Stervensbegeleiding  

Tijdelijk met GRATIS tablet
Stervensbegeleiding
KTNO-vakopleiding
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
619,00
of 
9 x €76,00
4.6/5

Beoordeeld door 32 student(en)

 • Succesvol naar een eigen bedrijf
 • Gratis ondernemerscoach
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Afronding: NHA-instituutsdiploma
 • Studieduur: 9 maanden
ALGEMEEN

Begeleid mensen in hun laatste levensfase met de opleiding Stervensbegeleiding

Het leven is eindig. Dit is iets waar de meeste mensen niet echt over nadenken. Maar zodra iemand met zijn of haar sterfelijkheid wordt geconfronteerd, kan dit veel losmaken. Het kan dan prettig zijn om begeleiding te ontvangen om de gevoelens en gedachtestroom te controleren. Wanneer je gaat werken als stervensbegeleider, breng jij rust in de laatste levensfase.

   Geaccrediteerd door SKGV
   
Studeer met hulp van een ervaren vakdocent
   
Studeer in je eigen tempo

In de cursus Stervensbegeleiding ontwikkel je de vaardigheden die nodig zijn om cliënten en naasten te ondersteunen in omgaan met verlies. Denk bijvoorbeeld aan een ernstig zieke vader waarvan de jonge kinderen voorbereid moeten worden op een naderend einde. Of een oude mevrouw met specifieke wensen omtrent haar afscheid. Hoe pak je zoiets aan? En hoe zorg je ervoor dat de cliënt een waardig dood krijgt? 

In de opleiding Stervensbegeleiding leer je hoe je mensen in diverse situaties kunt bijstaan in hun laatste levensfase, zowel praktisch als emotioneel.

Cursist: Erica Nass

"Ik was bij deze cursus erg te spreken over de begeleiding. Deze was zo bijzonder. Ik kon mijn verhaal delen alsof ze een vriendin van mij was. Zo fijn kon ik met haar praten. Dit heeft mij heel erg geholpen bij het doorlopen en afronden van de cursus. "

 

Werken als stervensbegeleider

Na de opleiding Stervensbegeleiding zorg jij voor een stukje rust en structuur in de laatste levensfase van een cliënt. Je helpt daarnaast met het vormgeven van praktische zaken. Jij achterhaalt bijvoorbeeld de (laatste) wensen van een cliënt en helpt eventueel om deze in te willigen. Tevens geef je steun en suggesties hoe de cliënt en naasten kunnen omgaan met de naderende dood en hoe ze afscheid kunnen nemen.

Daarnaast help je om ruimte te bieden aan emoties en hoe ze hiermee om moeten gaan, inclusief de mogelijkheid tot euthanasie, indien relevant. Je gaat het gesprek aan en bent een steun in deze emotionele en moeilijke tijd. Je bent een steun van comfort voor de naasten. 

Elke cliënt en situatie is uniek, maar jij weet door deze cursus Stervensbegeleiding de best passende ondersteuning te bieden. Met aandacht voor praktische zaken zoals zingeving en een waardige dood. Het is een dankbaar beroep waarin je écht iets betekent voor mensen.

Na de opleiding Stervensbegeleiding kun je een eigen praktijk starten. Je kunt de opgedane kennis ook gebruiken in bijvoorbeeld een baan bij een hospice of als mantelzorger.
 

Erkend door SKGV

De opleiding Stervensbegeleiding is geaccrediteerd door de Stichting Kwaliteitsregister Geestelijk Verzorgers (SKGV). De SKGV is het kwaliteitsregister van geestelijk verzorgers.

Geestelijk verzorgers werken bijvoorbeeld in zorginstellingen, bij de overheid (bij Justitie, Defensie, of bij de politie) en in de thuissituatie (de eerste lijn). Hun professionele kwaliteit wordt bewaakt door de SKGV.

 

Voor wie is de opleiding Stervensbegeleiding geschikt?

De opleiding is bedoeld voor mensen die zich willen oriënteren op stervensbegeleiding. Daarnaast is de cursus door de hoeveelheid informatie en voorbeelden zeer bruikbaar voor vrijwilligers rondom en mantelzorgers van mensen in de laatste terminale fase. De opleiding Stervensbegeleiding is ook interessant voor mensen die interesse hebben in een opleiding richting palliatieve zorg. 

Je hebt geen vooropleiding of voorkennis nodig om de opleiding Stervensbegeleiding te volgen.

 

Combinatie met Rouwbegeleiding

Wil je je kennis nog verder uitbreiden? Het is mogelijk om Stervensbegeleiding en Rouwbegeleiding als combi-opleiding te kiezen. Deze combinatie is extra voordelig. Maak je keuze voor deze combinatie tijdens het inschrijfproces.


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma Stervensbegeleiding

In de opleiding Stervensbegeleiding wordt gewerkt met een theoretische basis in combinatie met praktische cases. Deze praktische cases zijn échte situaties, variërend van ouderdom tot ziekte tot euthanasie. Erg praktijkgericht en zeer leerzaam.

 

In het studieprogramma wordt onder andere aandacht besteed aan de volgende onderwerpen:

 

 • Wat is stervensbegeleiding precies?
 • Wat zijn de verschillende stervensprocessen en welke begeleiding komt daar bij kijken?
 • Hoe zit het met euthanasie en palliatieve zorg?
 • Hoe verloopt het eerste contact met een nieuwe cliënt?
 • Welke gespreksonderwerpen kun je aanhalen? Hoe kun je het beste communiceren met cliënten?
 • Op welke manier kun je naasten het beste begeleiden en informeren?
 • Hoe ga je om met ethische dilemma’s?
 • Wat zijn de fasen van verlies en hoe kun je per fase de beste zorg en ondersteuning bieden?
 • De verschillende religies en levensbeschouwingen en hun tradities rondom de dood.
 • Hoe zorg je voor je eigen balans tijdens het werken als stervensbegeleider?

 

Als eindopdracht krijg je een casus waarin de kennis, inzichten en vaardigheden die je tijdens de opleiding hebt opgedaan, worden getoetst.

 

Palliatieve zorg 

Ontdek binnen de opleiding Stervensbegeleiding het essentiële aspect van palliatieve zorg. Leer hoe je de levenskwaliteit van terminaal zieke patiënten verbetert door het verlichten van pijn en symptomen. Ontwikkel essentiële vaardigheden om deze patiënten en hun families te ondersteunen tijdens deze uitdagende fase. Met de opleiding palliatieve zorg, wat een onderdeel is van deze opleiding ben je goed voorbereid op deze belangrijke rol.

 

Eigen bedrijf starten

De opleiding Stervensbegeleiding wordt compleet gemaakt met tien interessante lessen over het starten van een eigen bedrijf.

 

Daarnaast kun je na afronding van de studie gebruik maken van de diensten van een ondernemerscoach. Onze coaches hebben veel ervaring in ondernemen en staan voor je klaar om vragen te beantwoorden. Stel bijvoorbeeld vragen over het regelen van de financiering, het opzetten van een administratie en het leggen van contacten met instanties.

 

Combinatieopleiding Rouwbegeleiding + Stervensbegeleiding

Tijdens de combinatieopleiding Rouwbegeleiding + Stervensbegeleiding ga je niet alleen aan de slag met bovengenoemde onderwerpen, maar verdiep je je ook verder in o.a.:

 • wat is rouw?;
 • wat een rouwbegeleider doet en wat zijn taken zijn;
 • theorieën en verhalen omtrent rouw;
 • communicatie;
 • aan de slag met rouw;
 • verstoorde rouw;
 • rouw bij kinderen;
 • rouw bij mensen met een verstandelijke beperking;
 • rouw in verschillende tradities;
 • zingeving creëren en rituelen;
 • hoe je kunt aansluiten bij de rouwende;
 • innerlijke ruimte en zelfzorg als rouwbegeleider.
REVIEWS

Reviews

Dit zijn specifieke reviews over Stervensbegeleiding, afkomstig van het onafhankelijke reviewplatform eKomi.

10/10
Stervensbegeleiding

Goede, duidelijke cursus. Lessen zijn prettig ingedeeld en goed te volgen. Snelle terugkoppeling op het huiswerk en goede opbouwende feedback. Mooi materiaal en fijne communicatie met de docent.

8/10
Stervensbegeleiding

De opleiding is voor mij enkel een verdieping voor het werk wat ik als vrijwilligster doe in het Hospice. Ik heb daarvoor ook al een aantal jaren in een verpleeghuis gewerkt, dus werken met ouderen is voor mij bekend. In het Hospice maak ik het stervensproces heel vaak mee. Ik heb geen ambitie om voor mijzelf te beginnen dus de laatste delen van de opleiding ga ik niet volgen. Verder wordt genoemd dat je ongeveer 9 studie uur per week nodig zal hebben. Ik denk dat het scheelt of de stof helemaal nieuw voor je is of niet. Ik merk dat ik veel minder tijd nodig heb. Wel leuk zijn de opdrachten waarbij je aan zelfreflectie doet. Dit nodigt je weer uit om na te denken.

8/10
Stervensbegeleiding

Een vrij basic opleiding die je laat inzien wat het vak van stervensbegeleiding inhoudt. De opleiding biedt ruimte voor eigen inzichten en de docent geeft duidelijk aan wat evt anders of beter kan.

10/10
Stervensbegeleiding

Goede begeleiding en naslagwerk. Nette levering van de producten. De feedback die op de huiswerkopdrachten gegeven wordt is op tijd en netjes.

DIPLOMA

Diploma Stervensbegeleiding

Aan het einde van de opleiding Stervensbegeleiding ben je de trotse bezitter van dit waardevolle diploma. Je bent klaar om jouw eigen bedrijf te starten! Jouw diploma hangt straks op jouw eigen kantoor. En dat geeft vertrouwen bij je klanten. 

Samen met jouw docent werk je naar jouw diploma toe. Met de bekwame hulp van NHA en een stuk inzet van jouw kant kun je met een gerust hart de uitreiking van het diploma tegemoet zien.

Na afloop van deze opleiding kun je het NHA-Instituutsdiploma ontvangen. Dit diploma kun je voor € 29,- aanvragen. Dat kan wanneer je de cursus hebt gevolgd, van alle lessen het huiswerk ter correctie hebt ingestuurd en daarvoor gemiddeld een voldoende cijfer haalde (5,5 of hoger). Aan het einde van de cursus ben je dan de trotse bezitter van het instituutsdiploma van NHA, dat zijn waarde ruimschoots bewezen heeft.

Over NHA en de erkenning door het ministerie van onderwijs

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft NHA als opleider erkend op grond van de WEO (Wet erkende onderwijsinstellingen) voor het voortgezet onderwijs.

Kijk hier voor een lijst met alle opleidingen die onder deze erkenning vallen.
 

NHA best beoordeelde thuisstudie-opleider van Nederland!

Onderzoeksbureau Markteffect heeft een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van thuisstudies. Meer dan 1.000 respondenten werd gevraagd hun thuisstudie-opleider te beoordelen. NHA werd daarbij beoordeeld als de beste thuisstudie-opleider van Nederland. 

Wij zijn enorm trots op onze docenten. Elke dag opnieuw doen zij hun uiterste best om onze studenten een perfecte begeleiding te bieden, en dat wordt dus gewaardeerd. Goed om te weten dat je bij NHA studeert bij de beste thuisstudie-opleider van Nederland!


Meer kwaliteitsgaranties

KTNO-geaccrediteerd

Ook is deze opleiding geaccrediteerd door de beroepsvereniging KTNO, actief binnen de complementaire gezondheidszorg. Deze opleiding wordt voor hun leden geadviseerd als vakopleiding en kan nascholingspunten opleveren.

NVST-erkend

Ook wordt deze opleiding erkend door de NVST, de Nederlandse Vereniging van SOMA Therapeuten, voor bijscholing.

 
BATC-erkend

Deze opleiding wordt ook erkend door de beroepsvereniging BATC (Belangen Associatie Therapeut en Consument). De opleiding wordt voor hun leden geadviseerd als vakopleiding op HBO-niveau.

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de opleiding Stervensbegeleiding uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt het lespakket in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen.

Kies je voor een opleiding met hulp? Dan mag je bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in Nederland! 

Wanneer je start met deze opleiding Stervensbegeleiding, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video(’s) bekijken;
 • voorleesfunctie;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur opleiding Stervensbegeleiding

Voor de opleiding Stervensbegeleider staat een studieduur van 9 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Combinatieopleiding Rouwbegeleiding + Stervensbegeleiding

Voor de combinatieopleiding Rouwbegeleiding + Stervensbegeleiding staat een studieduur van 15 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. Maar sneller of langzamer kan en mag altijd! Je bepaalt jouw eigen tempo.

 

Vragen?

Bel ons: (077) 306 70 00. We helpen je graag!

ONDERNEMERSCOACH

Uniek bij NHA: Jouw persoonlijke ondernemerscoach!

Hoe begin ik een eigen bedrijf?

Wanneer je na je cursus direct wil beginnen met het opzetten van jouw eigen bedrijf, hebben wij een unieke service voor je beschikbaar; een ondernemerscoach.
De ondernemerscoach kun je vragen stellen over het opzetten van een eigen bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan vragen over de financiering, het leggen van contacten met instanties, het opzetten van een administratie, het invullen van de benodigde documenten, maar ook vragen die bijvoorbeeld betrekking hebben op de marketing van jouw bedrijf.


Ondernemersplan? Wij helpen je.

De ondernemerscoach geeft je terugkoppeling op jouw ondernemersplan. Al onze coaches zijn mensen met ervaring in het voeren van een eigen bedrijf of zijn werkzaam voor banken of de Kamer van Koophandel. Ze zijn gespecialiseerd in het begeleiden van startende ondernemers. Je staat er dus nooit alleen voor!

LESGELD

Lesgeld

Stervensbegeleiding
€619,00
of  9x 76,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
€619,00
of  9x 76,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen

Combinatie met Rouwbegeleiding

Het is mogelijk om de opleiding Stervensbegeleiding en de opleiding Rouwbegeleiding als combinatie opleiding te kiezen. Deze combinatie is extra voordelig. Maak je keuze voor de combinatie tijdens het inschrijfproces.

Betaalt jouw werkgever mee?

Aarzel niet om je werkgever te vragen om je bij jouw studie financieel te steunen. Veel werkgevers stellen namelijk Persoonlijke Ontwikkel Budgetten beschikbaar voor zelfontwikkeling. Jouw werkgever heeft immers ook profijt van de studie die je volgt. Jij ontplooit jezelf en gaat jouw talenten beter benutten. Bovendien doe je alles in je eigen tijd. Bespreek gerust de mogelijkheden met je chef of de personeelsfunctionaris.

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek

10/10

Goede, duidelijke cursus. Lessen zijn prettig ingedeeld en goed te volgen. Snelle terugkoppeling op het huiswerk en goede opbouwende feedback. Mooi materiaal en fijne communicatie met de docent.

Lees meer »
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!