Gratis studiegids

 

Sportpsychologie opleiding: waar volg je dat?

Wat doet een sportpsycholoog en hoe word je ervoor opgeleid? NHA vertelt je er meer over

De sportpsychologie is een deelgebied van de psychologie dat zich bezighoudt met het mentale aspect van bewegen en sportprestaties. Diverse geestelijke factoren hebben een invloed op sportieve prestaties, denk maar aan doorzettingsvermogen, motivatie, het omgaan met tegenslagen en emoties tijdens sportbeoefening.

 

Wat doet een sportpsycholoog?

Een sportpsycholoog is gespecialiseerd in de mentale training van (top)sporters. Hij geeft (top)sporters inzicht in de invloed van de menselijke geest op sportprestaties. Een sportpsycholoog geeft aan een sporter geen lichamelijke training, maar ‘mentale’ training. Deze mentale training kan bijvoorbeeld bestaan uit het leren bepalen van doelen, zich leren ontspannen en het onder controle houden van gedachten en emoties. Een sportpsycholoog maakt een atleet duidelijk hoe een sportieve prestatie ontstaat en hoe je met de juiste mentale vaardigheden de beste sportprestaties levert. Hij leert de sporter hoe deze zijn mentale toestand voortdurend kan optimaliseren voorafgaand aan een sportwedstrijd.  

 

Een veel gebruikte techniek in de sportpsychologie is de zogenaamde ‘verbeelding’ of ‘imagery’. Deze techniek komt erop neer dat de sporter zichzelf inbeeldt dat hij op een perfecte manier een bepaalde sportieve activiteit uitoefent, waarbij hij al zijn zintuigen gebruikt. Een voorbeeld is het wegslaan van een golfbal. Imagery helpt de atleet om zich te beter te concentreren, vertrouwd te worden met een sportterrein, vaardigheden te perfectioneren en negatieve gedachten te onderdrukken. Imagery heeft een positieve invloed op de sportprestaties.

 

Sportpsychologie opleiding

De titel van sportpsycholoog is in Nederland niet beschermd. Iedereen die een of andere vorm van sportpsychologie opleiding heeft genoten, zou zich dus ‘sportpsycholoog’ kunnen noemen. De universitair opgeleide sportpsychologen hebben een basisopleiding psychologie of bewegingswetenschappen achter de rug (vier jaar), gevolgd door een tweejarige specialisatie in de sportpsychologie. De universitaire opleiding duurt dus minimaal zes jaar.

 

Er bestaan drie soorten sportpsychologen. De meesten zijn praktijksportpsychologen: zij geven mentale begeleiding aan (top)sporters. Daarnaast bestaan er ook docent sportpsychologen, die lesgeven over sportpsychologie op mbo-, hbo- of universitair niveau. Zij moeten hiervoor uiteraard over de nodige onderwijsbevoegdheid beschikken. De derde categorie bestaat uit sportpsycholoog-onderzoekers. Deze laatste groep houdt zich bezig met wetenschappelijk onderzoek op het vlak van de sportpsychologie.

 

Cursus sportpsychologie en mentale training

 

Cursus sportpsychologie en mentale training

Heel wat mensen houden zich beroepsmatig of als liefhebber bezig met de begeleiding van sportmensen, bijvoorbeeld de coaches van amateursportclubs. Wie geïnteresseerd is in het vakgebied van de sportpsychologie, maar hiervoor niet de volledige opleiding tot psycholoog wil volgen, kan veel bijleren met een cursus sportpsychologie en mentale training.

 

De psychologiecursussen van NHA geven je een dieper inzicht in de verschillende deelgebieden van de psychologie, bijvoorbeeld de klinische psychologie en de bedrijfspsychologie. In de NHA-opleiding ‘Life coach’ leer je hoe je mensen in het algemeen kunt helpen om doelen te bereiken, wat zeker een toepassing vindt in de sportpsychologie. 

 

NHA biedt in elke branche beroepsopleidingen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film
- En vele anderen

 

Alle beroepsopleidingen bekijken »

 

Tablet incl. toetsenbord
 

Daarom NHA

  • Lekker in je eigen tempo
  • Persoonlijke begeleiding door vakdocenten 
  • 15 dagen gratis op proef
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!

Advies nodig?

Bel onze studieadviseurs voor meer informatie over een cursus Psychologie.

 

077 30 67 000

Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!