Gratis studiegids

Steno  

50% korting + GRATIS tablet
Steno Winnaar Website van het jaar
Adviesgesprek Gratis proefles
Inschrijven 15 dagen gratis proberen
€478,00
239,00
of betaal
8 x €33,00
 • Kies voor persoonlijke begeleiding
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Start binnen enkele minuten
ALGEMEEN

Schrijf net zo snel als iemand praat: leer het geheim van steno

De directeur praat met de Raad van Bestuur. Standpunten en vaktermen vliegen over tafel. Hoe houd je de gespreksdeelnemers schrijvend bij? Hoe voorkom je dat je achterloopt? Wat doe je als de laptop uitvalt of als de memorecorder het af laat weten? Steno werkt altijd…

Stel: Je verslaat een belangrijke bespreking of interview. Je wilt alles zeer nauwkeurig vastleggen, maar de laptop is stuk. Vanwege het vertrouwelijke karakter is opnemen met je telefoon geen optie. Dan maar met de hand schrijven.

Met de hand schrijven gaat langzamer dan typen. Veel langzamer. Maar je wilt niet achterlopen. Je wilt het tempo van de sprekende persoon bijhouden. Dat kan met steno.

Wanneer je stenografeert, pak je alle woorden mee. Je mist niks. Echt alle info verwerk je in een razendsnel tempo.

Geheimschrift schrijven

Steno is een speciale techniek. Stenografie is net geheimschrift. Voor andere mensen zijn je aantekeningen volledig abracadabra.


Wanneer je de schrijftechniek eenmaal in de vingers hebt, pluk je er de vruchten van. Je bent net zo snel als de spreker.


In je opleiding Steno leer je de basisbegrippen en oefen je de techniek tot je alles goed onder de knie hebt.

Combineren

De cursus kun je prima combineren met je werk of de beroepsopleiding Secretaresse.

In de cursus Steno oefen je veel. Na de cursus kun je:

 • razendsnel aantekeningen maken tijdens lessen en colleges;
 • in hoog tempo meetings verslaan zonder computer en software;
 • interviews woord-voor-woord vastleggen zonder audio-opnames.

Kansen vergroten

Vergroot je kans op een mooie baan en combineer je cursus met de beroepscursus Secretaresse.

Wees net zo snel als de gesprekspartners. Ook als er geen laptop of smartphone voor handen is. Of wanneer de technologie hapert. Start met Steno leren bij NHA.

PROGRAMMA

Studieprogramma Steno

De cursus Steno is door bevoegde leraren uiterst zorgvuldig samengesteld. Zij hebben slechts één doel voor ogen: het bieden van een eenvoudige en overzichtelijke cursus waarmee je snel en goed leert stenograferen. De opbouw is als volgt:

Inleiding Steno

Je maakt kennis met de basisbegrippen en -technieken. Je wordt vertrouwd gemaakt met de speciale manier van schrijven.

Stenograferen

Geleidelijk leer je via het onverkorte schrift het verkorte schrift.

Je krijgt een steeds betere techniek en de snelheid wordt opgevoerd tot het gewenste niveau. Met deze cursus Steno is het mogelijk om de vereiste snelheid van 100 en 120 lettergrepen te halen.

De cursus neemt niet veel tijd in beslag. Je kunt dus gemakkelijk Steno leren naast jouw werk of een andere studie.

Om de studiemethode nog effectiever te maken ontvang je dicteeroefeningen. Deze oefeningen bieden een prima mogelijkheid om zelf te oefenen.

Steno is een bijzonder leuke, praktisch opgezette cursus waarin de jarenlange ervaring van NHA op het gebied van kantooropleidingen is verwerkt en die jaarlijks door bijzonder veel mensen met veel plezier wordt gevolgd!

GETUIGSCHRIFT

Getuigschrift Steno

Een NHA getuigschrift kun je aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Vooropleiding

Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding nodig. Een redelijke kennis van de Nederlandse taal is echter noodzakelijk.

Over NHA en de erkenning door het ministerie van onderwijs

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft NHA als opleider erkend op grond van de WEO (Wet erkende onderwijsinstellingen) voor het voortgezet onderwijs. Alle NHA-opleidingen die aan wetgeving onderhevig zijn voldoen aan de kwaliteitsstandaard die vanuit het ministerie van OC&W wordt vereist. NHA past deze hoge kwaliteitsstandaard toe op de ontwikkeling van al haar opleidingen.

ZO STUDEER JE

Zo studeer je

Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is deze cursus Steno uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze cursus kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt het complete lespakket in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen. Je mag bij alle NHA-opleidingen 5 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in Nederland! 

Wanneer je start met de cursus Steno, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde cursus volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • je digitale coach activeren om je extra te stimuleren;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen.

STUDIEDUUR

Studieduur

8 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: (077) 306 70 00 of stuur ons een e-mail.

LESGELD

Lesgeld

Steno
meest gekozen Met hulp ?De meeste cursisten kiezen voor persoonlijke begeleiding van een docent. De docent controleert jouw huiswerk en beantwoordt eventuele vragen. Uniek bij NHA: je krijgt 5 jaar lang begeleiding!
€518,00 €259,00
of betaal 8x 36,00
Inschrijven
15 dagen gratis proberen
Zonder hulp
€478,00 €239,00
of betaal 8x 33,00
Inschrijven
15 dagen gratis proberen

Belastingteruggaaf voor NHA studie

Je kunt de studiekosten voor een NHA-opleiding, die aansluit op jouw beroep of toekomstige beroep, als aftrekpost indienen bij jouw belastingaangifte. In dat geval vergoedt de belastingdienst een gedeelte (afhankelijk van jouw belastingschaal) van jouw studiekosten, boven het drempelbedrag van € 250. Dat maakt je studie bij NHA nog voordeliger!

Bereken jouw belastingvoordeel Bedrag
Studiekosten
Belastingschaal
Drempel
Jouw Voordeel
Tablet incl. toetsenbord

Daarom NHA

 • Nu 50% korting op het lesgeld!
 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!