Gratis studiegids

 

Opleiding therapeut: hoe word je dat?

Welke opleiding heb je nodig voor therapeut? Je ontdekt het in de psychologiecursussen van NHA

In Nederland zijn de titels van therapeut en psycholoog niet beschermd. De benaming ‘therapeut’ is een soort verzamelnaam voor iedereen die als beroep een of andere methode toepast voor de behandeling van lichamelijke of geestelijke klachten.

In principe mag iedereen die zich hiermee bezighoudt zich dus ‘therapeut’ noemen, zelfs zonder erkende opleiding tot therapeut of zonder wettelijk diploma. Maar er zijn ook titels die wel beschermd zijn, zoals ‘psychotherapeut’ en ‘gezondheidszorgpsycholoog’. Om deze beroepen uit te oefenen, moet je een erkende opleiding gevolgd hebben.

 

Therapie opleiding

Omdat de titel van therapeut niet beschermd is, zijn er heel wat zorgverleners die zich therapeut noemen zonder erkende opleiding tot therapeut. Toch is het volgen van een opleiding belangrijk als jij mensen écht wilt helpen!

Wil jij mensen ondersteunen door een beroep te doen op hun creativiteit? Dan is creatieve therapie dé manier. Help jij liever kinderen bij het uiten van hun gevoelens? Kies dan voor de opleiding Speltherapie van NHA. Of bekijk welke kindertherapie opleiding goed bij jou past. 

Binnen de complementaire zorg bestaan er ook therapievormen waarvoor überhaupt geen opleiding bestaat. Voor andere alternatieve therapieën is dit wel het geval. Alternatieve geneeskunde kan voor sommige mensen nuttig en zinvol zijn. De kwaliteit van alternatieve therapieën wordt niet bewaakt door een wet, maar wel door beroepsorganisaties en zorgverzekeraars.

 
 
 

Registratie in het BIG-register

Van de beschermde beroepen in de individuele gezondheidszorg worden de beoefenaars geregistreerd in het zogenaamde BIG-register. Voor deze beroepen moet je een officieel erkende opleiding gevolgd hebben aan een hogeschool of een universiteit.

Ook moet je opgelegde gedragsregels volgen en je houden aan een beroepscode. Er bestaat bovendien een tuchtrechtelijke procedure voor beoefenaars die zich niet aan de gedragsregels houden. De registratie van een zorgverlener in het BIG-register is een waarborg voor de kwaliteit van de geleverde zorg.

Maar niet alle therapeuten kunnen opgenomen worden in dit register. Zo is er geen mogelijkheid voor vaktherapeuten (zoals creatieve therapie, danstherapie, muziektherapie etc.) om opgenomen te worden, hoewel het zeker bewezen is dat deze therapieën van meerwaarde kunnen zijn in het herstel van patiënten.

 

REVIEW

"De cursus Speltherapie is makkelijk leesbaar, geïllustreerd met voorbeelden uit de praktijk en overzichtelijk. De opbouw is fijn en een mooie aanvulling op mijn werk als pedagogisch educatief professional."

 

 
Welke opleiding heb je nodig voor psychotherapeut?

Het beroep van psychotherapeut is in Nederland beschermd. Om als psychotherapeut te werken moet je dus geregistreerd zijn in het BIG-register. Niet alleen psychotherapeuten mogen psychotherapie toepassen. Ook BIG-geregistreerde klinisch psychologen en psychiaters bezitten deze bevoegdheid. 

De universitaire opleiding tot psychotherapeut duurt 4 jaar. Om tot de studie te worden toegelaten, moet je al een relevante universitaire opleiding achter de rug hebben, bijvoorbeeld in de psychologie, pedagogie of geestelijke gezondheidszorg. BIG-geregistreerde gezondheidszorgpsychologen mogen een verkorte vervolgopleiding tot psychotherapeut volgen. Zij doen er slechts 3 jaar over.

 
 

Specialisaties binnen opleiding tot therapeut

De studie tot psychotherapeut omvat een praktijkgedeelte in een erkende opleidingsplaats en een theoretisch gedeelte dat je moet volgen bij een van de vijf erkende opleidingsinstituten. Binnen de studie tot psychotherapeut bestaan er twee specialisaties: ‘kinderen en jeugd’ en ‘volwassenen en ouderen’. Na het afronden van de opleiding kun je je als psychotherapeut laten registreren in het BIG-register.

Binnen de psychotherapie bestaan er verschillende therapievormen. Denk bijvoorbeeld aan cognitieve gedragstherapie (CGT), psychoanalytische psychotherapie of groepstherapie. Een psychotherapeut is in staat om advies te geven over welke therapievorm het meest geschikt is voor een cliënt.

 

REVIEW

"Ik volg de opleiding Cognitieve Gedragstherapie bij NHA en ik vind het tot nu toe ontzettend leerzaam. Het is uitgebreid en erg duidelijk geschreven. Er komen behoorlijk wat termen voorbij waar ik nog niet eerder van gehoord had. Ik vind het heel prettig om het in mijn eigen tempo te kunnen doorlopen."

 

Wil jij meer leren over psychologie en (psycho)therapie?

Heb jij interesse in psychologie en wil je meer leren over (psycho)therapie? NHA biedt diverse cursussen aan over verschillende deelgebieden van de psychologie.

Deze zelfstudiecursussen zijn toegankelijk voor iedereen die beroepsmatig of puur uit interesse meer wil weten over het vakgebied van psychologie en (psycho)therapie. Bekijk bijvoorbeeld eens onze Relatietherapie opleiding of onze opleiding Speltherapie

De cursussen vormen ook een uitstekende voorbereiding voor studenten die een hogere studie psychologie willen starten. Vraag een gratis proefles aan en maak kennis met onze kwalitatieve opleidingen. 

Is één van deze opleidingen iets voor jou?

 
Bekijk alle psychologiecursussen »

 

Daarom NHA:

  85 jaar ervaring
  Altijd 15 dagen op proef
  Niet geslaagd? Lesgeld terug!
  Persoonlijke begeleiding van een vakdocent

  Studeer in je eigen tempo

 

Ook interessant! 

Wil jij geen opleiding therapeut volgen, maar wil jij wel graag andere mensen helpen met jouw persoonlijke ervaringen? Dan is de opleiding Ervaringsdeskundige zeer geschikt voor jou!

Deze opleiding kan erg waardevol zijn als je zelf ervaring hebt met specifieke onderwerpen, zoals een psychische aandoening, verslaving, armoede of fysieke beperkingen. In deze opleiding leer je hoe je deze ervaringskennis beroepsmatig inzet om anderen te helpen.

Lees meer over ervaringsdeskundige worden

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!