Gratis studiegids

5 tips om vaker nee te zeggen

Blog Leestijd: 3 Minuten

Wil jij de baas blijven over je eigen agenda? Maar vind je het moeilijk om nee te zeggen? Bijvoorbeeld tegen een collega met een dringende vraag of tegen een vriend die hulp nodig heeft met klussen? Nee zeggen kan iedereen, maar toch doen we het niet altijd. Veel mensen hebben het voornemen om vaker nee te zeggen. Leer hoe je hier werk van maakt, want dit is jouw tijd. Lees daarom onze 5 tips om vaker nee te zeggen!

nee-zeggen

Nee zeggen is misschien niet altijd makkelijk, maar het is zeker niet onmogelijk. Nee zeggen kun je namelijk leren. En zoals met veel dingen geldt hier ook: oefening baart kunst.

Met deze 5 tips zeg jij vaker nee!
 

1. Geef niet direct antwoord

Heb jij de neiging om meteen te knikken als iemand je vraagt of je iets voor hem of haar kunt doen? Ligt ‘ja’ al op het puntje van je tong voordat je überhaupt goed doorhebt wat er van je wordt gevraagd? Dan is het goed om je bewust te worden van dit gedrag en je antwoord uit te stellen.

Geef aan dat je er even over na wilt denken of dat je even in je agenda moet kijken. Wees ook duidelijk over wanneer je terugkomt op de vraag. Zo heb jij tijd om rustig over het verzoek na te denken. En besluit je nee te zeggen? Dan kun je bedenken hoe je dit het beste kunt formuleren.

Lees ook: Je werk en privé in balans houden? 6 tips

 

2. Ja zeggen betekent dat je nee zegt tegen iets anders

Wanneer je ja zegt op een vraag of verzoek van een ander, besef je dan dat je op dat moment ook nee zegt tegen iets anders. Je tijd is namelijk beperkt. Vraagt je manager je om 5 uur of je nog een spoedje kunt oppakken? Besef je dan dat je nee zegt tegen je vrije avond.

Als je minder vaak ja zegt tegen dingen die niet jouw prioriteit hebben, houd je meer tijd over voor dingen die wél belangrijk voor jou zijn. Of dat nou meer tijd met je gezin of partner is, of dat je je in je werk meer wilt focussen op taken die jou écht energie geven. Of wil je bijvoorbeeld iets nieuws leren
 
 

3. Geef aan dat je andere taken moet verschuiven

Soms zijn er situaties waarin je weet dat je eigenlijk geen nee kunt zeggen. Het is dan slim om de vraagsteller eraan te herinneren dat je al andere taken op je planning had staan.

Geef bijvoorbeeld aan dat je het verzoek kunt oppakken, maar dat je dan wel andere dingen zult moeten verschuiven. Zo kun je samen bepalen welke zaken de meeste prioriteit hebben en wat nog wel even kan wachten.
 
 
 

4. Leer van anderen die goed nee kunnen zeggen

Misschien heb je mensen in jouw omgeving die een stuk makkelijker nee kunnen zeggen. Daar kun je van profiteren! Let eens op hoe zij dit aanpakken. Hoe formuleert deze persoon zijn reactie? Welke lichaamstaal gebruikt hij of zij?

Let ook eens op de reactie van degene die de vraag stelt. Je zult zien dat mensen er best begrip voor hebben dat je niet altijd ja kunt zeggen.

 

5. Zeg beleefd nee

Nee zeggen kan op verschillende manieren. Vaak zijn we bang om onbeleefd gevonden te worden. Er is niks mis met nee zeggen, zolang je het op een respectvolle manier doet. Zeg bijvoorbeeld: “ik had je graag willen helpen, maar mijn agenda zit de rest van de week helaas al vol.”

Voel je daarentegen ook niet verplicht om een hele uitleg te geven over waarom je niet kunt. Je hebt het recht om nee te zeggen en je bent de ander geen verklaring schuldig.
 

Meer tips nodig? Bekijk ook eens onze cursus Timemanagement.


Het is belangrijk om je eigen grenzen aan te geven. Alleen dan houd je tijd over voor de dingen die er écht toe doen! Word weer de baas over je eigen agenda en pak je tijd terug. Dit is jouw tijd!

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!