Menu
Gratis studiegids

Tandartsassistent(e)  

Tijdelijk met GRATIS tablet Nú met 50% korting
Tandartsassistent(e) Winnaar Website van het jaar
Gratis proefles
Inschrijven 15 dagen gratis proberen
€698,00
349,00
of betaal
12 x €32,00
3.9/5

Beoordeeld door 14 student(en)

 • Kies voor persoonlijke begeleiding
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Start binnen enkele minuten
 • Afronding: NHA-instituutsdiploma
 • Studieduur: 6 maanden
ALGEMEEN

Tandartsassistente worden? Volg de tandartsassistente opleiding van NHA

Het is altijd lente in de ogen van de… Nee, echt: hoe ziet de wereld van een tandartsassistent(e) eruit? Wat moet je weten als je wilt werken in een tandartspraktijk, tandheelkundig centrum of een grote dental clinic? Ontdek het in deTandartsassistent(e) opleiding.

Als tandartsassistent(e) ben je de spreekwoordelijke rechterhand van de tandarts. Soms ben je ook echt de rechterhand als de tandarts een extra hand nodig heeft.

Je helpt de tandarts bij:

 • de behandeling van een patiënt;
 • het maken van röntgenfoto’s;
 • de tandheelkundige administratie.

Ook zorg je ervoor dat de behandelkamer superschoon is. De instrumenten zoals tangetjes, boren en spiegeltjes maak je steriel met een speciaal apparaat. De instrumenten zijn na het steriliseren weer klaar voor de volgende patiënt.

Laura schoolde zich om naar Tandartsassistente

Laura van der Kooi (24): "Werken als tandartsassistente leek me vroeger al erg leuk. Maar toen ik aan de slag ging bij Defensie dacht ik daar niet meer aan. Nadat ik ging samenwonen, had ik ineens een reistijd van twee en een half uur. Daarom besloot ik het over een andere boeg te gooien en een opleiding tot tandartsassistente te doen. 

Bij NHA kon ik thuis studeren. Dat kwam goed uit. Ik kon meer tijd aan mijn studie besteden en liep zelfs mee bij een tandartspraktijk. Daar ben ik nu vast in dienst! Tijdens de opleiding duik je vooral in de theorie. Je leert alles van het gebit en de materialen die de tandarts gebruikt. Het bereidde me goed voor op de praktijk. Ik stond in de tandartspraktijk nog nooit met mijn mond vol tanden.”


De patiënt helpen

Je houdt je ook bezig met de patiënt. Wanneer je merkt dat deze nerveus in de stoel zit, dan stel je de patiënt gerust. Je straalt rust uit en zorgt voor een ontspannen sfeer.

Als tandartsassistent(e) werk je nauw samen met de tandarts. Wanneer een patiënt in de behandelstoel ligt, blijf je er van de eerste tot de laatste minuut bij. Je reikt de tandarts de benodigde instrumenten aan. Aan één woord of een blik heb je genoeg.

In codetaal praten

Voor anderen lijkt het alsof jullie in codetaal boodschappen aan elkaar doorgeven. Maar dat zijn natuurlijk vaktermen die je in de cursus Tandartsassistent(e) leert.

Wat ontdek je nog meer in je opleiding? Je komt erachter hoe:

 • het gebit en tandvlees zijn samengesteld;
 • een behandeling eruitziet;
 • je de instrumenten desinfecteert;
 • je volgens de procedures werkt;
 • je mensen op hun gemak stelt.

Meer weten over het gebit

Iedereen kan- en mag de opleiding Tandartsassistent(e) volgen. Er zijn geen vooropleidingseisen.

Na de opleiding weet je veel over tanden, kiezen en tandvlees. Ook weet je hoe een tandartspraktijk werkt. Je legt de perfecte basis voor je toekomst als tandartsassistent(e) in een tandartsenpraktijk.


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma Tandartsassistent(e) opleiding

De opleiding tot tandartsassistent(e) is opgebouwd uit vier hoofdthema's. Elke van deze thema's bestaat uit meerdere lessen. Uiteindelijk krijg je door het studeren van de vier thema's een uitgebreide dosis kennis waarmee jij de tandarts optimaal van dienst kunt zijn. 

 

Praktijk- en gebitskennis

Je begint bij de basis: je leert welke apparatuur en handinstrumenten er worden gebruikt en hoe ze werken. Tevens krijg je inzicht in de anatomie van het tandvlees en het gebit. 

 

Regels en wetten

Voordat je als tandartsassistent(e) kunt assisteren bij behandelingen, zul je op de hoogte moeten zijn van de richtlijnen en wetten. Denk hierbij aan praktijkhygiëne en infectiepreventie. Dit leren we je in deze opleiding tot tandartsassistent(e).

 

Tandheelkundige behandelingen

In de lessen binnen dit thema krijg je uitleg over de verschillende soorten tandheelkundige behandelingen. Je leert de basisstappen en -methodes van diverse behandelingen: van een röntgenfoto tot kleine chirurgische ingrepen. Je leert desinfecteren, en ook het planmatig voorbereiden van behandelingen komt aan bod.

 

Onderhoud, beheer en administratie in de praktijk 

Dit thema behandelt het beheren van administratieve gegevens en voorraden in de tandheelkundige praktijk behandelen. 

 

Na het afronden van deze opleiding Tandartsassistent(e) ben je prima voorbereid om met de juiste kennis aan de slag te gaan als assistent(e) in een tandheelkundige praktijk.

Voordelen van een cursus Tandartsassistent(e) bij NHA:

 • korte opleiding met snel resultaat;
 • gegarandeerd het laagste lesgeld;
 • professionele studiebegeleiding;
 • 100% examengarantie;
 • geen speciale vooropleiding nodig;
 • starten kan elke dag van het jaar.
REVIEWS

Reviews

3/5
Tandartsassistent

Er wordt gezegt dat je deze cursus naast je eventuele andere baan erbij kunt doen. Maar dat vind ik absoluut niet. Als je er niet tegelijke tijd in werkt is het echt abracadabra. En ook al werk je er net in is het best pittig nog. Gelukkig heb je dan wel collega.s om iets aan te vragen. Dus mijn mening doe deze cursus terwijl je tegelijk ook opgeleid wordt in een praktijk

5/5
Tandartsassistent

Duidelijk en overzichtelijke cursus! Geen poespas met het zoeken van wat je moet leren, ofwaar je mee bezig was. Het huiswerk word vlot nagekeken, met goede feedback .Je cijferlijst is elk moment inzichtelijk. Wanneer de begeleider afwezig is wordt dat van te voren netjes gemeld. Ook is de voorlees funktie is prettig, wanneer je bijv lang in de auto zit, kun je lekker luisteren. Al met al tot zover erg geslaagd,(nu ik nog😆😉)

3/5
Tandartsassistent

Het gaat tot nu toe goed

4/5
Tandartsassistent

Ik vind de lesstof goed uitgelegd en te begrijpen. Wel vind ik dat je te weinig contact kunt hebben met je huiswerkcoach

DIPLOMA

Diploma Tandartsassistent(e)

Bij NHA rond jij je opleiding af in het tempo dat het best bij jou past. Je bepaalt zelf óf en wanneer je er aan toe bent om je opgedane kennis te toetsen.

Examen: elke dag en dicht bij huis

Deze opleiding kun je afronden met een examen. Ben je geslaagd voor het examen, dan ontvang je van ons het NHA-instituutsdiploma.

Altijd een examenlocatie bij jou in de buurt.Dagelijks kun je digitaal je examen afleggen op een locatie bij jou in de buurt. Dit bespaart reistijd en je kunt meteen het examen maken als je de lesstof hebt afgerond. Je bepaalt zelf waar en wanneer je het NHA-examen wilt maken.

Jouw voordelen:

 • geen lange reistijd;
 • niet lang wachten op een examendatum. Je kunt je examen afleggen wanneer jij er klaar voor bent;
 • geen examenstress;
 • de uitslag van jouw examen is snel bekend.
 • examen maken kan ook in Paramaribo en Curaçao

Aanmelding
Aanmelden voor het examen kan eenvoudig via plaza. Het examengeld bedraagt € 125,-.
Bij NHA betaal je het examengeld pas bij aanmelding voor jouw examen.

Getuigschrift

Een NHA-getuigschrift kun je voor 29 euro aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Vooropleiding

Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist.

Niet geslaagd? Lesgeld terug

Je krijgt het lesgeld terugbetaald indien je niet geslaagd bent voor het examen. Voorwaarde voor deze terugbetaling van het lesgeld is dat je al het huiswerk maandelijks hebt ingestuurd en na de startdatum aantoonbaar 2x aan één theorie-examen hebt deelgenomen zonder daarvoor te slagen. In dat geval krijg je het betaalde lesgeld, dat betrekking heeft op de lesstof voor het betreffende examen, terugbetaald. Je dient hiertoe wel de hele cursus afgerond en betaald te hebben. Deze garantie geldt tot drie jaar na inschrijfdatum.

NHA best beoordeelde online opleider van Nederland!

Onderzoeksbureau Multiscope heeft onlangs een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van online opleidingen. Duizenden studenten werden gevraagd hun online opleider te beoordelen. NHA werd daarbij beoordeeld als de beste online opleider van Nederland. 

Wij zijn enorm trots op onze docenten. Elke dag opnieuw doen zij hun uiterste best om onze studenten een perfecte begeleiding te bieden, en dat wordt dus gewaardeerd. Goed om te weten dat je bij NHA studeert bij de beste thuisstudie-opleider van Nederland!

Over NHA en de erkenning door het ministerie van onderwijs

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft NHA als opleider erkend op grond van de WEO (Wet erkende onderwijsinstellingen) voor het voortgezet onderwijs. 


Meer kwaliteitsgaranties

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de opleiding Tandartsassistent(e) uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt het lespakket in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen. Je mag bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in Nederland! 

Wanneer je start met deze opleiding Tandartsassistent(e), stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

6 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: (077) 306 70 00 of stuur ons een e-mail.

LESGELD

Lesgeld

Tandartsassistent
meest gekozen Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
€898,00 €449,00
of betaal 12x 41,50
Inschrijven
15 dagen gratis proberen
Zonder hulp
€698,00 €349,00
of betaal 12x 32,00
Inschrijven
15 dagen gratis proberen

Betaalt jouw werkgever mee?

Aarzel niet om je werkgever te vragen om je bij jouw studie financieel te steunen. Veel werkgevers stellen namelijk Persoonlijke Ontwikkel Budgetten beschikbaar voor zelfontwikkeling. Jouw werkgever heeft immers ook profijt van de studie die je volgt. Jij ontplooit jezelf en gaat jouw talenten beter benutten. Bovendien doe je alles in je eigen tijd. Bespreek gerust de mogelijkheden met je chef of de personeelsfunctionaris.

Belastingteruggaaf: Alleen nog tot 1 januari krijg je 37% of 49% van je studiekosten terug

Alleen nog dit jaar kun je de studiekosten voor een opleiding, die aansluit op jouw beroep of toekomstige beroep, als aftrekpost indienen bij jouw belastingaangifte. In dat geval vergoedt de belastingdienst een gedeelte (afhankelijk van jouw belastingschaal) van jouw studiekosten, boven het drempelbedrag van € 250,-. Dat maakt je studie bij NHA nog voordeliger! Dus schrijf je vandaag nog in. 

Bereken jouw belastingvoordeel Bedrag
Studiekosten
Belastingschaal
Drempel
Jouw Voordeel

Profiteer tot 1 januari van belastingvoordeel!

Alleen nog dit jaar kun je de studiekosten voor een opleiding, die aansluit op jouw beroep of toekomstige beroep, als aftrekpost indienen bij jouw belastingaangifte.

Jouw voordeel berekenen? Ga naar het lesgeld tabblad »

Tablet incl. toetsenbord of headphone

Daarom NHA

 • Nu 50% korting op het lesgeld!
 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt

5/5

Duidelijk en overzichtelijke cursus! Geen poespas met het zoeken van wat je moet leren, ofwaar je mee bezig was. Het huiswerk word vlot nagekeken, met goede feedback .Je cijferlijst is elk moment inzichtelijk. Wanneer de begeleider afwezig is wordt dat van te voren netjes gemeld. Ook is de voorlees funktie is prettig, wanneer je bijv lang in de auto zit, kun je lekker luisteren. Al met al tot zover erg geslaagd,(nu ik nog😆😉)

Lees meer »
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!