Steno  

Tijdelijk met GRATIS tablet óf GRATIS met STAP-budget
Steno
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
339,00
of 
8 x €47,00
4.3/5

Beoordeeld door 3 student(en)

 • Kies voor persoonlijke begeleiding
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Start binnen enkele minuten
 • Afronding: NHA-getuigschrift
 • Studieduur: 8 maanden
ALGEMEEN

Schrijf net zo snel als iemand praat: leer het geheim van steno

De directeur praat met de Raad van Bestuur. Standpunten en vaktermen vliegen over tafel. Hoe houd je de gespreksdeelnemers schrijvend bij? Hoe voorkom je dat je achterloopt? Wat doe je als de laptop uitvalt of als de memorecorder het af laat weten? Steno werkt altijd…

Stel: Je verslaat een belangrijke bespreking of interview. Je wilt alles zeer nauwkeurig vastleggen, maar de laptop is stuk. Vanwege het vertrouwelijke karakter is opnemen met je telefoon geen optie. Dan maar met de hand schrijven.

Met de hand schrijven gaat langzamer dan typen. Veel langzamer. Maar je wilt niet achterlopen. Je wilt het tempo van de sprekende persoon bijhouden. Dit leer je met de opleiding steno van NHA.

Wanneer je stenografeert, pak je alle woorden mee. Je mist niks. Echt alle info verwerk je in een razendsnel tempo.

Geheimschrift schrijven

Steno is een speciale techniek. Stenografie is net geheimschrift. Voor andere mensen zijn je aantekeningen volledig abracadabra.


Wanneer je de schrijftechniek eenmaal in de vingers hebt, pluk je er de vruchten van. Je bent net zo snel als de spreker.


In je opleiding Steno leer je de basisbegrippen en oefen je de techniek tot je alles goed onder de knie hebt.

Combineren

De cursus kun je prima combineren met je werk of de beroepsopleiding Secretaresse.

In de cursus Steno oefen je veel. Na de cursus kun je:

 • razendsnel aantekeningen maken tijdens lessen en colleges;
 • in hoog tempo meetings verslaan zonder computer en software;
 • interviews woord-voor-woord vastleggen zonder audio-opnames.

Kansen vergroten

Vergroot je kans op een mooie baan en combineer je cursus met de beroepscursus Secretaresse.

Wees net zo snel als de gesprekspartners. Ook als er geen laptop of smartphone voor handen is. Of wanneer de technologie hapert. Start met Steno leren bij NHA.


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma Steno

De cursus Steno is door bevoegde leraren uiterst zorgvuldig samengesteld. Zij hebben slechts één doel voor ogen: het bieden van een eenvoudige en overzichtelijke cursus waarmee je snel en goed leert stenograferen. De opbouw is als volgt:

Inleiding Steno

Je maakt kennis met de basisbegrippen en -technieken. Je wordt vertrouwd gemaakt met de speciale manier van schrijven.

Stenograferen

Geleidelijk leer je via het onverkorte schrift het verkorte schrift.

Je krijgt een steeds betere techniek en de snelheid wordt opgevoerd tot het gewenste niveau. Met deze cursus Steno is het mogelijk om de vereiste snelheid van 100 en 120 lettergrepen te halen.

De cursus neemt niet veel tijd in beslag. Je kunt dus gemakkelijk Steno leren naast jouw werk of een andere studie.

Om de studiemethode nog effectiever te maken ontvang je dicteeroefeningen. Deze oefeningen bieden een prima mogelijkheid om zelf te oefenen.

Steno is een bijzonder leuke, praktisch opgezette cursus waarin de jarenlange ervaring van NHA op het gebied van kantooropleidingen is verwerkt en die jaarlijks door bijzonder veel mensen met veel plezier wordt gevolgd!

REVIEWS

Reviews

Dit zijn specifieke reviews over Steno, afkomstig van het onafhankelijke reviewplatform eKomi.

4/5
Steno

De cursus op zich om steno te leren is goed. De inhoud is vrij achterhaald en niet up to date. Er wordt gesproken over cassette bandjes, voorbeeld zinnen met oud Nederlands en geen alfabetische lijsten met bijv verkortingen. Ontzettend leuk om te doen maar mag veel moderner.

4/5
Steno

Na de eerste les gaat het ineens heel snel. Mijn inschatting qua tijd valt daardoor tegen. Ik ben er toch wel anderhalf tot twee uur per dag (vier dagen per week) mee bezig. Ik wilde graag een PDF-formaat inleveren, maar dat was niet mogelijk. Uiteindelijk heeft de docente mij geïnformeerd (de helpdesk wist het niet) hoe ik onder Windows dit voor elkaar kon krijgen via een zip-bestand. Er zijn wat mij betreft te weinig tekens in de tekst bij het huiswerk-commentaar om naar de docente terug te geven. Ik zou graag wat meer tekst willen delen (dat doe ik nu maar via het in te leveren huiswerkformulier). De docente geeft elke week op een zeer prettige manier de verbetertips.

5/5
Steno

Erg tevreden met de thuisstudie stenografie. Er zit een goede opbouw in de lessen en er wordt ook voldoende aandacht besteed aan randzaken, die zeker een positief effect hebben op het uitvoeren van stenografie, waaronder aandacht voor de meest geschikte houding bij het schrijven. Ik heb gekozen voor stenografie met hulp en dat ervaar ik als erg plezierig en praktisch. Alles wat ik net geleerd heb, kan ik in de huiswerkopdrachten toepassen en vervolgens op een hele eenvoudige manier opsturen naar de docente. Zij kijkt het relatief snel na en neemt duidelijk de tijd om mijn huiswerk nauwkeurig te beoordelen, waarbij ze heel duidelijk aangeeft hoe ik bijvoorbeeld een bepaalde lijn of letter anders moet schrijven. Dan geeft ze me ook voorbeelden van ergens verder of terug in het huiswerk waar ik het bijvoorbeeld wel goed heb geschreven. Op die manier ervaar ik zeker dat de docente nauwkeurig mijn huiswerk bekijkt en aan de feedback heb ik ook echt iets!

GETUIGSCHRIFT

Getuigschrift Steno

Een NHA getuigschrift kun je voor € 29,- aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Vooropleiding

Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding nodig. Een redelijke kennis van de Nederlandse taal is echter noodzakelijk.

Over NHA en de erkenning door het ministerie van onderwijs

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft NHA als opleider erkend op grond van de WEO (Wet erkende onderwijsinstellingen) voor het opleiden voor de staatsexamens voortgezet onderwijs.


NHA best beoordeelde thuisstudie-opleider van Nederland!

Onderzoeksbureau Markteffect heeft onlangs een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van thuisstudies. Meer dan 1.000 respondenten werd gevraagd hun thuisstudie-opleider te beoordelen. NHA werd daarbij beoordeeld als de beste thuisstudie-opleider van Nederland. 

Wij zijn enorm trots op onze docenten. Elke dag opnieuw doen zij hun uiterste best om onze studenten een perfecte begeleiding te bieden, en dat wordt dus gewaardeerd. Goed om te weten dat je bij NHA studeert bij de beste thuisstudie-opleider van Nederland!


Meer kwaliteitsgaranties

STAP-BUDGET UITLEG

STAP-budget

Wil jij GRATIS studeren? Met de STAP-subsidie kun jij een NHA-opleiding met tot wel € 1.000,- korting volgen door gebruik te maken van het STAP-budget. In veel gevallen is de opleiding dus gratis!

Je kunt één keer per jaar een STAP-budget ontvangen van maximaal € 1.000,-.

Subsidie aanvragen met het STAP-aanmeldbewijs

Het aanvragen van jouw STAP-budget kan via een speciaal portaal (via UWV) van de overheid. Per jaar zijn er verschillende subsidie rondes. De volgende aanmeldronde start op maandag 1 mei om 10:00 uur. Voor deze aanmelding heb je een STAP-aanmeldbewijs nodig van de specifieke opleiding die je wilt volgen.

Met dit STAP-aanmeldbewijs kun je een aanvraag voor het STAP-budget indienen. Vraag nu al jouw STAP-aanmeldbewijs aan en dien jouw aanvraag op tijd in. Wij sturen je van tevoren ook nog een herinnering als de subsidieperiode van start gaat.

Let op: het aantal STAP-budgetten is beperkt. Wees er snel bij en loop deze kans niet mis! Op = op.

Kom ik in aanmerking voor het STAP-budget?

Om in aanmerking te komen voor het STAP-budget moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Wij zetten ze voor je op een rij:

 • Je bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd.
 • Op het moment van de aanvraag ontvang je geen andere financiering op het gebied van onderwijs (zoals studiefinanciering, lerarenbeurs, etc).
 • Je opleiding of cursus start binnen 3 maanden na de aanvraagtermijn. Bij NHA start je zodra jouw aanvraag is goedgekeurd.
 • Je hebt in het betreffende jaar nog niet eerder de STAP-subsidie ontvangen. Let op: in 2023 kun je opnieuw gebruikmaken van het STAP-budget! 
 • Jouw gekozen opleiding is arbeidsmarkt-relevant.


Hoe vraag ik mijn STAP-budget aan?

Kom jij in aanmerking voor het STAP-budget? Dan wil je natuurlijk weten hoe je dit kunt aanvragen. Doorloop de volgende stappen van het aanmeldproces:

 1. Kies de opleiding die jij wilt volgen.
 2. Klik op de button “STAP-aanmeldbewijs” op de pagina van jouw gekozen opleiding en vul het formulier in. Binnen een uur ontvang je jouw STAP-aanmeldbewijs in de mail. 
 3. Dien jouw STAP-aanmeldbewijs in op de STAP-aanmeldpagina van het UWV. Voor de volgende aanmeldronde kan dit vanaf 1 mei om 10:00 uur. Let op: het aantal STAP-budgetten is beperkt, dus verstuur jouw aanvraag op tijd!
 4. Houd je mailbox goed in de gaten. Je ontvangt automatisch bericht of jouw aanvraag is goedgekeurd.
 5. Is jouw aanvraag goedgekeurd? Gefeliciteerd! Wij gaan voor jou aan de slag en zetten jouw aanmeldbewijs om in een definitieve inschrijving. Jij hoeft hier zelf verder niks voor te doen, lekker makkelijk!


Meer weten? Klik hier.

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is deze cursus Steno uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze cursus kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt het lespakket in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen.

Kies je voor een cursus met hulp? Dan mag je bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in Nederland! 

Wanneer je start met de cursus Steno, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde cursus volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video(’s) bekijken;
 • voorleesfunctie;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

8 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: (077) 306 70 00 of stuur ons een e-mail.

LESGELD

Lesgeld

Steno
meest gekozen Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
€379,00
of  8x 52,50
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Zonder hulp
€339,00
of  8x 47,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen

Betaalt jouw werkgever mee?

Aarzel niet om je werkgever te vragen om je bij jouw studie financieel te steunen. Veel werkgevers stellen namelijk Persoonlijke Ontwikkel Budgetten beschikbaar voor zelfontwikkeling. Jouw werkgever heeft immers ook profijt van de studie die je volgt. Jij ontplooit jezelf en gaat jouw talenten beter benutten. Bovendien doe je alles in je eigen tijd. Bespreek gerust de mogelijkheden met je chef of de personeelsfunctionaris.

Een extra pluspunt voor jouw werkgever: NHA is Cedeo erkend. Dit belangrijke keurmerk binnen de HR-sector biedt zekerheid van kwaliteit. 

Gratis Headphone of Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Ontvang €1.000 opleidingssubsidie via STAP!

Ben jij werkend of werkzoekend en wil je jouw positie op de arbeidsmarkt versterken? Met het STAP-budget krijg jij tot €1.000 subsidie voor een opleiding. Dat betekent dat jij in veel gevallen GRATIS kunt studeren bij NHA.

Wil je meer weten over jouw persoonlijke STAP-budget? Ontdek het hier!

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek

5/5

Erg tevreden met de thuisstudie stenografie. Er zit een goede opbouw in de lessen en er wordt ook voldoende aandacht besteed aan randzaken, die zeker een positief effect hebben op het uitvoeren van stenografie, waaronder aandacht voor de meest geschikte houding bij het schrijven. Ik heb gekozen voor stenografie met hulp en dat ervaar ik als erg plezierig en praktisch. Alles wat ik net geleerd heb, kan ik in de huiswerkopdrachten toepassen en vervolgens op een hele eenvoudige manier opsturen naar de docente. Zij kijkt het relatief snel na en neemt duidelijk de tijd om mijn huiswerk nauwkeurig te beoordelen, waarbij ze heel duidelijk aangeeft hoe ik bijvoorbeeld een bepaalde lijn of letter anders moet schrijven. Dan geeft ze me ook voorbeelden van ergens verder of terug in het huiswerk waar ik het bijvoorbeeld wel goed heb geschreven. Op die manier ervaar ik zeker dat de docente nauwkeurig mijn huiswerk bekijkt en aan de feedback heb ik ook echt iets!

Lees meer »
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!