Menu
Gratis studiegids

 

Opleiding therapeut: hoe word je dat?

Welke opleiding heb je nodig voor therapeut? Men vertelt je er alles over in de leerrijke psychologiecursussen van NHA

In Nederland zijn de titels van therapeut en psycholoog niet beschermd. De benaming ‘therapeut’ is een soort verzamelnaam voor iedereen die als beroep een of andere methode toepast voor de behandeling van lichamelijke of geestelijke klachten. In principe mag iedereen die zich hiermee bezighoudt, zich dus ‘therapeut’ noemen, zelfs zonder erkende opleiding tot therapeut of zonder wettelijk diploma. Er zijn echter titels die wel beschermd zijn, zoals ‘psychotherapeut’ en ‘gezondheidszorgpsycholoog’. Om deze beroepen uit te oefenen, moet je een erkende opleiding gevolgd hebben.

 

Therapie opleiding

Omdat de titel van therapeut niet beschermd is, zijn er heel wat zorgverleners die zich therapeut noemen zonder erkende opleiding tot therapeut. Binnen de alternatieve geneeskunde bestaan er bijvoorbeeld therapievormen waarvoor überhaupt geen opleiding bestaat, hoewel dit voor sommige alternatieve therapieën wel het geval is. De alternatieve geneeskunde kan voor sommige mensen nuttig en zinvol zijn. De kwaliteit van alternatieve therapieën wordt niet door een wet, maar wel door beroepsorganisaties en zorgverzekeraars bewaakt.

 

Van de beschermde beroepen in de individuele gezondheidszorg, worden de beoefenaars geregistreerd in het zogenaamde BIG-register. Voor deze beroepen moet je een officieel erkende opleiding gevolgd hebben aan een hogeschool of een universiteit. Ook moet je opgelegde gedragsregels volgen en je houden aan een beroepscode. Er bestaat bovendien een tuchtrechtelijke procedure voor beoefenaars die zich niet aan de gedragsregels houden. De registratie van een zorgverlener in het BIG-register is een waarborg voor de kwaliteit van de geleverde zorg.

 

Niet alle therapeuten kunnen echter opgenomen worden in dit register. Zo is er geen mogelijkheid voor vaktherapeuten (zoals creatieve therapie, danstherapie, muziektherapie etc.) om opgenomen te worden, hoewel het zeker bewezen is dat deze therapieën van meerwaarde kunnen zijn in het herstel van een patiënt.

 

Welke opleiding heb je nodig voor psychotherapeut?

Het beroep van psychotherapeut is in Nederland beschermd. Om als psychotherapeut te werken moet je dus geregistreerd zijn in het BIG-register.

 

De universitaire opleiding tot psychotherapeut duurt vier jaar. Om tot de studie te worden toegelaten, moet je reeds een relevante universitaire opleiding achter de rug hebben, bijvoorbeeld in de psychologie, pedagogie of geestelijke gezondheidszorg. BIG-geregistreerde gezondheidszorgpsychologen mogen een verkorte vervolgopleiding tot psychotherapeut volgen. Zij doen er slechts drie jaar over.

 

De studie omvat een praktijkgedeelte in een erkende opleidingsplaats en een theoretisch gedeelte dat je moet volgen in een van de vijf erkende opleidingsinstituten. Binnen de studie tot psychotherapeut bestaan er twee specialisaties: ‘kinderen en jeugd’ en ‘volwassenen en ouderen’. Na het afronden van de opleiding kun je je als psychotherapeut laten registreren in het BIG-register.

 

Niet alleen psychotherapeuten mogen psychotherapie toepassen. Ook BIG-geregistreerde klinisch psychologen en psychiaters bezitten deze bevoegdheid. 

 

Het cursusaanbod van NHA

NHA biedt diverse cursussen aan over verschillende deelgebieden van de psychologie. Deze zelfstudiecursussen zijn toegankelijk voor iedereen die beroepsmatig of louter uit interesse meer wil weten over het vakgebied van de psychologie en de psychotherapie. De cursussen vormen eveneens een degelijke voorbereiding voor studenten die een hogere studie psychologie willen aanvatten. Vraag een gratis proefles aan en maak kennis met de inhoud van deze kwaliteitsvolle opleidingen. 

 

NHA biedt in elke branche beroepsopleidingen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film
- En vele anderen

 

Alle beroepsopleidingen bekijken »

 

Tablet incl. toetsenbord

Daarom NHA

  • Nu 50% korting op het lesgeld!
  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek

Advies nodig?

Bel onze studieadviseurs voor meer informatie over een cursus Psychologie.

 

077 30 67 000

Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!