Gratis studiegids

Welzijnscoach opleiding: help mensen op weg naar een gelukkiger leven

Ben jij op zoek naar een manier om mensen te helpen zich beter te voelen en een gezonder, gelukkiger leven te leiden? Dan is een Welzijnscoach opleiding precies wat je zoekt! In deze opleiding leer je alle vaardigheden die nodig zijn om mensen te begeleiden en te coachen bij welzijnsvraagstukken, waardoor je een positieve impact kunt hebben op alle aspecten van hun leven.

 

Welzijn is heel persoonlijk: het is voor iedereen anders. Voor een welzijnscoach, ook wel dagbestedingscoach genoemd, staat de kwaliteit van het leven van zijn of haar cliënten voorop. Met een Welzijnscoach opleiding leer jij andere mensen te ondersteunen in de zoektocht naar meer welzijn in hun leven.
 

 
Wat is welzijn precies?

Het begrip welzijn is erg breed en is dan ook niet in één zin te vatten. Je fysieke, mentale en emotionele gezondheid spelen hierbij een rol, net als voldoende sociaal contact en het hebben van een zinvolle daginvulling.

Mist een van deze elementen? Dan kun je gevoel van welzijn drastisch verminderen. Een welzijnscoach kan dan hulp bieden. De welzijnscoach heeft dus een erg belangrijke functie.

Het beroep van welzijnscoach is erg dankbaar omdat je voor jouw cliënten echt het verschil kunt maken. Jij bent degene die ervoor zorgt dat iemand weer meer levensgeluk ervaart. Erg dankbaar werk dus!

Wat doet een welzijnscoach?

Als welzijnscoach ben jij een expert op het gebied van welzijn. Jij weet welke elementen bijdragen aan het welzijn van de mens. Je weet ook hoe je mensen kunt ondersteunen en coachen bij het verbeteren van hun welzijn.

Je kent als welzijnscoach de meest voorkomende problemen die aan de bron liggen van een verminderd welzijn. Denk bijvoorbeeld aan problemen als het verlies van een baan, een echtscheiding of rouwverwerking. Ook ziekte, problemen in familiaire kring of andere ingrijpende gebeurtenis kunnen reden zijn voor een verminderd welzijn.

Een welzijnscoach bekijkt klachten op een andere manier dan dat een reguliere hulpverlener dat zou doen. Klachten zoals vermoeidheid, stress of nekpijn hebben namelijk niet altijd een medische oorzaak.

Ervaart iemand dit soort klachten? Dan kan een huisarts die persoon doorverwijzen naar een welzijnscoach. Het concept ‘Welzijn op Recept’ is een voorbeeld van hoe er binnen de reguliere zorg steeds meer aandacht komt voor deze manier van werken. 

In de praktijk help je als welzijnscoach voornamelijk mensen die wat minder zelfredzaam zijn. Je helpt deze mensen bijvoorbeeld met het vinden van een passende dagbesteding of sociale contacten. Zo zijn ouderen een belangrijke doelgroep van de welzijnscoach. Door de vergrijzing is er daarom dan ook steeds meer behoefte aan welzijnscoaches.
 

Wat leer je in een Welzijnscoach opleiding?

In een Welzijnscoach opleiding leer je allereerst precies wat welzijn inhoudt en welke aspecten hier invloed op hebben. Je leert hoe je als coach goed omgaat met de problemen waarmee jouw cliënten kampen. Daarnaast ontdek je wat voor soort hulpvragen je zult tegenkomen en hoe je deze kunt oplossen.

Natuurlijk leer je in een Welzijnscoach opleiding ook de nodige coachingsvaardigheden zodat jij cliënten kunt begeleiden bij het verbeteren van hun welzijn. Ook leer je over de invloed van verschillende levensstijlfactoren en hoe een verandering in levensstijl kan bijdragen aan een vergroot welzijn.


Om mensen goed te kunnen helpen als Welzijnscoach is het van belang dat je ook aandacht besteedt aan het netwerk van jouw cliënten. Je leert in een Welzijnscoach opleiding daarom ook het netwerk van je cliënten te versterken.
 

Leefstijlcoach of Welzijnscoach opleiding?

Wil jij aan de slag als coach maar twijfel je nog of een Leefstijlcoach opleiding of een Welzijnscoach opleiding beter bij jou past? De verschillen tussen deze twee soorten coaching kunnen subtiel zijn. Er zijn namelijk veel overeenkomsten tussen het werk van een leefstijlcoach en dat van een welzijnscoach. Soms worden de termen zelfs door elkaar gebruikt.

Het grootste verschil tussen de twee opleidingen is dat een Welzijnscoach opleiding meer focust op het verbeteren van het algehele welzijn. Het gaat hierbij niet alleen om het verbeteren van de fysieke gezondheid zoals veranderingen in voeding en beweging, maar ook om emotioneel en mentaal welzijn.

Als leefstijlcoach houd je je voornamelijk bezig met mensen helpen om hun specifieke gezondheids- en welzijnsdoelen te bereiken. Hier gaat het dus meestal om het verbeteren van de fysieke gezondheid en help je mensen met bijvoorbeeld hun dieet of lichaamsbeweging.

 

Bekijk direct onze opleiding Leefstijlcoach: 

 
Aan de slag met een thuisstudie

Wil jij mensen helpen om hun welzijn te verbeteren? Start dan vandaag nog met een thuisstudie en ontwikkel de coachingsvaardigheden die je nodig hebt om als welzijnscoach aan de slag te gaan! Wie weet start jij zo als coach je eigen bedrijf. 

Veel vaardigheden die je leert in onze opleiding tot Leefstijlcoach komen ook uitstekend van pas wanneer je als welzijnscoach aan de slag wilt. Vraag nu je gratis proefles aan en ontdek of de opleiding bij je past! 

 

Ja ik wil een gratis proefles! »

 Of bekijk al onze coachingsopleidingen >

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek

Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!