Gratis studiegids

 

Forensische psychologie: voor daders en slachtoffers

Leer meer over het boeiende vakgebied van de forensische psychologie met de opleidingen van NHA

De psychologie is een veelomvattende wetenschap die in verschillende domeinen wordt toegepast. Heb jij interesse om psycholoog te worden? Dan moet je een keuze maken welke richting je op wilt. Forensisch psychologen, actief in de gerechtelijke sfeer, onderzoeken de misdadigers en bieden slachtofferhulp. 

 

Wat is forensische psychologie?

De forensische psychologie is een vorm van toegepaste psychologie die zich toespitst op het gedrag van criminelen, maar ook op de behandeling van de slachtoffers. Forensische psychologie speelt zich dus af in de wereld van politie en justitie.

Een forensisch psycholoog bestudeert de oorzaken van crimineel gedrag en de geschikte behandelvormen om dit gedrag in de toekomst te voorkomen. Mogelijke oorzaken van crimineel gedrag zijn bijvoorbeeld armoede, verslaving, hallucinaties en psychoses.

Naast daders van criminele feiten zijn er natuurlijk ook slachtoffers, die eveneens hulp nodig hebben. Slachtoffers van misdrijven als verkrachting, ontvoering, mishandeling en overval hebben nadien vaak last van stress, angsten, depressie. Voor deze behandeling helpt een forensisch psycholoog om het herstel te ondersteunen. 

 

Wat doet een forensisch psycholoog?

Een forensisch psycholoog werkt meestal samen met een team van forensisch psychiaters en maatschappelijk werkers. Hij probeert de mentale toestand van de dader te achterhalen op het ogenblik van het plegen van het misdrijf. Dat is belangrijk voor het uiteindelijke vonnis van de rechter, maar ook voor de psychische behandeling van de dader.

Om te voorkomen dat een dader na zijn straf opnieuw in hetzelfde criminele patroon vervalt, is het toepassen van een geschikte therapie van essentieel belang. Een forensisch psycholoog kan bijvoorbeeld een grote rol spelen in de behandeling van verslaving.

Forensisch psychologen bieden ook slachtofferhulp, behandelen stress en angsten bij misdrijfslachtoffers en onderzoeken de mentale staat van getuigen om getuigenverklaringen te beoordelen. Hun nauwe samenwerking met de politie is cruciaal voor het evalueren van geloofwaardigheid en ondersteuning van slachtoffers.

 

 

Forensisch psycholoog worden

De opleiding tot forensisch psycholoog is een masteropleiding. Om toegelaten te worden tot de studie, moet je een vooropleiding psychologie op bachelorniveau voltooid hebben. Het studieprogramma aan de universiteit omvat colleges, workshops, opdrachten en zelfstudie. Een forensische stage maakt een belangrijk deel uit van de opleiding, net als het verrichten van onderzoek in het kader van een masterproef.

Ontdek de wereld van psychologie en haar brede toepassingen met een van de vele Psychologie cursussen van NHA. Deze zijn ideaal voor zowel professionele ontwikkeling als persoonlijke interesse. De cursussen vormen een goede voorbereiding op een verdere bachelor- of masteropleiding in de psychologie.  

Specifiek geïnteresseerd in toegepaste psychologie, zoals forensische psychologie? Kies dan voor de Basisopleiding Toegepaste Psychologie met Geestelijke Gezondheid van NHA.

 

NHA biedt diverse Psychologie-gerelateerde opleidingen aan die
geaccrediteerd zijn door het KTNO. Je vindt ze hier.


 REVIEWS

Review - Basisopleiding Toegepaste Psychologie met Jeugd en Ontwikkeling

 8/10

"Het is echt een basiscursus. Maar een goede basis is belangrijk! Eerlijk gezegd had ik het heel fijn gevonden als ik deze opleiding voorafgaand aan mijn universitaire studie had gedaan. Ik ben van mening dat mentoren/decanen van middelbare scholen dit dan ook meer zouden mogen promoten.

Het is een heel verstandige investering om een goede start te maken met je kennis over verschillende psychologische thema's. Het niveau is haalbaar en mits je voldoende motivatie en discipline hebt, ook een manier om uit te vinden of het werk in de ggz zou kunnen bevallen. Ik ben zeer positief!"

 

Review - Basisopleiding Toegepaste Psychologie met Gezondheidspsychologie

 8/10

"Heel goed verzorgd (digitaal en map en studieboeken), uiterst interessant. "

 


Vraag jouw gratis proefles aan!

Ben jij geïnteresseerd in een cursus Psychologie? Wil je graag ontdekken of een thuisstudie bij jou past? Vraag dan nu gratis en vrijblijvend een proefles van deze cursus aan. Zo ervaar je zelf of het iets voor jou is. 

Bekijk alle psychologie opleidingen >>

NHA biedt in elke branche beroepsopleidingen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film

Alle beroepsopleidingen bekijken »
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!