlichting. Loopt een sporter toch een blessure op, zoals een verrekte spier, een verstuikte enkel of kramp, dan kun je het herstel met masseren bevorderen.

Ook na een medische behandeling kan sportmassage het genezingsproces versnellen.

Mental coaching

In de cursus Sportmassage leer je verschillende massagetechnieken, zoals effleurage, tapotage, petrissage, rotatie en intermitterend drukken. Om (top)sporters optimaal te begeleiden, heb je niet alleen kennis nodig van het bewegingsapparaat. Je leert ook alles over warming-up, cooling down en mental coaching.

Opleiding Sportmassage - inclusief 8 praktijkdagen

De Sportmassage opleiding bestaat uit de theoretische onderdelen anatomie, fysiologie en sportmassage.

Naast het theoriegedeelte volg je 8 intensieve, doelgerichte praktijkdagen. Onder professionele begeleiding van een ervaren vakdocent breng je al het geleerde in praktijk. Je oefent de specifieke technieken en er is aandacht voor examentraining.

Behaal je officiële licentie

De opleiding Sportmassage leidt je op voor het officiële diploma van het Nederlands Genootschap voor Sportmassage NGS. Heb je het diploma behaald, dan kun je een officiële licentie aanvragen. Een goede start van een mooie, sportieve loopbaan start met de cursus Sportmassage.
 


Combinatiecursus Sportmassage + Sport en Voeding

Wil je sporters ook kunnen voorzien van deskundig voedingsadvies? Veel cursisten volgen naast de opleiding Sportmassage ook de cursus Sport en Voeding. Deze thuisstudies passen goed bij elkaar en vormen een logische, extra voordelige combinatie. 


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma Sportmassage

De opleiding Sportmassage bestaat uit de volgende onderdelen:

Werkprocessen

Tijdens dit onderdeel komen de 10 werkprocessen voor de sportmasseur aan bod. Je doet onder andere kennis op over tapen en bandageren, voorlichting en advies geven, EHBO en/of reanimatie toepassen en sportmassage uitvoeren.
 

Specifieke kennis

Tijdens dit onderdeel doe je specifieke kennis op. De volgende onderdelen komen aan bod:

 • Voet, enkel en onderbeen;
 • Knie en bovenbeen;
 • Heupgewricht en bovenbeen;
 • Bekken, wervelkolom en romp;
 • Schoudergordel, schoudergewricht en bovenarm;
 • Elleboog, onderarm, pols en hand.

 

Inclusief 8 praktijkdagen

Naast het theoriegedeelte bevat deze opleiding 8 intensieve, doelgerichte praktijkdagen. Tijdens deze gratis oefendagen kom je in contact met medestudenten en breng je, onder de professionele begeleiding van onze ervaren vakdocente, al het geleerde in praktijk.

Er wordt o.a. veel aandacht besteed aan specifieke technieken en aan examentraining. De dagen worden op een professionele locatie verzorgd. In het lesmateriaal ontvang je informatie over de verbandmiddelen, massageolie en tape die je dient aan te schaffen. Je hoeft voor deze opleiding geen uitgebreide stage te lopen!

Aangezien het studiemateriaal en de praktijkdagen perfect aansluiten op de exameneisen van het NGS, mag deze opleiding Sportmassage met recht een topper binnen dit segment worden genoemd.

Inclusief instructievideo's

Bij de opleiding ontvang je veel unieke instructievideo's. Deze video's laten de handelingen, die in de oefenstof stap voor stap met foto’s worden getoond, ook nog eens zien met bewegende beelden.
 

Studieprogramma Sportmassage + Sport en Voeding

Bewegen kan bijdragen aan conditieverbetering, spiergroei en gewichtsverlies. Gezonde voeding helpt hierbij: het voorziet ons lichaam van alle benodigde voedingsstoffen en energie.

Voeding hebben we nodig om prestaties te kunnen leveren. Sterker nog: juiste voeding kan het verschil maken tussen winst en verlies. Sportprestaties kunnen aanzienlijk verbeterd worden door het nuttigen van de juiste producten in de juiste dosering en op de juiste tijdstippen.

In het onderdeel Sport en Voeding komen diverse onderwerpen aan bod. Enkele van deze onderwerpen zijn:

 • voedingsleer, inspanningsfysiologie en energie;
 • voeding voor, tijdens en na het sporten;
 • supplementen;
 • sportvoeding in verschillende levensfasen;
 • verschillende soorten sporten en omstandigheden.

 

REVIEWS

Reviews

Dit zijn specifieke reviews over Sportmassage, afkomstig van het onafhankelijke reviewplatform eKomi.

8/10
Sportmassage

Fijne theorie om aan te werken en ook makkelijk in te plannen in de eigen tijd. Moet alleen nog aan de praktijkdagen beginnen en ben benieuwd wat ik daar ga leren

10/10
Sportmassage

Het is altijd even zoeken in een nieuwe omgeving hoe alles werkt maar tot nu toe is alles goed overzichtelijk. Ik krijg tevens snel mijn resultaten terug.

8/10

Fijn om je eigen rooster te kunnen indelen. Mocht je bij bepaalde onderdelen meer begeleiding of ondersteuning nodig hebben, dan kan je dit ook krijgen. Wel is het veel stof, vergis je hier niet in! Een enigszins medische achtergrond of interesse is een pré.

10/10

De sportmasseur cursus is leuk! Leren uit het boek in combinatie met het huiswerk dat wordt nagekeken door de docent is erg prettig. Daarnaast is er altijd iemand snel bereikbaar voor eventuele vragen binnen de opleiding. Kortom ik ben zeer tevreden :)

DIPLOMA

Diploma Sportmassage

Het examen voor het officiële diploma Sportmassage wordt afgenomen door het NGS, Nederlands Genootschap voor Sportmassage, in samenwerking met CITO.

Het betreft een praktijkexamen en een theorie-examen. Voor meer informatie betreffende het examen zoals examendata, uiterlijke aanmelddata en examengelden verwijzen wij je naar het NGS.

Aanmelden voor de examens kan via https://www.ngsmassage.nl/ngs-toetsing/inschrijven-voor-de-ngs-toetsing. Het theorie-examen wordt doorlopend digitaal afgenomen op een locatie bij jou in de buurt.  

Nadat je geslaagd bent, ontvang je van het NGS jouw officiële licentie.

Om deel te mogen nemen aan het examen, dien je naast het opgebouwde portfolio te beschikken over een geldig en erkend reanimatiecertificaat. Dit kun je zelf behalen via een regionale reanimatie-, ehbo- of bhv-cursus (zie https://www.ngsmassage.nl/reanimatie-en-ehbo). 

Getuigschrift

Een NHA-getuigschrift kun je voor € 29,- aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Vooropleiding

Voor de opleiding Sportmassage is geen specifieke vooropleiding vereist.

Niet geslaagd? Lesgeld terug

Je krijgt het lesgeld terugbetaald indien je niet geslaagd bent voor het examen. Voorwaarde voor deze terugbetaling van het lesgeld is dat je al het huiswerk maandelijks hebt ingestuurd en na de startdatum aantoonbaar 2x aan één theorie-examen hebt deelgenomen zonder daarvoor te slagen. In dat geval krijg je het betaalde lesgeld, dat betrekking heeft op de lesstof voor het betreffende examen, terugbetaald. Je dient hiertoe wel de hele cursus afgerond en betaald te hebben. Deze garantie geldt tot drie jaar na inschrijfdatum.

 

KTNO-geaccrediteerd

Ook is deze opleiding geaccrediteerd voor de beroepsvereniging KTNO, actief binnen de complementaire gezondheidszorg. Deze opleiding wordt voor hun leden geadviseerd als vakopleiding en kan nascholingspunten opleveren.
 

BATC-erkend

Deze opleiding wordt ook erkend door de beroepsvereniging BATC (Belangen Associatie Therapeut en Consument). De opleiding wordt voor hun leden geadviseerd als vakopleiding op MBO-niveau.
 

Over NHA en de erkenning door het ministerie van onderwijs

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft NHA als opleider erkend op grond van de WEO (Wet erkende onderwijsinstellingen) voor het opleiden voor de staatsexamens voortgezet onderwijs. Sportmassage valt niet onder deze erkenning.

Kijk hier voor een lijst met alle opleidingen die wel onder deze erkenning vallen.


NHA best beoordeelde thuisstudie-opleider van Nederland!

Onderzoeksbureau Markteffect heeft onlangs een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van thuisstudies. Meer dan 1.000 respondenten werd gevraagd hun thuisstudie-opleider te beoordelen. NHA werd daarbij beoordeeld als de beste thuisstudie-opleider van Nederland. 

Wij zijn enorm trots op onze docenten. Elke dag opnieuw doen zij hun uiterste best om onze studenten een perfecte begeleiding te bieden, en dat wordt dus gewaardeerd. Goed om te weten dat je bij NHA studeert bij de beste thuisstudie-opleider van Nederland!


Meer kwaliteitsgaranties

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de opleiding Sportmassage uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt het lespakket in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen.

Kies je voor een opleiding met hulp? Dan mag je bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in Nederland! 

Wanneer je start met deze opleiding Sportmassage, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video(’s) bekijken;
 • voorleesfunctie;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

De studieduur van de opleiding Sportmassage is 10 maanden bij een gemiddeld studietempo van 6 uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Sportmassage + Sport en Voeding

De studieduur van de opleiding Sportmassage + Sport en Voeding is 16 maanden bij een gemiddeld studietempo van 6 uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.
 

Vragen?

Bel ons: (077) 306 70 00. We helpen je graag!

LESGELD

Lesgeld

Sportmassage
€949,00
of  12x 87,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
€949,00
of  12x 87,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Sportmassage + Sport en Voeding
€1149,00
of  16x 79,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
€1149,00
of  16x 79,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen

Betaalt jouw werkgever mee?

Aarzel niet om je werkgever te vragen om je bij jouw studie financieel te steunen. Veel werkgevers stellen namelijk Persoonlijke Ontwikkel Budgetten beschikbaar voor zelfontwikkeling. Jouw werkgever heeft immers ook profijt van de studie die je volgt. Jij ontplooit jezelf en gaat jouw talenten beter benutten. Bovendien doe je alles in je eigen tijd. Bespreek gerust de mogelijkheden met je chef of de personeelsfunctionaris.

Een extra pluspunt voor jouw werkgever: NHA is Cedeo erkend. Dit belangrijke keurmerk binnen de HR-sector biedt zekerheid van kwaliteit. 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek

10/10

Het is altijd even zoeken in een nieuwe omgeving hoe alles werkt maar tot nu toe is alles goed overzichtelijk. Ik krijg tevens snel mijn resultaten terug.

Lees meer »
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!