Gratis studiegids

Een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd

Dit is wat opruimen met je doet!

 

Heb je moeite om je huis opgeruimd te houden? Last van een rommelige zolder? Of groeit de administratie je boven het hoofd? We herkennen het bijna allemaal. Maar hoe komt het nou dat je door die rommel zoveel onrust ervaart? En hoe zet je de eerste stap naar een opgeruimd huis? Opruimcoach Galit Soesan, bekend van het tv-programma Eigen Huis & Tuin, vertelt er meer over!

 

Veel mensen vinden het moeilijk om structuur aan te brengen in hun leven. Een opruimcoach of professional organizer zoals Galit kan dan hulp bieden. Een opruimcoach begeleidt je bijvoorbeeld bij het opruimen en organiseren van je huis, een kamer of een kast, maar ook bij het aanbrengen van overzicht in je administratie.

“De mensen die mij inhuren hebben vaak echt last van hun spullen”, vertelt Galit, die in 2018 haar eigen bedrijf, Bureau Praktisch, begon. “Als je geen probleem hebt met de rommel hoef je wat mij betreft niet op te ruimen. Maar als spullen rommel worden en je er dus last van hebt, moet je er wat aan doen. Anders is het echt zonde van de energie die dat kost.” 

“Achter spullen zit vaak een verhaal”, vertelt Galit. “Soms willen mensen iets niet wegdoen, omdat ze het gekregen hebben van iemand die hen dierbaar is. Maar diep in hun hart vinden ze het eigenlijk helemaal niet mooi. Men vergeet dan vaak dat de herinnering echt niet dierbaarder wordt door het toch te bewaren. Dat gevoel zit in je hart en niet in het object.”

 
"Het bezitten van spullen vergt

discipline, tijd en energie"

 

 
Minder spullen of een groter huis

Veel mensen hebben moeite met opruimen. Om het jezelf makkelijker te maken om dingen op te ruimen heeft Galit een advies. “Richt je huis in als een warenhuis of als een kleuterklas. Kleuterklassen hebben ook allemaal duidelijke hoeken. De knutselkast, de spellenkast, kan niet missen! Zo moet je je huis ook indelen.”

Leg dan ook alle spullen van dezelfde categorie bij elkaar, op de plek waar je het gebruikt. Zo houd je overzicht en heb je het sneller in de gaten als je bijvoorbeeld dingen dubbel hebt.

Toch vinden veel mensen het moeilijk om hun huis opgeruimd te houden. Volgens Galit komt dit doordat men vaak niet het laatste stapje zet. De taak wordt niet afgemaakt. “Dat komt doordat het soms niet duidelijk is waar iets moet worden opgeborgen, omdat het geen vaste plek heeft."

"Wanneer iemand zoveel spullen heeft dat alle kasten vol zitten, zeg ik altijd: of een groter huis óf minder spullen. En meestal eindigen we met minder spullen. Het is het een of het ander, want er is geen andere oplossing. En alles in de kasten proppen is hoe dan ook geen oplossing. Je hebt dan geen idee meer wat er in je kasten zit.”

 

Opruimen is net als tandenpoetsen

En verder is het vooral bijhouden. “Mensen beseffen het zich niet altijd, maar het bezitten van spullen vergt discipline, tijd en energie. Elk voorwerp moet je opruimen, het moet schoongehouden worden, het kan kapot gaan en dan moet het weer gemaakt worden. Het is dus heel belangrijk om daar echt een bewuste keuze in te maken. De spullen die je in huis hebt moeten zoveel waarde voor je hebben dat je er ook die moeite voor wilt doen.”

Galit: “Ik zeg ook altijd, opruimen komt nooit uit. Niemand heeft er zin in. Er is nooit een goed moment. Leer jezelf aan om aan het einde van de dag even je rondje te maken. Eigenlijk is het net zoals tandenpoetsen. Niet iedereen vindt het leuk, maar volgens mij doen we het toch allemaal."
 

Living in a material world

“Ik ben zelf niet van het minimalisme, maar ik begrijp het wel. Het is heel licht leven. Je bent heel wendbaar, en dat is heerlijk. Ik denk dat veel mensen daar veel gelukkiger van zouden worden, door heel wendbaar, heel flexibel te zijn en niet al die spullen mee te zeulen. Figuurlijk dan hè.”

Minimalisme is vooral in onze westerse cultuur best lastig. We zijn het gewend om veel spullen te hebben. Dan is het best heftig om ineens het roer om te gooien. “Wij nuchtere Hollanders vinden het toch wel prettig, al die spullen om ons heen. Spullen geven mensen toch een soort zekerheid. Zo van, dan heb ik het maar. Je weet nooit wanneer je het nodig hebt. Maar dat is eigenlijk een heel slecht excuus, want al die tijd neemt het gewoon plaats in en ligt het energie van je op te nemen.”
 

"Heeft iets geen vaste plek, dan

is het vermoedelijk rommel"

 

Wat ook bijdraagt aan de hoeveelheid spullen die we bezitten, is dat het assortiment in veel winkels de afgelopen jaren steeds groter en goedkoper is geworden. Dat maakt het laagdrempeliger om spullen te kopen.

“Iets kopen geeft een shot dopamine. Dat is maar kort, maar wij mensen vinden dat heel prettig”, legt Galit uit. “Als spullen snel bereikbaar en goedkoop zijn, is de beslissing gauw gemaakt. Voor je het weet zit je dan met spullen thuis die ‘handig zijn om te hebben’, maar die je niet gebruikt. Ik weet niet of het materialisme is, maar het is wel van deze tijd. Er is goedkoop aanbod en wij als mens vallen daar gewoon voor.”
 

Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd

Maar welke voordelen heeft een opgeruimd huis nou? En hoe leidt een opgeruimd huis uiteindelijk tot een opgeruimd hoofd? Galit legt uit: “Een opgeruimde omgeving zorgt ervoor dat je minder afgeleid wordt door de spullen om je heen. Zo kun je je beter focussen op de dingen die je echt belangrijk vindt. Bijvoorbeeld op creatief werk of op taken die focus en concentratie nodig hebben.”

Het zit namelijk zo. Telkens als jij iets ziet waarvan je denkt ‘dat moet ik nog even doen’, dan wordt er in je hersenen automatisch een soort mapje aangemaakt. Dat staat dan open in je hoofd. Een soort taak. “Niet alleen blijft dat dan steeds op de achtergrond draaien, maar elke keer als je weer ziet dat je het nog niet gedaan hebt, is er een fractie van een seconde een soort negativiteit naar jezelf toe”, vertelt Galit. “Dat is heel kort, maar het is er wel. Dat geeft veel onrust in je hoofd. Onrust en negativiteit.”

“Wil je rust creëren, geef alles dan een vaste plek. Heeft iets geen vaste plek, dan is het vermoedelijk rommel. Met vaste plekken kun je je huis ook snel opruimen, want alles gaat simpelweg terug naar zijn eigen plek. Spullen die rondzwerven door het huis geven ruis. En we hebben al zo veel wat op ons afkomt. Die focus is al zo lastig voor ons in deze tijd. Afleiding en onrust verminder je dus door je huis in te richten als een kleuterklas met duidelijke hoeken. Zo zorgt een opgeruimd huis ook voor een opgeruimd hoofd."

 

Leer ontspullen als een professional

Wil jij ook aan de slag als opruimcoach? Help mensen om rust en ruimte te vinden met de Opruimcoach opleiding!
 

Bekijk de opleiding »

 

 

ZELF AAN DE SLAG?

De beste opruimtips van Galit

Genoeg theorie, tijd om zelf de handen uit de mouwen te steken! Met deze praktische opruimtips van Galit zul je merken dat je meer structuur in jouw huis kunt aanbrengen. Ga er mee aan de slag en ontdek het zelf!
 

  Ruim op in kleine stapjes. Doe niet te veel in een keer. En wát je doet, doe dat grondig! 
 
 
Houd overzicht
door niet op verschillende plekken tegelijk te gaan opruimen.
 
 
Haal spullen uit hun context: pak ze dus uit de kast. Zo beslis je makkelijker of iets weg kan.
 
 
Geef alles wat je wilt houden een vaste plek.
 
 
Leg spullen van dezelfde categorie bij elkaar, op de plek waar je het gebruikt. Denk aan de kleuterklas!
 
 
Blijf het bijhouden. Leg dingen direct terug waar ze horen óf zorg voor een vast opruimritueel

 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!