Sociaal Juridisch Dienstverlener  

Tijdelijk met GRATIS tablet óf GRATIS met STAP-budget
Sociaal Juridisch Dienstverlener
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
899,00
of 
9 x €110,00
 • Inclusief persoonlijke begeleiding
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Start binnen enkele minuten
 • Afronding: NHA-instituutsdiploma
 • Studieduur: 9 maanden
ALGEMEEN

Help mensen hun weg (weer) te vinden met de Sociaal Juridisch Dienstverlener SJD opleiding

Heb jij een sterk rechtvaardigheidsgevoel? En kun je er niet tegen als (kwetsbare) mensen van het kastje naar de muur worden gestuurd? Dan is de Sociaal Juridisch Dienstverlener (SJD) opleiding echt wat voor jou. Jij bent iemand die opstaat wanneer iemand verdwaald is in de vele regels van de wet. En jij begeleidt hem naar de juiste plek. Als rots in de branding leid jij je cliënten naar de instantie waar ze moeten zijn. De plek waar ze wél verder geholpen worden. Daar maak jij je sterk voor.

Schakelen tussen verschillende rollen, daar ben jij een kei in. Voor jou staan de mens met zijn behoeftes bovenaan. En door jouw kennis weet jij de weg te vinden in de wereld van wetten en regels. Dit alles staat centraal in de SJD opleiding. Moeilijke termen weet jij als geen ander in begrijpelijke taal aan je cliënt uit te leggen. En met jouw hart van goud weet je het vertrouwen van mensen te winnen en ze de juiste hulp te bieden.

 

Zet je kennis van wet- en regelgeving in

Ben jij een ‘mensen-mens’? Wil jij mensen écht verder helpen? En heb je daarnaast ook nog eens interesse in de wet- en regelgeving? Dan is het vak Sociaal Juridisch Dienstverlener jou op het lijf geschreven. En met deze SJD opleiding zet je de eerste stap naar deze mooie carrière!

Jij kunt er niet tegen als mensen oneerlijk behandeld worden. Jij staat op en zorgt voor rechtvaardigheid. Mensen begeleiden, adviseren en helpen hun recht te behalen, daar gaat jouw hart sneller van kloppen. Pas als er een goede oplossing is gevonden, ben jij tevreden. En door jouw kennis van de wet, maar ook dankzij jouw talent om de wet in ‘Jip en Janneke’ taal aan anderen uit te leggen, ben jij een echte aanwinst in deze branche.

Deze SJD opleiding start bij de basis en is daarmee geschikt voor iedereen die interesse heeft in dit vakgebied. Alle kennis die je nodig hebt als aankomende SJD’er leer je in de opleiding.

Ben jij al SJD’er? Dan is deze opleiding een uitstekende manier om je kennis uit te breiden. Zo sta jij met fris opgedane kennis weer klaar voor je cliënten.

 

Ontdek de mogelijkheden met een brede SJD opleiding

Tijdens deze SJD opleiding ga je kennis maken met gesprekstechnieken, rechtsgebieden en branches waarin je als SJD’er kunt werken. Dit maakt dit een brede opleiding waar je verschillende kanten mee op kunt.

Als SJD’er werk je met name bij (semi-) overheidsorganisaties. Denk hierbij aan gemeentelijke diensten, het Juridisch Loket, woningbouwverenigingen en de reclassering.

Maar ook werken bij maatschappelijke organisaties behoort tot de mogelijkheden. Zo kun jij bijvoorbeeld de helpende hand zijn voor iemand in de schuldhulpverlening. Een prachtige baan waar je veel voldoening uit haalt.

Na het succesvol afronden van de SJD opleiding weet jij alles over wet- en regelgeving op verschillende gebieden. Je kent de branche van SJD goed en weet gesprekstechnieken juist toe te passen. Ook kun jij knelpunten in de wet- en regelgeving signaleren en gepaste actie ondernemen.


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma

Tijdens deze SJD opleiding ga je aan de slag met de volgende onderwerpen:

 • Het beroep van WMO Consulent wordt uitgebreid besproken.
 • Een kennismaking met het vak van beschermingsbewindvoerder.
 • Van erfrecht tot familierecht: verschillende rechtsgebieden waarmee je als SJD’er te maken krijgt komen aan bod.
 • De notaris speelt een belangrijke rol in het leven van zowel particulieren als bedrijven.
 • Er wordt stilgestaan bij de taken en bij de organisatie van het kadaster.
 • In meerdere lessen komen de verschillende sociale verzekeringen aan bod.
 • Alles over schuldhulpverlening en het bijbehorende traject
 • Hoe maak je zaken op de juiste manier bespreekbaar? Je leert verschillende gespreksmethodes die je in de praktijk kunt toepassen.
DIPLOMA

Diploma

Bij NHA rond jij je opleiding af in het tempo dat het best bij jou past. Je bepaalt zelf óf en wanneer je er aan toe bent om je opgedane kennis te toetsen.

Examen: elke dag en dicht bij huis

Deze opleiding kun je afronden met twee examens. Ben je geslaagd voor de examens, dan ontvang je van ons het NHA-instituutsdiploma.

Dagelijks kun je digitaal examen afleggen op een locatie bij jou in de buurt. Dit bespaart reistijd en je kunt meteen het examen maken zodra je de lesstof hebt afgerond. Je bepaalt zelf waar en wanneer je het NHA-examen wilt maken.

Jouw voordelen:

 • geen lange reistijd;
 • niet lang wachten op een examendatum. Je kunt je examen afleggen wanneer jij er klaar voor bent;
 • geen examenstress;
 • de uitslag van jouw examen is snel bekend.
 • examen maken kan ook in Paramaribo en Curaçao.

Aanmelding
Aanmelden voor het examen is heel eenvoudig. In het lespakket tref je een uitnodiging aan om je aan te melden voor het examen. Het examengeld bedraagt € 132,50 per examen. Bij NHA betaal je het examengeld pas bij aanmelding voor jouw examen.

Getuigschrift 

Een NHA-getuigschrift kun je voor € 29,- aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Niet geslaagd? Lesgeld terug

Je krijgt het lesgeld terugbetaald indien je niet geslaagd bent voor het examen. Voorwaarde voor deze terugbetaling van het lesgeld is dat je al het huiswerk maandelijks hebt ingestuurd en na de startdatum aantoonbaar 2x aan één theorie-examen hebt deelgenomen zonder daarvoor te slagen. In dat geval krijg je het betaalde lesgeld, dat betrekking heeft op de lesstof voor het betreffende examen, terugbetaald. Je dient hiertoe wel de hele cursus afgerond en betaald te hebben. Deze garantie geldt tot drie jaar na inschrijfdatum.

Over NHA en de erkenning door het ministerie van onderwijs

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft NHA als opleider erkend op grond van de WEO (Wet erkende onderwijsinstellingen) voor het opleiden voor de staatsexamens voortgezet onderwijs.


NHA best beoordeelde thuisstudie-opleider van Nederland!

Onderzoeksbureau Markteffect heeft onlangs een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van thuisstudies. Meer dan 1.000 respondenten werd gevraagd hun thuisstudie-opleider te beoordelen. NHA werd daarbij beoordeeld als de beste thuisstudie-opleider van Nederland. 

Wij zijn enorm trots op onze docenten. Elke dag opnieuw doen zij hun uiterste best om onze studenten een perfecte begeleiding te bieden, en dat wordt dus gewaardeerd. Goed om te weten dat je bij NHA studeert bij de beste thuisstudie-opleider van Nederland!


Meer kwaliteitsgaranties

STAP-BUDGET UITLEG

STAP-budget

Wil jij extra voordelig studeren? Met de STAP-subsidie kun jij een NHA-opleiding met tot wel € 1.000,- korting volgen door gebruik te maken van het STAP-budget.

Je kunt één keer per jaar een STAP-budget ontvangen van maximaal € 1.000,-.

Subsidie aanvragen met het STAP-aanmeldbewijs

Het aanvragen van jouw STAP-budget kan via een speciaal portaal (via UWV) van de overheid. Per jaar zijn er verschillende subsidie rondes. De volgende aanmeldronde start op maandag 1 mei om 10:00 uur. Voor deze aanmelding heb je een STAP-aanmeldbewijs nodig van de specifieke opleiding die je wilt volgen.

Met dit STAP-aanmeldbewijs kun je een aanvraag voor het STAP-budget indienen. Vraag nu al jouw STAP-aanmeldbewijs aan en dien jouw aanvraag op tijd in. Wij sturen je van tevoren ook nog een herinnering als de subsidieperiode van start gaat.

Let op: het aantal STAP-budgetten is beperkt. Wees er snel bij en loop deze kans niet mis! Op = op.

Kom ik in aanmerking voor het STAP-budget?

Om in aanmerking te komen voor het STAP-budget moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Wij zetten ze voor je op een rij:

 • Je bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd.
 • Op het moment van de aanvraag ontvang je geen andere financiering op het gebied van onderwijs (zoals studiefinanciering, lerarenbeurs, etc).
 • Je opleiding of cursus start binnen 3 maanden na de aanvraagtermijn. Bij NHA start je zodra jouw aanvraag is goedgekeurd.
 • Je hebt in het betreffende jaar nog niet eerder de STAP-subsidie ontvangen. Let op: in 2023 kun je opnieuw gebruikmaken van het STAP-budget!
 • Jouw gekozen opleiding is arbeidsmarkt-relevant.


Hoe vraag ik mijn STAP-budget aan?

Kom jij in aanmerking voor het STAP-budget? Dan wil je natuurlijk weten hoe je dit kunt aanvragen. Doorloop de volgende stappen van het aanmeldproces:

 1. Kies de opleiding die jij wilt volgen.
 2. Klik op de button “STAP-aanmeldbewijs” op de pagina van jouw gekozen opleiding en vul het formulier in. Binnen een uur ontvang je jouw STAP-aanmeldbewijs in de mail. 
 3. Dien jouw STAP-aanmeldbewijs in op de STAP-aanmeldpagina van het UWV. Voor de volgende aanmeldronde kan dit vanaf 1 mei om 10:00 uur. Let op: het aantal STAP-budgetten is beperkt, dus verstuur jouw aanvraag op tijd!
 4. Houd je mailbox goed in de gaten. Je ontvangt automatisch bericht of jouw aanvraag is goedgekeurd.
 5. Is jouw aanvraag goedgekeurd? Gefeliciteerd! Wij gaan voor jou aan de slag en zetten jouw aanmeldbewijs om in een definitieve inschrijving. Jij hoeft hier zelf verder niks voor te doen, lekker makkelijk!


Meer weten? Klik hier.

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de opleiding Sociaal Juridisch Dienstverlener uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt het lespakket in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen.

Kies je voor een opleiding met hulp? Dan mag je bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in Nederland! 

Wanneer je start met deze opleiding Sociaal Juridisch Dienstverlener, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video(’s) bekijken;
 • voorleesfunctie;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

Voor de SJD opleiding staat een studieduur van 9 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. Je kunt ook meer studeren. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: (077) 306 70 00 of stuur ons een e-mail.

LESGELD

Lesgeld

Sociaal Juridisch Dienstverlener
€899,00
of  9x 110,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
€899,00
of  9x 110,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen

Betaalt jouw werkgever mee?

Aarzel niet om je werkgever te vragen om je bij jouw studie financieel te steunen. Veel werkgevers stellen namelijk Persoonlijke Ontwikkel Budgetten beschikbaar voor zelfontwikkeling. Jouw werkgever heeft immers ook profijt van de studie die je volgt. Jij ontplooit jezelf en gaat jouw talenten beter benutten. Bovendien doe je alles in je eigen tijd. Bespreek gerust de mogelijkheden met je chef of de personeelsfunctionaris.

Een extra pluspunt voor jouw werkgever: NHA is Cedeo erkend. Dit belangrijke keurmerk binnen de HR-sector biedt zekerheid van kwaliteit. 

Gratis Headphone of Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Ontvang €1.000 opleidingssubsidie via STAP!

Ben jij werkend of werkzoekend en wil je jouw positie op de arbeidsmarkt versterken? Met het STAP-budget krijg jij tot €1.000 subsidie voor een opleiding. Dat betekent dat jij in veel gevallen GRATIS kunt studeren bij NHA.

Wil je meer weten over jouw persoonlijke STAP-budget? Ontdek het hier!

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!