SQL  

Tijdelijk met GRATIS tablet
SQL
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
389,00
of 
5 x €86,00
4/5

Beoordeeld door 10 student(en)

 • Inclusief persoonlijke begeleiding
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Start binnen enkele minuten
 • Afronding: NHA-instituutsdiploma
 • Studieduur: 5 maanden
ALGEMEEN

Volg de SQL cursus en word dé expert op het gebied van de database scripttaal SQL!

Wil jij leren hoe je zelf databases onderhoudt? En hoe je snel en handig gegevens uit deze databases opvraagt? Start dan vandaag nog met de cursus SQL en ontdek welke mogelijkheden deze scripttaal te bieden heeft!

SQL staat voor Structured Query Language en is een standaardtaal om gegevens uit databases te kunnen opvragen, aan te maken of te wijzigen. Kennis van SQL is bijvoorbeeld handig voor werknemers op een Sales-afdeling van een bedrijf, die een database van klanten bijhouden. Om te kijken welke klanten onder een bepaalde regio vallen, kunnen ze met behulp van SQL een klantenlijst op indeling van regio zien.

Wil je weten hoe je SQL kunt inzetten om effectief en snel gegevens te kunnen opvragen of aanpassen? Wacht niet langer en schrijf je in voor de cursus SQL van NHA!

 

Leer een populair SQL-dialect

Als we het hebben over SQL, dan bedoelen we de taal in zijn algemene vorm. Maar in de praktijk zijn er veel verschillende ‘dialecten’ van deze taal ontwikkeld. Deze SQL-dialecten kunnen allemaal van elkaar afwijken.

Wil jij meer weten over deze database scripttaal en één van de populairste dialecten ervan? Dan is deze SQL cursus speciaal geschikt voor jou! Ook als je al kennis hebt van SQL is de SQL cursus zeker interessant!

Je ontwikkelt tijdens de cursus SQL de kennis en vaardigheden stapsgewijs in je eigen tempo.

 

Ontdek alle mogelijkheden met de SQL cursus

In de cursus SQL leer je de zeer populaire en gestandaardiseerde taal SQL kennen waarmee je effectief databases kunt onderhouden en snel en precies de gegevens kunt opvragen die je wilt zien. SQL komt bijvoorbeeld aan de orde bij het opzetten en runnen van een webwinkel. Maar er wordt ook steeds vaker gebruik gemaakt van SQL binnen allerlei apps. SQL slaat daarbij een brug tussen apps en databases. Met deze SQL cursus krijg jij een breed beeld van de mogelijkheden binnen deze scripttaal.

In deze SQL cursus wordt de veelgebruikte omgeving MySQL gebruikt. Binnen MySQL wordt een zeer populair SQL dialect gebruikt dat in de praktijk veel voorkomt bij webtoepassingen. Het gebruik van de MySQL omgeving is bovendien gratis. Daarom is bij deze cursus gekozen voor het gebruik van MySQL.

Is je interesse gewekt en wil je alles over deze scripttaal weten? Kies dan voor de cursus SQL.

 

Combinatiecursus Programmeren voor Beginners + SQL

Droom jij van een carrière in deze fascinerende wereld, maar heb je nog geen ervaring met programmeren? Start dan met de combinatiecursus Programmeren voor Beginners + SQL. Zo leer jij de basis van het programmeren en leg je de grondbeginselen voor een mooie toekomst.

 


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma

Tijdens de opleiding SQL leer je alles over onderwerpen zoals:

Relationele Databases o.a:

 • Kennismaking met SQL
 • Inzicht krijgen in indeling en toepassing van Databases

De cursusomgeving verkennen o.a:

 • Werken met Relationele Databases in MySQL
 • Inzicht krijgen in het gebruik van veldtypen en veldlengtes in MySQL

Gegevens selecteren en filteren o.a:

 • Inzicht krijgen in het datamodel van de oefendatabase Verkoop
 • Gegevens kunnen opvragen met het SELECT statement

Query resultaat filteren o.a:

 • Instellingen kunnen wijzigen in het Result Grid
 • Records kunnen filteren door gebruik van WHERE met operatoren

Berekende velden o.a:

 • Wildcards kunnen gebruiken bij het zoeken
 • Berekende velden kunnen maken

Groeperen van resultaten o.a:

 • Aggregaat functies en combinaties leren gebruiken
 • Het groeperen van data

Joins o.a:

 • Queries maken die met meerdere tabellen tegelijk werken
 • Tabel Aliassen kunnen toepassen

Queries voor Data Manipulatie

 • De verschillende categorieën van SQL‑commando’s kunnen onderscheiden
 • Via SQL gegevens kunnen wissen, wijzigen of toevoegen aan tabellen.

Onderhoud van de database structuur

 • Een nieuwe tabel kunnen aanmaken via SQL
 • Ingestelde veldeigenschappen kunnen bekijken en testen

 

 

Combinatiecursus Programmeren voor Beginners + SQL

Start jij bij de basis en kies je voor de combinatiecursus? Dan leer je niet alleen over bovenstaande onderwerpen maar ga je eerst aan de slag met de volgende onderdelen:

 • wat programmeren is;
 • welke programmeertalen we zoal kennen en wat de verschillen zijn;
 • werken met een code editor;
 • versiebeheer;
 • de bouwstenen van een programma;
 • datamanipulatie;
 • programmastructuren;
 • functies en variabelen;
 • debugging;
 • werken met pakketten en frameworks;
 • het kiezen van een vervolgtaal.
REVIEWS

Reviews

Dit zijn specifieke reviews over SQL, afkomstig van het onafhankelijke reviewplatform eKomi.

8/10
SQL

De inhoud van de studie is prima. Bij de studie SQL moet ik alle leerstof tot mij nemen door te lezen.De prettigste manier om te leren is voor mij door te luisteren en kijken naar de uitleg over de leerstof.

6/10
SQL

Voor mij te weinig voorbeelden om de huiswerkopdrachten goed uit te voeren. Het kost me veel zoekwerk/tijd om alles te combineren om te tot een uitkomst te komen.

8/10
Programmeren voor Beginners + SQL

Dankzij digitale omgeving en schriftelijk materiaal op elk moment te volgen, duidelijke uitleg, makkelijk om huiswerk in te sturen, snelle feedback op het ingestuurde huiswerk.

8/10
Programmeren voor Beginners + SQL

Het is fijn dat je de opleiding op eigen tempo kan ondernemen. met de opleiding krijg de cursus materiaal als harkopie en digitaal, wat ideaal is als je afwisselend wilt werken tussen offline en online. De online ondersteuning met berichtgeving creëert wel afstand, het is verbeter punt om video calls +/- 10 minuten te doen, om een gesprek te voeren dat meer waarde creëert voor de cursist.

DIPLOMA

Diploma

Bij NHA rond jij je opleiding af in het tempo dat het best bij jou past. Je bepaalt zelf óf en wanneer je er aan toe bent om je opgedane kennis te toetsen.

Examen: elke dag en dicht bij huis

Deze opleiding kun je afronden met een examen. Ben je geslaagd voor het examen, dan ontvang je van ons het NHA-instituutsdiploma.

Dagelijks kun je digitaal je examen afleggen op een locatie bij jou in de buurt. Dit bespaart reistijd en je kunt meteen het examen maken als je de lesstof hebt afgerond. Je bepaalt zelf waar en wanneer je het NHA-examen wilt maken.Altijd een examenlocatie bij jou in de buurt.

Jouw voordelen:

 • geen lange reistijd;
 • niet lang wachten op een examendatum. Je kunt je examen afleggen wanneer jij er klaar voor bent;
 • geen examenstress;
 • de uitslag van jouw examen is snel bekend.
 • examen maken kan ook in Paramaribo en Curaçao
   

Aanmelding
Aanmelden voor het examen kan eenvoudig via Plaza. Het examengeld bedraagt € 132,50.
Bij NHA betaal je het examengeld pas bij aanmelding voor jouw examen.

Getuigschrift

Een NHA-getuigschrift kun je voor € 29,- aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Vooropleiding

Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist.

Niet geslaagd? Lesgeld terug

Je krijgt het lesgeld terugbetaald indien je niet geslaagd bent voor het examen. Voorwaarde voor deze terugbetaling van het lesgeld is dat je al het huiswerk maandelijks hebt ingestuurd en na de startdatum aantoonbaar 2x aan één theorie-examen hebt deelgenomen zonder daarvoor te slagen. In dat geval krijg je het betaalde lesgeld, dat betrekking heeft op de lesstof voor het betreffende examen, terugbetaald. Je dient hiertoe wel de hele cursus afgerond en betaald te hebben. Deze garantie geldt tot drie jaar na inschrijfdatum.

Combinatiecursus Programmeren voor Beginners + SQL

Na het afronden van de combinatiecursus Programmeren voor beginners + SQL kun je het NHA Instituutsdiploma behalen.

Om dit diploma te behalen, dien je deel te nemen aan het examen SQL en dit met minimaal een 5,5 (op 10) als beoordeling af te sluiten.

 

Over NHA en de erkenning door het ministerie van onderwijs

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft NHA als opleider erkend op grond van de WEO (Wet erkende onderwijsinstellingen) voor het opleiden voor de staatsexamens voortgezet onderwijs. SQL valt niet onder deze erkenning.

Kijk hier voor een lijst met alle opleidingen die wel onder deze erkenning vallen.


NHA best beoordeelde thuisstudie-opleider van Nederland!

Onderzoeksbureau Markteffect heeft onlangs een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van thuisstudies. Meer dan 1.000 respondenten werd gevraagd hun thuisstudie-opleider te beoordelen. NHA werd daarbij beoordeeld als de beste thuisstudie-opleider van Nederland. 

Wij zijn enorm trots op onze docenten. Elke dag opnieuw doen zij hun uiterste best om onze studenten een perfecte begeleiding te bieden, en dat wordt dus gewaardeerd. Goed om te weten dat je bij NHA studeert bij de beste thuisstudie-opleider van Nederland!


Meer kwaliteitsgaranties

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de opleiding SQL uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt het lespakket in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen.

Kies je voor een opleiding met hulp? Dan mag je bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in Nederland! 

Wanneer je start met deze opleiding SQL, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video(’s) bekijken;
 • voorleesfunctie;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

Voor de cursus SQL staat een studieduur van 5 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

 

Combinatiecursus Programmeren voor Beginners + SQL

Voor de combinatiecursus Programmeren voor Beginners + SQL staat een studieduur van 8 maanden bij een gemiddeld studietempo van 3 uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

 

Vragen?

Bel ons: (077) 306 70 00. We helpen je graag!

LESGELD

Lesgeld

SQL
€389,00
of  5x 86,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
€389,00
of  5x 86,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Programmeren voor Beginners + SQL
€599,00
of  8x 82,50
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
€599,00
of  8x 82,50
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen

Betaalt jouw werkgever mee?

Aarzel niet om je werkgever te vragen om je bij jouw studie financieel te steunen. Veel werkgevers stellen namelijk Persoonlijke Ontwikkel Budgetten beschikbaar voor zelfontwikkeling. Jouw werkgever heeft immers ook profijt van de studie die je volgt. Jij ontplooit jezelf en gaat jouw talenten beter benutten. Bovendien doe je alles in je eigen tijd. Bespreek gerust de mogelijkheden met je chef of de personeelsfunctionaris.

Een extra pluspunt voor jouw werkgever: NHA is Cedeo erkend. Dit belangrijke keurmerk binnen de HR-sector biedt zekerheid van kwaliteit. 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek

10/10

De opzet is helder en plezier door te nemen en je pikt alles erg snel op, ook vind ik dat je door een aantal handelingen te doen gedwongen wordt deze op te zoeken en toe te passen. zoals zip file maken en op andere wijze een print screen maken.

Lees meer »
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!