Gratis studiegids

Laila (55) doet meer met haar mensenkennis

Leestijd: 3 Minuten

In samenwerking met het Armoedefonds en de daarbij aangesloten stichtingen krijgen mensen via NHA de kans om gratis een beroepsopleiding naar keuze te volgen. Een van de cursisten die hier gebruik van maakt is Laila*, een enthousiaste en creatieve vrouw. Via NHA volgt ze de basisopleiding Activiteitenbegeleider. Zo kan zij meer gaan doen met haar mensenkennis. Wij spreken haar over haar ervaring.

   

Wie is Laila?

“Ik ben Laila, en ik ben geboren in Israël”, vertelt ze. “Ik ben nu 55 jaar, en ik woon al 30 jaar in Nederland. Door mijn man ben ik naar Nederland gekomen. Ik ben Joods en mijn man is Joods-Nederlands. Samen hebben we 5 kinderen.”

“De oudste is 32 en die woont in Israël. Ook mijn dochter woont daar. De andere kinderen wonen in Nederland, waaronder ook mijn jongste zoon van 17.” Ook heeft Laila een kleindochter.

In het dagelijks leven is Laila kunstenaar en ontwerpt ze kaarten die ze verkoopt. Ze heeft al verschillende exposities gehouden in Amsterdam. “Ook fotografeer ik heel graag, dat is mijn hobby. En ik schilder graag. Ik heb het mijzelf aangeleerd. Ik verveel me nooit, ik ben altijd actief.”

 

Activiteitenbegeleider worden via NHA

Via Cybersoek, een lokale organisatie die aangesloten is bij het Armoedefonds, is Laila bij NHA terechtgekomen. Bij Cybersoek volgt Laila gratis computerlessen. “Ik ben niet echt een computervrouw”, vertelt ze lachend. Een beetje hulp is dus soms wel handig.


"Ik dacht dat ik te oud was om een diploma te halen."

Laila wilde zich graag verder ontwikkelen. Daarom besloot ze dat ze een opleiding wilde volgen en een diploma wilde behalen. Bij NHA volgt ze nu de basisopleiding Activiteitenbegeleider. Laila: “Ik dacht dat ik te oud was om een diploma te halen. Maar ik was heel erg gemotiveerd om dit te gaan doen."

Laila is erg begaan met andere mensen. “Ik heb veel mensenkennis en ik weet daardoor wat mensen graag willen en wat ze nodig hebben”, vertelt ze. Deze kennis wil ze graag inzetten om anderen te helpen.

In haar opleiding leert ze hoe ze dagbesteding organiseert en begeleidt voor bijvoorbeeld ouderen of mensen met een handicap. Laila’s creativiteit en mensenkennis komen in deze opleiding goed van pas. De opleiding gaat haar dan ook goed af. “Eerst haalde ik een zeven. Toen dacht ik, ik haal het niet. Maar daarna kreeg ik ook twee tienen. Ik heb nu al een groot deel van de lessen afgerond.”
 
 
 

Laila’s visie op dagbesteding

In het bejaardentehuis waar haar schoonmoeder woont kwam Laila in aanraking met een bewoonster die steeds de gordijnen verknipte. Deze mevrouw kon niet praten. “Ik begreep dat zij graag iets creatiefs wilde doen, dus lieten we haar iets knutselen. Daarna is ze gestopt met knippen in de gordijnen.” Dit soort ervaringen lieten haar inzien dat het begeleiden van activiteiten haar goed ligt. 
 

“Ik heb mijn hoofd rijker gemaakt. Ik kan daarmee andere mensen
helpen. Dat geeft mij een goed gevoel.”

 

Laila trekt zich het lot van eenzame en vergeetachtige ouderen aan. “Ze moeten naar buiten, een beetje actief zijn, tekenen, schilderen, dansjes doen. Als je elke dag hetzelfde doet dan geloof ik dat je vanzelf vergeetachtig wordt, omdat je brein niet meer wordt uitgedaagd.”
 

Hoe ziet de toekomst eruit voor Laila?

Laila vertelt: “Ik heb veel zelfvertrouwen gekregen van deze opleiding. Ik heb nieuwe dingen geleerd en ik zie ook mijn eigen ideeën terug in de boeken. Dat vind ik heel leuk.” Ze is erg enthousiast over haar opleiding: “Ik vond het zo interessant! Ik vind lezen echt een rijkdom. De cursus gaat daardoor ineens heel vlug.”

Wat ze na haar opleiding wil gaan doen, daar is Laila nog niet helemaal over uit. “Ik kan opeens zoveel kanten op. Ik weet het dus nog niet precies”, zegt ze. “Misschien wil ik activiteiten gaan doen met kinderen in het ziekenhuis. Het lijkt me ook leuk om iets te doen met mensen met dementie. Ik vind het leuk om mensen weer vrolijk en blij te maken. Dat geeft mij een goed gevoel.”


NHA steunt het Armoedefonds en de daarbij aangesloten lokale organisaties zoals Cybersoek. Zo kunnen mensen die hier interesse in hebben, werken aan een betere toekomst. Onderwijs moet namelijk bereikbaar zijn voor iedereen. 
Als onderdeel van deze samenwerking krijgen mensen zo de kans om gratis een beroepsopleiding naar keuze te volgen.

* Laila is een gefingeerde naam in verband met privacy

 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!