Gratis studiegids

 

Beeldende Therapie opleiding

Zet jouw creativiteit in voor je carrière

 

Ben jij creatief? En wil je graag anderen helpen? Dan is een Beeldende Therapie opleiding perfect voor jou! Met deze therapeutische benadering moedig jij cliënten aan om zichzelf uit te drukken door middel van verschillende kunstvormen, zoals tekenen, schilderen, boetseren en andere visuele kunsten. Met een opleiding Beeldende Therapie zet jij jouw creativiteit en de kracht van kunst in voor zelfontdekking en genezing!

 

 

 

Wat is beeldende therapie?

Beeldende therapie is een vorm van psychotherapie waarbij het creatieve proces van het maken van kunst wordt gebruikt. Het idee achter beeldende therapie is dat het creëren van kunst een krachtig middel kan zijn voor zelfontdekking en genezing. Het kan soms moeilijk zijn je gevoelens en gedachten onder woorden te brengen. Beeldende therapie biedt een krachtige manier om je gedachten, emoties en ervaringen te verkennen en te uiten. Je komt in contact met je onbewuste gevoelens en gedachten. Hierdoor ontstaat inzicht in onderliggende problemen. Op die manier kun je persoonlijke groei en zelfbewustzijn stimuleren.

Met een opleiding Beeldende Therapie kun je mensen van alle leeftijden helpen om een breed scala aan psychische problemen aan te pakken, waaronder angst, depressie, trauma, stress en interpersoonlijke moeilijkheden. Het kan ook effectief zijn voor mensen die op zoek zijn naar persoonlijke ontwikkeling en zelfverkenning, evenals voor mensen die te maken hebben met fysieke of emotionele uitdagingen.

 

 

Wat leer je in een Beeldende Therapie opleiding?

Tijdens beeldende therapie-sessies begeleidt een getrainde kunstzinnig therapeut de cliënt bij het maken van kunst. In een Beeldende Therapie opleiding leer je op welke manier je jouw cliënt het beste kunt aanmoedigen specifieke thema’s te verkennen. Je leert hoe je gesprekken voert over het kunstwerk om de gevoelens en ervaringen van de cliënt beter te begrijpen. Maar ook het gebruik van bepaalde kunstmaterialen komt aan bod tijdens een opleiding Beeldende Therapie. In veel gevallen krijg je aanvullende theorie over de kunstgeschiedenis en kunsteducatie.

 

Voor wie is een opleiding Beeldende Therapie geschikt?

Een opleiding Beeldende Therapie is geschikt voor mensen die geïnteresseerd zijn in het combineren van kunst, creativiteit en therapie om anderen te helpen bij het verbeteren van hun emotionele, mentale en psychologische welzijn. Maar om het meeste uit jouw Beeldende Therapie opleiding te halen, komen de volgende eigenschappen goed van pas:

 

  Affiniteit met kunst
   

Een opleiding Beeldende Therapie omvat het gebruik van kunst als therapeutisch hulpmiddel. Heb jij een passie voor kunst, en ben je creatief? Dan zul je je aangetrokken voelen tot deze opleiding.

  Interesse in psychologie en menselijk gedrag
   

Beeldende therapie is gebaseerd op psychologische theorieën en inzichten. Ben jij geïnteresseerd in de werking van de menselijke geest, emoties, gedragingen en persoonlijke ontwikkeling? Dan zul je deze aspecten van een Beeldende Therapie opleiding zeker waarderen.

  Empathie en luistervermogen
   

Beeldende therapeuten werken met mensen die door moeilijke situaties gaan of psychische problemen ervaren. Het is daarom belangrijk dat jij empathie kunt tonen, kunt luisteren en een begripvolle houding hebt.

  Communicatievaardigheden
   

Effectieve communicatie is essentieel in beeldende therapie. Jij moet in staat zijn om je duidelijk uit te drukken, zowel mondeling als non-verbaal.

  Zelfreflectie en persoonlijke groei
   

Voor een opleiding Beeldende therapie is het belangrijk dat je je eigen emoties en reacties kunt begrijpen en herkennen. Als jij openstaat voor zelfreflectie en persoonlijke groei zul jij je comfortabeler voelen in dit vakgebied.

  Interesse in het helpen van anderen
    Heb jij een oprecht verlangen hebben om anderen te helpen? En wil je een positieve impact hebben in het leven van mensen? Dan ben jij perfect voor een Beeldende Therapie opleiding!
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek

 

Carrièremogelijkheden met een Beeldende Therapie opleiding

Als afgestudeerd beeldend therapeut biedt een Beeldende Therapie opleiding tal van boeiende carrièremogelijkheden. Je kunt jouw professionele vaardigheden inzetten in uiteenlopende werkomgevingen. Door het aanbieden van individuele sessies, groepstherapie, en familie- en relatietherapie, help jij jouw cliënten bij het uiten en begrijpen van hun emoties door middel van kunst.

Geestelijke gezondheidszorginstellingen, zoals ziekenhuizen, revalidatiecentra, psychiatrische instellingen en geestelijke gezondheidsklinieken, vormen een ander werkterrein waar je na een opleiding Beeldende Therapie aan de slag kunt. Binnen het behandelteam draag je bij aan het ondersteunen van patiënten bij hun herstel.

Ook in het onderwijsveld zijn er volop mogelijkheden met een Beeldende Therapie opleiding. Je kunt in scholen en educatieve instellingen werken en leerlingen begeleiden bij emotionele en gedragsproblemen.

In de verslavingszorg en revalidatie kun je als beeldend therapeut cliënten helpen bij het omgaan met verslavingsproblemen en het ontwikkelen van positieve coping-mechanismen. Of ga aan de slag in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg, waar kunsttherapie wordt gebruikt om de kwaliteit van leven van ouderen en mensen met een beperking te verbeteren.

Met een Beeldende Therapie opleiding kun je er ook voor kiezen je eigen weg te gaan. Ben jij er klaar voor om je eigen privépraktijk te beginnen?

 

Beeldende therapie als onderdeel van creatieve therapie

Beeldende therapie is een van de 5 therapievormen onder de creatieve therapie. Wil je jouw kennis niet beperken tot een opleiding Beeldende Therapie, maar ontdek je liever elk onderdeel van creatieve therapie? Dan is een opleiding Creatieve Therapie de perfecte keus voor jou.

Naast beeldende therapie bestaat creatieve therapie uit de volgende 4 disciplines:

Dramatherapie
De cliënt geeft uitdrukking aan zijn gevoelens via geïmproviseerde toneelspelen, rollenspelen, het voordragen van gedichten enzovoorts. Verborgen emoties kunnen via deze weg op een veilige manier worden blootgegeven.

Muziektherapie
Het medium muziek kan op twee manieren gebruikt worden. De cliënt kan aangemoedigd worden om zelf actief muziek te maken en hierin zijn emoties te uiten. Anderzijds kan het passief luisteren naar bepaalde soorten muziek bij de cliënt verborgen gevoelens oproepen die vervolgens besproken kunnen worden.

Danstherapie
In dansen en bewegen kan men heel veel gevoelens kwijt, wat de cliënt helpt om emotionele blokkades te doorbreken.

Psychomotorische therapie
Lichaamservaring en beweging staan centraal in deze therapie. De bewegingsvormen zijn bijvoorbeeld balspelen en sporten. Ontspanningsoefeningen en het aanleren van ademhalingstechnieken kunnen bijdragen tot een vermindering van angst en stress bij de cliënt.

 

 

Wil jij de menselijke psyche doorgronden? Weten wat mensen beweegt? Begrijpen waarom verandering vaak zo lastig is? Dan is een opleiding in de psychologie perfect voor jou! Verdiep je in Creatieve Therapie of ontdek tal van andere opleiding in de psychologie. Je vindt er gegarandeerd een die bij jou past!

 

Bekijk alle psychologie opleiding  >> >>

Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!