Gratis studiegids

Professioneel zangeres Maria João verdiept zich in psychologie

Leestijd: 6 minuten

Haar passie voor muziek is wat de Portugese Maria João Santos do Carmo Woudt (54) naar Nederland bracht. Als kind wist ze al dat ze musicus wilde worden. In Portugal rondde ze verschillende muziekopleidingen af en als professioneel zangeres heeft ze in koren gezongen en zingt ze solo. Tijdens de coronacrisis had de culturele sector het zwaar. Dat zette haar aan het denken. Vanwege haar interesse in psychologie besloot ze te starten met de opleiding tot Psychosociaal Counselor bij NHA.

 
“Een thuisstudie was voor mij ideaal omdat
ik zo mijn tijd goed kan verdelen”

Voor haar zangcarrière moest Maria João vaak op reis. Zo kwam ze tijdens tournees ook regelmatig naar Nederland. Op cultureel gebied was er hier veel te doen. Ook haar man leerde ze kennen in Nederland, dus lag het voor de hand om hier te komen wonen. Inmiddels woont ze al 22 jaar in Nederland.
 

Een zware periode voor de culturele sector

In Portugal behaalde Maria Joāo haar piano- en zangdiploma’s. Toen ze in Nederland kwam wonen, behaalde ze aan het Conservatorium van Amsterdam ook nog het uitvoerend-musicus diploma Klassieke Zang.

Maria João: “Als zangeres geef ik nog steeds concerten. Daarnaast geef ik zang- en pianolessen aan mensen van alle leeftijden. Van kleine kinderen tot gepensioneerden en van beginners tot beroepszangers. Ik geef ook les in verschillende muziekstijlen. Ik ben klassiek afgestudeerd, maar ik geef bijvoorbeeld ook les in pop.”

De coronacrisis was een zware periode voor de culturele sector. Maria João: “Ik merkte dat er veel minder concerten waren. De culturele sector was de eerste die op slot ging, en de laatste die weer open ging. Dat heeft mij nog meer bewust gemaakt van het feit dat werken in deze sector onzeker kan zijn. Het zette mij aan het denken,” vertelt Maria João.

“De psychologische kant van muziek leren en hoe mensen zich ontwikkelen, vond ik altijd al heel interessant. Ik heb bijvoorbeeld ook masterclasses gevolgd over de Music Learning Theory van Edwin Gordon, een bekende muziekwetenschapper”, vertelt ze. “De invloed van muziek op baby’s is ook iets dat mij heel erg interesseert. Toen ik zwanger was van mijn dochters merkte ik zelf dat zij in de buik reageerden op muziek.”
 

Passie voor psychologie

Maria João: “Toen ik moest kiezen of ik naar de universiteit wilde gaan of me verder wilde richten op muziek vond ik dat toch wel een lastige keuze. Als ik naar de universiteit was gegaan, zou ik zeker psychologie zijn gaan studeren. Maar ik koos dus uiteindelijk voor muziek.”

Toch bleef ze altijd interesse houden in psychologie. “Het is altijd mijn passie gebleven. Ik ben ook altijd veel boeken blijven lezen over psychologie”, legt Maria João uit. “En veel boeken die ik nu voor de opleiding moet lezen, die had ik al gelezen, al gekocht of stonden nog op mijn lijstje om te lezen.”

 

“Ik ben heel blij dat ik me kan ontwikkelen
tot psychosociaal counselor”

 

Maria João: “De coronacrisis heeft mij aan het denken gezet over wat ik wilde. Ik heb een brede interesse, maar psychologie trok me toch het meeste aan. En mensen willen helpen is ook iets dat in mij zit.”

“Ik ben me toen gaan oriënteren en zo kwam ik bij NHA terecht. De proefles van de opleiding Psychosociaal Counselor sprak me heel erg aan. Toen ik meer ging lezen over de opleiding ontdekte ik dat dit precies was wat ik zocht. Ik ben heel blij dat ik deze opleiding heb gevonden.”
 

De stem is de spiegel van de ziel

“Als moeder, als musicus, als pedagoog, als docent en als vrouw: voor alle rollen die ik als mens heb, is deze opleiding heel interessant”, vertelt Maria João. “Ik wil mijn talenten in de muziek graag kunnen combineren met het vak van therapie.”

“Ik zie alle activiteiten die te maken hebben met muziek maken ook als een soort therapie. Muziek, dans en andere kunstvormen zie ik als belangrijke ontwikkelingsfactoren in het leven van mensen”, vertelt Maria João.
 
 
“In mijn zanglessen merk ik dat mensen niet alleen komen om te leren zingen. Ze komen ook om zichzelf te ontwikkelen”, legt ze uit. “De stem is eigenlijk de spiegel van de ziel. In ons stemgebruik zitten allerlei blokkades waar we eerst aan moeten werken. Daarna kan pas de goede zangtechniek geleerd worden.”

“Ik zie alle activiteiten die te maken hebben
met muziek maken ook als een soort therapie”
 

Wat Maria João na haar opleiding wil gaan doen, weet ze nog niet precies. “Wat ik wel weet is dat ik graag in een bedrijf of organisatie zou willen werken. Nu mis ik het werken in een teamverband. Daarom koos ik ervoor om een complete opleiding te volgen, zodat ik me beter kan profileren. Ik zie het ook als een investering in mezelf.”
 

Ieder mens als uniek zien

“Wat ik interessant vind aan mensen en psychologie is dat ieder mens uniek is, maar tegelijkertijd hebben we ook veel overeenkomsten. Die tegenstelling die in de mensheid zit, die dichotomie, dat vind ik heel boeiend”, vertelt Maria João.

“Ik dacht altijd dat psychologie een vak was waarin heel veel gegeneraliseerd wordt. Je moet natuurlijk wel iets van algemene theorieën kennen, maar tegelijkertijd moet je niet vergeten dat ieder mens anders is. Dat komt in deze opleiding heel erg naar voren, en dat vind ik er heel goed aan”, legt ze uit.

Maria João: “In mijn rol als zangdocent ben ik het ook gewend om iedere leerling als uniek te zien. Veel andere docenten leren dezelfde zangoefeningen aan iedereen, maar daar ben ik het niet mee eens. Niet iedereen heeft bijvoorbeeld dezelfde fysionomie.”


“De een heeft een rechthoekiger gezicht, de ander heeft kleinere lippen of een grotere mond. Dat zijn kleine details die invloed kunnen hebben op iemands zang. Daarom is het belangrijk om ieder mens als uniek te zien. Je kunt dus niet iedereen dezelfde oefeningen voorschrijven.”

Maria João ziet meer overeenkomsten tussen psychologie en zang. “Positief denken zorgt ervoor dat je beter gaat zingen. Het tegenovergestelde geldt ook voor negatief denken”, vertelt ze. “Als positief denken je zang verbetert, wat kan het dan nog meer voor mensen doen? Veel mensen hebben negatieve gedachten en daardoor ook verkeerde gedragspatronen.”

Thuis studeren via NHA

De opleiding tot Psychosociaal Counselor volgt Maria João met behulp van het STAP-budget. “Een thuisstudie was voor mij ideaal omdat ik zo mijn tijd goed kan verdelen. Zo kan ik het goed combineren met mijn concerten en de zang- en pianolessen die ik geef”, vertelt Maria João. “Ik kan flexibeler mijn roosters maken en rekening houden met de behoeftes van mijn leerlingen.”

Maria João: “Studeren bij NHA bevalt me heel goed omdat er veel mogelijkheden zijn. Ik kan de lessen er op papier bij pakken, maar ook digitaal. En de opleiding is heel goed gestructureerd. Eerst lees ik alle theorie en dan ga ik het huiswerk maken. Ik probeer antwoord te geven in mijn eigen woorden. Ook de tips die ik af en toe krijg van de online motivatiecoach vind ik handig.”
 

“Ik koos ervoor om een complete opleiding
te volgen zodat ik me beter kan profileren”

 

“Omdat ik niet in Nederland geboren ben, is het soms nog wel een uitdaging om een studie in het Nederlands te volgen. Voor mij is het niet alleen de inhoud die ik aan het lezen ben, maar ik leer ook de Nederlandse taal nog steeds beter kennen”, vertelt ze.

“In het tweede jaar dat ik in Nederland woonde, had ik al besloten dat ik niet meer in het Engels les wilde geven, maar in het Nederlands. Dat heeft me ontzettend veel geholpen bij het leren van de taal.”

 

Nieuwsgierigheid zit een beetje in mij

“De mensen in mijn omgeving vinden het heel knap dat ik met deze opleiding begonnen ben. Mijn vriendinnen zijn allemaal trots. Maar nieuwe dingen leren zit ook wel een beetje in mij”, vertelt Maria João.

“Toen ik nog in Portugal woonde, vond ik de Nederlandse taal al zo leuk dat ik al lesmethodes heb aangeschaft om de taal te leren. Dat was nog met cassettebandjes en woordenboeken. Ik wist toen nog helemaal niet dat ik naar Nederland zou verhuizen. Die nieuwsgierigheid, dat zit een beetje in mij. Ik vind het leuk om andere dingen te leren.”

Voor andere mensen die een opleiding willen volgen, heeft Maria João het volgende advies: “Vooral doen! Nieuwe dingen leren zorgt ervoor dat je je als mens ontwikkelt. Het is goed voor de hersenen en voor je zelfbeeld. Ik zeg altijd: iets nieuws leren, dat moeten we doen tot het einde van ons leven. Dus doorzetten, zou ik zeggen, en iets kiezen!”

“Ik ben in ieder geval heel blij dat ik deze opleiding heb gevonden en dat ik me kan ontwikkelen tot psychosociaal counselor. De opleiding gaat me goed af. Ik wou soms alleen dat ik nog meer tijd had zodat ik nog sneller zou kunnen studeren”, lacht Maria João.

 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!