Tuinarchitectuur  

Nú met GRATIS tablet Tijdelijk 10% korting
Tuinarchitectuur
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
€369,00
332,10
of 
12 x €30,60
4.1/5

Beoordeeld door 20 student(en)

 • Begeleiding van tuinontwerper
 • Praktijkgerichte opleiding
 • Studeer in je eigen tempo
 • Afronding: NHA-instituutsdiploma
 • Studieduur: 12 maanden
ALGEMEEN

Van tuinontwerp naar droomtuin: volg de cursus Tuinarchitectuur

Van viooltjes planten tot een vijver ontwerpen en aanleggen: leer het met de cursus Tuinarchitectuur. Weten welke planten het beste bij elkaar passen en welke planten het meeste onderhoud vragen? Dat en meer leer je in deze cursus!

Ontwerp de mooiste tuinen en leer ze aanleggen met de cursus Tuinarchitectuur. Een kruidentuin aanleggen? Een tuin vol geuren en kleuren? Een tuin met een sprookjesachtig paadje van boomschors langs een appelboompje? Maak je verbeelding werkelijkheid en zet de eerste stap richting tuinarchitect.

De invloed van grondsoorten op de tuin

Hoe verbeter je de grond van een tuin? Wat is er mogelijk en met welke beperkingen houd je rekening? Leer alles over grondsoorten. De beste tuin begint niet bij de beste planten: de mooiste tuinen beginnen met de juiste grond.

Leer alles over klimaat, ligging, zonuren, wind en schaduw. Volg deze cursus Tuinarchitectuur en leer optimaal rekening houden met omstandigheden.

Zet de omstandigheden naar je hand. Iedereen weet dat een druif zon nodig heeft. Wie kent een geschikt alternatief voor een druif dat met minder zon bloeit en groeit?

Tuinen ontwerpen en vooruitzien

Bij een tuinontwerp leer je rekening houden met de toekomst. Hoeveel ruimte nemen planten in als ze groter groeien? Hoeveel onderhoud vergen planten? Hoeveel snoeiafval levert een tuin op? Wanneer snoei je? Welk gereedschap vraagt de aanleg van een tuin en welk gereedschap is er nodig voor het onderhoud?

Een tuin die minimaal onderhoud vraagt met minimale inspanning aanleggen? Je leert het met de opleiding tot Tuinarchitect.

In de Tuinarchitect opleiding komen alle onderwerpen stapsgewijs aan bod:

 • grondsoorten;
 • ligging van de tuin;
 • plantensoorten;
 • tuinsoorten;
 • tuinonderhoud;
 • bemesting;
 • vijveraanleg;
 • vijveronderhoud;
 • planten en hun kenmerken;
 • paden en terrassen aanleggen.

Combineer de cursus Tuinarchitectuur: leer werken met SketchUp

Een tuin die minimaal onderhoud vraagt met minimale inspanning ontwerpen? Dan is het krachtige, maar toch eenvoudige tekenprogramma SketchUp de uitkomst. Wil jij leren werken met dit programma? Dan is de combinatiecursus Tuinarchitectuur + SketchUp de ideale oplossing.

Met de kennis die jij opdoet in deze cursus leer jij de prachtigste tuinen ontwerpen. Zo word jij extra voordelig een echte professional in jouw vakgebied!

 

Gratis Tuinplantenlexicon

Als jij je nu inschrijft voor de cursus Tuinarchitectuur, krijg je dit Tuinplantenlexicon meegeleverd. Een handig naslagwerk voor de beginnende én gevorderde tuinier. 


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Programma Tuinarchitectuur

Ideale tuin voor iedereen

Al mijmerend komen allerlei vragen in je op. Hoe realiseer ik mijn ideale tuin? Hoe maak ik paden en terrassen? Hoe maak ik een goed tuinontwerp? Welke planten kunnen in de schaduw en welke moeten in de zon? Hoe hard groeien ze en hoe groot worden ze? Welke speelornamenten wil ik gebruiken en eigenlijk zou ik ook wel iets met water willen doen.

De kunst is om een heel eigen tuin te maken, geheel aangepast aan de persoonlijke wensen en passend op jouw grondstuk. Misschien heb je ook kinderen of een huisdier. Dan moet met hen ook zeker rekening worden gehouden in jouw tuinontwerp. Iedereen moet het fijn vinden om in de tuin te vertoeven.

Tijdens deze veelzijdige cursus Tuinarchitectuur, merk je dat de persoonlijke stijl en sfeer van jouw tuin niet afhangen van de grootte, de kostbaarheid of extreem plant- of materiaalgebruik. Je leert hoe je een zo groot mogelijk resultaat bereikt, zonder extreme inspanningen en investeringen.

Stap voor stap: van tuinontwerp naar droomtuin

De cursus Tuinarchitectuur geeft antwoord op jouw vraag hoe jij je ideale tuin kunt realiseren. Jouw wensen verwerk je in een helder tuinontwerp. Geholpen door jouw persoonlijke docent verwerk je deze wensen stap voor stap. Les voor les wordt je droomtuin realiteit.

Je gaat met andere ogen naar de wondere wereld van planten en dieren kijken. Wellicht raak je door de verrassende varianten die tijdens de cursus Tuinarchitectuur aan bod komen wel zo enthousiast, dat je besluit om jouw hele tuin "op zijn kop" te zetten. Hoe het ook zij, jouw tuin zal mooier worden dan ooit!

Klimaat en grondsoort van de lage landen

Deze unieke cursus is speciaal toegespitst op de diverse grondsoorten en het klimaat van de lage landen. Allereerst maak je kennis met alle belangrijke wetenswaardigheden over deze grondsoorten. De grondsoort heeft namelijk een belangrijke invloed op de manier waarop jij jouw tuin kunt aanleggen.

Vervolgens gaat de cursus uit van jouw persoonlijke leefsituatie. Met de invloeden van factoren als de ligging van jouw tuin ten opzichte van zon en wind, de grondsoort, het microklimaat en de standplaatseisen van de planten leer je perfect rekening te houden. Je krijgt daarbij creatieve ideeën en waardevol advies voor jouw tuinontwerp; de aanleg van terrassen, paden en tuinafscheidingen.

Jouw eigen tuin als uitgangspunt

Jouw eigen tuin vormt het uitgangspunt bij de cursus Tuinarchitectuur. Je begint met het inventariseren van de huidige situatie en het in kaart brengen van de beschikbare ruimte. De planten worden ingedeeld in groepen: bomen, coniferen, heesters, vaste planten, een- en tweejarige planten. Deze groepen worden weer uitgesplitst in loofbomen, fruitbomen, naald- en schubconiferen, rozen, bloem- en besheesters, kruidachtigen, water- en moerasplanten. Hierbij wordt uiteraard aandacht geschonken aan de plantkwaliteiten en aanduidingen, zoals die worden vermeld in plantencatalogi.

Planten zijn levende organismen. In de cursus Tuinarchitectuur wordt daarom veel aandacht besteed aan de ruimte die ze kunnen innemen (de groene massa), de ontwikkeling van de planten (de habitus), waar ze het beste groeien (de standplaatseis), hun karakter en hun voorkomen.

Tuinonderhoud en de keuze van jouw tuingereedschap maken ook een belangrijk deel uit van deze cursus. Aan de hand van een jaarkalender tref je voor het onderhoud bij veel onderwerpen de nodige tips en aanwijzingen. Gazonaanleg, plantverzorging, bemesting, snoeien, vijveronderhoud, je leert er alles over.

Bijzonder interessant zijn de lessen over diverse thematuinen, zoals kleur- en geurtuinen en de kruidentuin. De moestuin en de fruittuin completeren deze gevarieerde cursus Tuinarchitectuur.

Na afloop van de cursus

Aan het eind van de cursus Tuinarchitectuur ben je in staat om jouw eigen tuin én die van anderen te ontwerpen. Tijdens de cursus groeit jouw tuin uit tot de droomtuin die je altijd al wilde verwezenlijken.

Heb je al een prachtige tuin, dan vormt deze cursus een nuttige handleiding met veel informatie om jouw tuin perfect te beheren, te verbeteren en aan te passen aan jouw persoonlijke wensen. Kortom, de cursus verschaft je veel tuinplezier met een zichtbaar resultaat.

Combinatiecursus Binnenhuisarchitectuur & Tuinarchitectuur

Veel cursisten volgen naast de cursus Tuinarchitectuur ook de cursus Binnenhuisarchitectuur. Deze cursussen vullen elkaar perfect aan en vormen een logische, extra voordelige combinatie. 

REVIEWS

Reviews

Dit zijn specifieke reviews over Tuinarchitectuur, afkomstig van het onafhankelijke reviewplatform eKomi.

8/10
Tuinarchitectuur + SketchUp

Ik vindt de opleiding divers en de afwisseling in de lessen blijft het aantrekkelijk maken om door te studeren. Fijn contact met de docent.

8/10
Tuinarchitectuur + SketchUp

Ik ben nog niet zo ver met de cursus, maar ik vind bepaalde onderdelen niet heel duidelijk en als ik een vraag daarover stel, krijg ik niet altijd een antwoord waarmee ik iets kan. Ik ga nog zien wat de rest van de cursus me gaat brengen.

10/10
Tuinarchitectuur

Studiemateriaal perfect, logische volgorde en plezierig te lezen. De mentoren geven goede feedback en motiveren je goed !! Alles in eigen tempo te doen, als je 2 leesen per week doet is dat prima

8/10
Tuinarchitectuur + SketchUp

Aangezien ik nog maar pas ben gestart met de opleiding, merk ik dat de huiswerkopgaven soms vrij summier zijn omschreven en het even zoeken is wat men nu exact wil.

DIPLOMA

Diploma Tuinarchitectuur

Bij NHA rond jij je opleiding af in het tempo dat het best bij jou past. Je bepaalt zelf óf en wanneer je er aan toe bent om je opgedane kennis te toetsen.

Examen: elke dag en dicht bij huis

Deze opleiding kun je afronden met een examen. Ben je geslaagd voor het examen, dan ontvang je van ons het NHA-instituutsdiploma.

Dagelijks kun je digitaal je examen afleggen op een locatie bij jou in de buurt. Dit bespaart reistijd en je kunt meteen het examen maken als je de lesstof hebt afgerond. Je bepaalt zelf waar en wanneer je het NHA-examen wilt maken.Altijd een examenlocatie bij jou in de buurt.

Jouw voordelen:

 • geen lange reistijd;
 • niet lang wachten op een examendatum. Je kunt je examen afleggen wanneer jij er klaar voor bent;
 • geen examenstress;
 • de uitslag van jouw examen is snel bekend.
 • examen maken kan ook in Paramaribo en Curaçao
   

Aanmelding
Aanmelden voor het examen kan eenvoudig via Plaza. Het examengeld bedraagt € 132,50.
Bij NHA betaal je het examengeld pas bij aanmelding voor jouw examen.

Getuigschrift

Een NHA-getuigschrift kun je voor € 29,- aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Vooropleiding

Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist.

Niet geslaagd? Lesgeld terug

Je krijgt het lesgeld terugbetaald indien je niet geslaagd bent voor het examen. Voorwaarde voor deze terugbetaling van het lesgeld is dat je al het huiswerk maandelijks hebt ingestuurd en na de startdatum aantoonbaar 2x aan één theorie-examen hebt deelgenomen zonder daarvoor te slagen. In dat geval krijg je het betaalde lesgeld, dat betrekking heeft op de lesstof voor het betreffende examen, terugbetaald. Je dient hiertoe wel de hele cursus afgerond en betaald te hebben. Deze garantie geldt tot drie jaar na inschrijfdatum.


Tuinarchitectuur + SketchUp

Na het afronden van het onderdeel Tuinarchitectuur kunt u deelnemen aan het NHA-examen. U behaalt een voldoende wanneer u dit examen met minimaal een 5,5 (op 10) als beoordeling afsluit.

Heb je dit examen afgerond met een voldoende en heb je alle huiswerkopgaven van de lessen SketchUp ingestuurd en hiervoor een gemiddeld cijfer van minimaal 5,5 gescoord? Dan kun je het overkoepelende NHA Instituutsdiploma Tuinarchitectuur + SketchUp aanvragen.

Over NHA en de erkenning door het ministerie van onderwijs

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft NHA als opleider erkend op grond van de WEO (Wet erkende onderwijsinstellingen) voor het opleiden voor de staatsexamens voortgezet onderwijs. Tuinarchitectuur valt niet onder deze erkenning.

Kijk hier voor een lijst met alle opleidingen die wel onder deze erkenning vallen.


NHA best beoordeelde thuisstudie-opleider van Nederland!

Onderzoeksbureau Markteffect heeft onlangs een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van thuisstudies. Meer dan 1.000 respondenten werd gevraagd hun thuisstudie-opleider te beoordelen. NHA werd daarbij beoordeeld als de beste thuisstudie-opleider van Nederland. 

Wij zijn enorm trots op onze docenten. Elke dag opnieuw doen zij hun uiterste best om onze studenten een perfecte begeleiding te bieden, en dat wordt dus gewaardeerd. Goed om te weten dat je bij NHA studeert bij de beste thuisstudie-opleider van Nederland!


Meer kwaliteitsgaranties

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Leer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je leert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de cursus Tuinarchitectuur uitstekend te combineren met een drukke baan of met andere hobby's. Starten met deze cursus kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt de lessen in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd leren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen.

Volg je een cursus met hulp? Dan mag je bij alle NHA-cursussen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke begeleiding. Deze service is uniek in Nederland! 

Wanneer je start met de cursus Tuinarchitectuur, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving. Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde cursus volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video(’s) bekijken;
 • voorleesfunctie;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde cursus volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur cursus Tuinarchitectuur

Voor de opleiding Tuinarchitectuur staat een studieduur van 12 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Tuinarchitectuur + SketchUp

Voor de combinatiecursus Tuinarchitectuur + SketchUp staat een studieduur van 17 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: (077) 306 70 00. We helpen je graag!

LESGELD

Lesgeld

Tuinarchitectuur

€369,00 €332,10
of  12x 30,60
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!

€369,00 €332,10
of  12x 30,60
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Tuinarchitectuur + SketchUp

€649,00 €584,10
of  17x 37,80
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!

€649,00 €584,10
of  17x 37,80
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Met persoonlijke begeleiding
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek

10/10

Studiemateriaal perfect, logische volgorde en plezierig te lezen. De mentoren geven goede feedback en motiveren je goed !! Alles in eigen tempo te doen, als je 2 leesen per week doet is dat prima

Lees meer »
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!