Tandartsassistent(e)  

Nú met GRATIS tablet Tijdelijk 10% korting
Tandartsassistent(e)
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
€459,00
413,10
of 
9 x €50,85
4.3/5

Beoordeeld door 41 student(en)

 • Kies voor persoonlijke begeleiding
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Start binnen enkele minuten
 • Afronding: NHA-instituutsdiploma
 • Studieduur: 6 maanden
ALGEMEEN

Aan de slag als tandartsassistente? Volg de Tandartsassistente opleiding van NHA

Droom jij van een carrière als tandartsassistente? Wil je graag aan de slag in een tandartspraktijk, tandheelkundig centrum of een grote dental clinic? In deze Tandartsassistent(e) opleiding ontdek jij alles wat je moet weten over het gebit en het werk in een tandartspraktijk.

 
korte opleiding met snel resultaat 
  geen speciale vooropleiding
nodig
 
studeer met hulp van een ervaren vakdocent

Als tandartsassistent(e) ben je de spreekwoordelijke rechterhand van de tandarts. Jij ontvangt patiënten, geeft voorlichting, houdt de administratie bij en nog veel meer. Hoe je dat doet, leer je allemaal in de Tandartsassistent(e) opleiding.
 

Tandartsassistente opleiding: leer alles over het gebit 

Als tandartsassistent(e) ben jij de spin in het web van de praktijk. Veel diverse taken komen op jouw bord te liggen. Wat kun je eigenlijk niet? We zullen eerst eens laten zien wat jij na de opleiding Tandartsassistent(e) wél kan.

Tijdens deze opleiding Tandartsassistent(e) leer jij alles wat je moet weten over het gebit en tandvlees. Je ontdekt hoe een behandeling er precies uitziet en welke instrumenten je daarbij gebruikt. Die instrumenten zoals tangetjes, boren en spiegeltjes maak je steriel met een speciaal apparaat. De instrumenten zijn na het steriliseren weer klaar voor de volgende patiënt.
  

"Ik stond in de tandartspraktijk nog nooit met mijn mond vol tanden"

Laura van der Kooi (24) schoolde zich succesvol om naar Tandartsassistente:
"Werken als tandartsassistente leek me vroeger al erg leuk. 
Bij NHA kon ik thuis studeren, dat kwam goed uit. Ik kon meer tijd aan mijn studie besteden en liep zelfs mee bij een tandartspraktijk. Daar ben ik nu vast in dienst!

Tijdens de opleiding duik je vooral in de theorie. Je leert alles van het gebit en de materialen die de tandarts gebruikt. Het bereidde me goed voor op de praktijk. Ik stond in de tandartspraktijk nog nooit met mijn mond vol tanden.”

 

Van jargon tot procedure

Daarnaast leer jij met de opleiding Tandartsassistent(e) hoe je tandheelkundige administratie bijhoudt en hoe het maken van röntgenfoto’s in zijn werk gaat. Je gaat dieper in op de verschillende procedures en hoe je aan de hand hiervan te werk gaat binnen de praktijk.

Ook het vakjargon komt uitgebreid aan bod in deze opleiding. Als tandartsassistent(e) moet jij op een efficiënte en duidelijke manier met de tandarts kunnen communiceren.
 

Leer patiënten gerust stellen

Ook ga je aan de slag met patiëntencontact tijdens deze opleiding. Als tandartsassistent(e) houd je je namelijk ook regelmatig bezig met de patiënt. Wanneer je merkt dat iemand nerveus in de stoel zit, dan stel je de patiënt gerust. Je straalt rust uit en zorgt voor een ontspannen sfeer.

Als tandartsassistent(e) werk je nauw samen met de tandarts. Wanneer een patiënt in de behandelstoel ligt, blijf je er van de eerste tot de laatste minuut bij.
 

Opleiding Tandartsassistent(e); leg de basis voor jouw toekomst

Je hebt geen specifieke vooropleiding of voorkennis nodig om te beginnen met deze opleiding. Tandartsassistent(e) worden is voor iedereen binnen handbereik!

Na de Tandartsassistent(e) opleiding weet je alles wat je moet weten over tanden, kiezen en tandvlees. Ook weet je precies hoe het er in een tandartspraktijk aan toe gaat. Je legt de perfecte basis voor je toekomst als tandartsassistent(e) in een tandartsenpraktijk.


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma Tandartsassistent(e) opleiding

De opleiding Tandartsassistent(e) is opgebouwd uit vier hoofdthema's. Elke van deze thema's bestaat uit meerdere lessen. Door het bestuderen van deze vier thema's krijg je een flinke dosis kennis waarmee jij de tandarts optimaal ondersteunt. 

Tandheelkundige praktijk- en gebitskennis

Je begint bij de basis: je leert welke apparatuur en instrumenten er worden gebruikt en hoe ze werken. Ook krijg je inzicht in de anatomie van het gebit. Zo leer jij de gebitselementen te benoemen en becijferen. 
 

Tandheelkundige regels en wetten

Voordat je als tandartsassistent(e) kunt assisteren bij behandelingen, moet je op de hoogte zijn van de richtlijnen en wetten. Denk hierbij aan hoe je in de praktijk hygiënisch werkt. Ook leer je wat de wet BIG inhoudt voor de tandarts en de assistent(e). Dit leer je allemaal in deze opleiding Tandartsassistent(e).
 

Tandheelkundige behandelingen

In deze lessen krijg je uitleg over de verschillende soorten tandheelkundige behandelingen die in de praktijk plaatsvinden: van een röntgenfoto tot kleine chirurgische ingrepen. Je leert ook hoe je assisteert bij deze behandelingen. Verder leer je desinfecteren en steriliseren. Ook het planmatig voorbereiden van behandelingen komt aan bod. Ten slotte leer je hoe je met patiënten omgaat. 
 

Onderhoud, beheer en administratie in de praktijk 

Dit thema behandelt hoe je een tandheelkundige administratie voert en hoe de organisatie van een tandartsenpraktijk is geregeld. 

Voordelen van een Tandartsassistent(e) opleiding bij NHA:

 • korte opleiding met snel resultaat;
 • gegarandeerd het laagste lesgeld;
 • professionele studiebegeleiding;
 • 100% examengarantie;
 • geen speciale vooropleiding nodig;
 • starten kan elke dag van het jaar.

Na het afronden van deze opleiding Tandartsassistent(e) ben je prima voorbereid om met de juiste kennis aan de slag te gaan als assistent(e) in een tandheelkundige praktijk.

REVIEWS

Reviews

Dit zijn specifieke reviews over Tandartsassistent(e), afkomstig van het onafhankelijke reviewplatform eKomi.

10/10
Tandartsassistent

Duidelijk en volledig

10/10
Tandartsassistent

Het gong vlot en snel allemaal

8/10
Tandartsassistent

Duidelijk en uitgebreide uitleg en vriendelijke lerares die altijd bereid is om te helpen en uitleg te verstrekken.

8/10
Tandartsassistent

Het is ontzettend fijn dat de docent het huiswerk snel nakijkt en heel snel reageert op vragen.

DIPLOMA

Diploma Tandartsassistent(e)

Bij NHA rond jij je opleiding af in het tempo dat het best bij jou past. Je bepaalt zelf óf en wanneer je er aan toe bent om je opgedane kennis te toetsen.

Examen: elke dag en dicht bij huis

Deze opleiding kun je afronden met een examen. Ben je geslaagd voor het examen, dan ontvang je van ons het NHA-instituutsdiploma.

Dagelijks kun je digitaal je examen afleggen op een locatie bij jou in de buurt. Dit bespaart reistijd en je kunt meteen het examen maken als je de lesstof hebt afgerond. Je bepaalt zelf waar en wanneer je het NHA-examen wilt maken.Altijd een examenlocatie bij jou in de buurt.

Jouw voordelen:

 • geen lange reistijd;
 • niet lang wachten op een examendatum. Je kunt je examen afleggen wanneer jij er klaar voor bent;
 • geen examenstress;
 • de uitslag van jouw examen is snel bekend.
 • examen maken kan ook in Paramaribo en Curaçao
   

Aanmelding
Aanmelden voor het examen kan eenvoudig via Plaza. Het examengeld bedraagt € 132,50.
Bij NHA betaal je het examengeld pas bij aanmelding voor jouw examen.

Getuigschrift

Een NHA-getuigschrift kun je voor € 29,- aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Vooropleiding

Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist.

Niet geslaagd? Lesgeld terug

Je krijgt het lesgeld terugbetaald indien je niet geslaagd bent voor het examen. Voorwaarde voor deze terugbetaling van het lesgeld is dat je al het huiswerk maandelijks hebt ingestuurd en na de startdatum aantoonbaar 2x aan één theorie-examen hebt deelgenomen zonder daarvoor te slagen. In dat geval krijg je het betaalde lesgeld, dat betrekking heeft op de lesstof voor het betreffende examen, terugbetaald. Je dient hiertoe wel de hele cursus afgerond en betaald te hebben. Deze garantie geldt tot drie jaar na inschrijfdatum.

Over NHA en de erkenning door het ministerie van onderwijs

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft NHA als opleider erkend op grond van de WEO (Wet erkende onderwijsinstellingen) voor het opleiden voor de staatsexamens voortgezet onderwijs. Tandartsassistent(e) valt niet onder deze erkenning.

Kijk hier voor een lijst met alle opleidingen die wel onder deze erkenning vallen.


NHA best beoordeelde thuisstudie-opleider van Nederland!

Onderzoeksbureau Markteffect heeft onlangs een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van thuisstudies. Meer dan 1.000 respondenten werd gevraagd hun thuisstudie-opleider te beoordelen. NHA werd daarbij beoordeeld als de beste thuisstudie-opleider van Nederland. 

Wij zijn enorm trots op onze docenten. Elke dag opnieuw doen zij hun uiterste best om onze studenten een perfecte begeleiding te bieden, en dat wordt dus gewaardeerd. Goed om te weten dat je bij NHA studeert bij de beste thuisstudie-opleider van Nederland!


Meer kwaliteitsgaranties

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de opleiding Tandartsassistent(e) uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt het lespakket in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen.

Kies je voor een opleiding met hulp? Dan mag je bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in Nederland! 

Wanneer je start met deze opleiding Tandartsassistent(e), stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video(’s) bekijken;
 • voorleesfunctie;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

Voor de Tandartsassistent(e) opleiding staat een studieduur van 6 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: (077) 306 70 00. We helpen je graag!

LESGELD

Lesgeld

Tandartsassistent
meest gekozen Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!

€569,00 €512,10
of  9x 63,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Zonder hulp

€459,00 €413,10
of  9x 50,85
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen

Betaalt jouw werkgever mee?

Aarzel niet om je werkgever te vragen om je bij jouw studie financieel te steunen. Veel werkgevers stellen namelijk Persoonlijke Ontwikkel Budgetten beschikbaar voor zelfontwikkeling. Jouw werkgever heeft immers ook profijt van de studie die je volgt. Jij ontplooit jezelf en gaat jouw talenten beter benutten. Bovendien doe je alles in je eigen tijd. Bespreek gerust de mogelijkheden met je chef of de personeelsfunctionaris.

Een extra pluspunt voor jouw werkgever: NHA is Cedeo erkend. Dit belangrijke keurmerk binnen de HR-sector biedt zekerheid van kwaliteit. 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de NHA e-bookbibliotheek

10/10

Duidelijk en volledig

Lees meer »
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!