Gratis studiegids

54 procent van de Nederlanders heeft het gevoel het te druk te hebben

Zo’n 54 procent van de Nederlanders heeft regelmatig het gevoel het te druk te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau.

Het grootste deel van de dag wordt voor velen opgeslokt door verplichtingen. Waar ligt dat aan? Opleidingsinstituut NHA zocht het uit.
 

Vrouwen hebben 3 uur minder vrije tijd dan mannen

Alle emancipatie ten spijt: nog steeds zorgen vrouwen vooral voor de kinderen en het huishouden en doen mannen meer betaald werk. Ook hebben vrouwen zo’n drie uur per week minder vrije tijd dan mannen.

Daar staat tegenover dat ze wekelijks zo’n drie uur meer tijd besteden aan persoonlijke verzorging. Denk daarbij aan eten, wassen, aankleden of slapen. Nederlanders zijn sowieso best ijdel: in 10 jaar tijd is men twee uur per week meer aan persoonlijke verzorging gaan besteden.
 

Spitsuur

Hoeveel tijd iemand heeft, is ook voor een groot deel afhankelijk van de leeftijd. Bekend is dat jonge gezinnen in het ‘spitsuur van hun leven’ zitten: in geen enkele andere levensfase wordt er zoveel tijd aan betaald werk, zorg voor de kinderen en het huishouden besteed.

Het gevolg: weinig vrije tijd. Dat zie je terug in de cijfers. Van de alleenstaanden geeft 79 procent aan dat zij voldoende tijd voor zichzelf hebben. Bij ouders met kinderen is dit slechts 58 procent.

 
 
 

Steeds meer multitasken

Hoewel vaak wordt gedacht dat men het steeds drukker heeft, is daar weinig bewijs voor. Wel doet men steeds vaker meerdere dingen tegelijk. Vooral hogeropgeleiden hebben hier een handje van.

Er wordt Netflix gekeken, geswipet op social media terwijl er ook nog een gesprek gevoerd wordt. Maar juist door te multitasken krijg je het idee dat je te druk bent.

 
  Lees ook:
5 tips om vaker nee te zeggen
 

Scrollen, swipen en appen

Daarnaast stopt men veel tijd in hun telefoon. Vooral jongeren besteden veel tijd aan hun smartphone: zo’n 2,5 uur per dag. Ook geeft een kwart van hen aan onrustig te worden als ze hun telefoon niet bij zich hebben.

Nederlanders besteden gemiddelden in hun leven:

  • 5 jaar en 4 maanden aan social media
  • 2 jaar en 10 maanden aan roddelen
  • 12 jaar en 5 maanden aan uitstellen

 

Meer doen met je tijd

Wekelijks hebben Nederlanders 44 uur tijd voor zichzelf. Dat is gemiddeld meer dan zes uur per dag. Toch voelt bijna een derde van de Nederlanders zich elke dag wel een keer opgejaagd. Dat zou anders moeten kunnen.

Ga daarom slimmer om met de vrije tijd die je hebt. Dus stop met klagen en start met doen. Deel jouw tijd anders in en haal alles uit jouw dag met een NHA cursus. Dit is jouw tijd!

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!