Gratis studiegids

 

Forensische psychologie: voor daders en slachtoffers

Leer meer over het boeiende vakgebied van de forensische psychologie met de opleidingen van NHA

De psychologie is een veelomvattende wetenschap die in verschillende domeinen wordt toegepast. Als je psycholoog wil worden, zul je dus een keuze moeten maken welke richting je op wil. Ook in de gerechtelijke sfeer wordt er een beroep gedaan op psychologen.

Wat er zich in de geest van misdadigers afspeelt, wat hen ertoe leidt om een ernstige misdaad te begaan, wordt bestudeerd door forensisch psychologen. Een forensisch psycholoog doet ook aan slachtofferhulp. 

 

Wat is forensische psychologie?

De forensische psychologie is een vorm van toegepaste psychologie die zich toespitst op het gedrag van criminelen, maar ook op de behandeling van de slachtoffers. Forensische psychologie speelt zich dus af in de wereld van politie en justitie.

Een forensisch psycholoog bestudeert de oorzaken van crimineel gedrag en de geschikte behandelvormen om dit gedrag in de toekomst te voorkomen. Mogelijke oorzaken van crimineel gedrag zijn bijvoorbeeld armoede, verslaving, hallucinaties en psychoses.

Naast daders van criminele feiten zijn er natuurlijk ook slachtoffers, die eveneens hulp nodig hebben. Slachtoffers van misdrijven als verkrachting, ontvoering, mishandeling en overval hebben nadien vaak last van stress, angsten, depressie. Ook voor de behandeling hiervan is een forensisch psycholoog aangewezen.

 

Wat doet een forensisch psycholoog?

Een forensisch psycholoog werkt meestal samen met een team van forensisch psychiaters en maatschappelijk werkers. Hij probeert de mentale toestand van de dader te achterhalen op het ogenblik van het plegen van het misdrijf. Dat is belangrijk voor het uiteindelijke vonnis van de rechter, maar ook voor de psychische behandeling van de dader.

Om te voorkomen dat een dader na zijn straf opnieuw in hetzelfde criminele patroon vervalt, is het toepassen van een geschikte therapie van essentieel belang. Een forensisch psycholoog kan bijvoorbeeld een grote rol spelen in de behandeling van verslaving.

Een forensisch psycholoog houdt zich ook bezig met slachtofferhulp. Het behandelen van stressklachten en angsten bij het slachtoffer van een misdrijf behoort eveneens tot zijn taken. Ook de mentale toestand van getuigen van een misdrijf speelt een rol. Een forensisch psycholoog evalueert op basis hiervan de geloofwaardigheid van getuigenverklaringen. Forensisch psycholoog en politie werken op deze manier nauw samen.

 

Forensisch psycholoog worden

De opleiding tot forensisch psycholoog is een masteropleiding. Om toegelaten te worden tot de studie, moet je reeds een vooropleiding psychologie op bachelorniveau voltooid hebben. Het studieprogramma aan de universiteit omvat colleges, workshops, opdrachten en zelfstudie. Een forensische stage maakt een belangrijk deel uit van de opleiding, alsook het verrichten van onderzoek in het kader van een masterproef.

 

Voor wie beroepsmatig of gewoon uit interesse meer wil weten over psychologie en haar vele toepassingen, zijn de cursussen psychologie van NHA uitermate geschikt. Deze cursussen vormen eveneens een goede voorbereiding op een verdere bachelor- of masteropleiding in de psychologie.

De NHA-opleiding Basisopleiding Toegepaste Psychologie met Geestelijke Gezondheid is een aanrader voor wie vooral geïnteresseerd is in de toepassingsdomeinen van psychologie, waaronder de forensische psychologie. 

 

NHA biedt in elke branche beroepsopleidingen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film

Alle beroepsopleidingen bekijken »
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!