Veel vraag naar bestaande beroepen
Veel mensen kijken met argwaan naar de technologische ontwikkelingen. Zij zijn bang dat we straks allemaal werkloos thuis zitten, omdat robots ons werk hebben overgenomen. Maar je hoeft niet bang te zijn, want door deze ontwikkelingen ontstaan er ook juist nieuwe banen!
Daarnaast kunnen robots niet alles overnemen. Hieronder een top 5 van de branches waarvan vacaturesites zoals Monsterboard, Indeed en ook de Nationale Vacaturegids aangeven dat de vraag naar personeel steeds groter wordt. Oftewel: echt kansberoepen van de toekomst!
1. Gezondheidszorg
In de zorg wordt de vraag naar personeel steeds groter. De vergrijzing blijft de komende jaren aanhouden. Hierdoor hebben we over 10 jaar steeds meer 65+’ers die zorg nodig hebben. Deze 65+’ers hebben een langere levensverwachting dan vroeger waardoor ze langer verzorging nodig hebben. Dit leidt tot een groei van banen binnen de zorg, zoals de functie van voedingsassistent.
Daarnaast kunnen robots niet al het werk in de gezondheidszorg overnemen. In de gezondheidszorg is namelijk vraag naar empathie, flexibiliteit en persoonlijke interactie. Robots bezitten deze eigenschappen niet. Misschien is de gezondheidzorg wel iets voor jou. Met een cursus of opleiding kun jij zo aan de slag in de gezondheidszorg!
Lees ook: omscholen naar de zorg
2. ICT-sector
Heb jij kennis van ICT? Dan is deze kennis goud waard! In de ICT-branche wordt de vraag naar personeel steeds groter. De technologie staat namelijk geen seconde stil. Hierdoor zijn bedrijven continu op zoek naar specialisten die op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.
De vraag naar bijvoorbeeld een Cyber Security Expert is sinds 2015 gestegen met 63% volgens vacaturesite Indeed. Heb je nog geen kennis van ICT? Geen zorgen, met een ICT cursus kan ook jij snel aan de slag binnen de ICT branche. Begin bijvoorbeeld eens met de cursus Raspberry Pi Programmeren!
Lees meer: omscholen naar ICT
3. Transportsector
De transportsector is een sector die, net zoals de bouw, afhankelijk is van economische groei. Zeker door de technologische ontwikkelingen, en het feit dat alle transportmogelijkheden over land en zee wel zijn verkend, is het niet ondenkbaar dat er straks mogelijkheden zoals drones ingezet gaan worden in de transport en logistiek sector.
Pakketdiensten en drones zijn een realistische combinatie. Wie weet ben jij straks de eerste Drone-piloot in Nederland!
4. Bouwsector
Net als de transportsector zoals eerder genoemd, is ook de bouwsector gevoelig voor economische ontwikkeling. Zodra de economie aantrekt, trekt de bouwsector ook aan. De laatste ontwikkeling binnen deze sector is dat bedrijven steeds duurzamer moeten bouwen. Duurzaamheid is een hot topic en een must-have voor MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen).
Hoe milieuvriendelijker er gebouwd wordt hoe beter. Zodra een bouwbedrijf hier rekening mee houdt, staan de opdrachtgevers in de rij. Met als gevolg dat bouwbedrijven voor jou in de rij staan als werknemer! Beroepen in de bouwsector vallen dus onder de beroepen met toekomstperspectief!
5. Creatieve sector
Er zit weer muziek in de creatieve sector. Toen het een aantal jaar geleden slecht ging met de economie, was er weinig vraag naar creatieve beroepen. Gewoonweg omdat er geen geld was om bijvoorbeeld naar een concert of museum te gaan. Nu de economie weer groeit neemt ook de vraag naar recreatie en ontspanning toe.
Voor bijvoorbeeld een muzikant of cabaretier is het sinds het aantrekken van de economie weer mogelijk om voor volle zalen te spelen, omdat bezoekers weer geld hebben te besteden aan ontspanning en recreatie.
Op zoek naar nog meer baankansen? In veel krapteberoepen is er voldoende werkgelegenheid!
Beroepen van de toekomst
In de toekomst komen er door de technologische ontwikkeling ook nieuwe beroepen bij. Hierboven noemde wij al een keer de ‘Drone-piloot’. Hieronder lichten wij er nog een paar beroepen uit die nu nog niet bestaan of waar jij het bestaan misschien nog niet van kent.
1. Drone verkeersleider
Wanneer er drones gaan vliegen kunnen deze natuurlijk niet kris kras door elkaar vliegen. Hier zijn verkeersleiders voor nodig. Inherent aan het beroep ‘Drone-piloot’ is dus het beroep ‘Drone verkeersleider’.
2. Orgaan ontwerper
Zouden wij zelf menselijke organen kunnen kweken in plaats van het gebruiken van donororganen? Dit klinkt nog erg futuristisch. Echter is niks minder waar. Aan de Universiteit van Twente wordt er momenteel onderzoek gedaan naar het kweken van organen!
3. 3D (print)specialist
Een 3D-printer kan heel veel verschillende voorwerpen printen. Zo worden er al auto onderdelen geprint en is het ook mogelijk om zelf sieraden te printen. Een 3D specialist kan zowel de tekenaar van een 3D voorwerp zijn als de print specialist.
Een 3D specialist kan van alles ontwerpen, van kleine onderdelen voor een auto tot aan delen van huizen. De Technische Universiteit van Eindhoven doet momenteel zelfs onderzoek naar de mogelijkheden van het printen van volledige huizen.
4. Zorg-op-afstand specialist
Eerder werd aangegeven dat zorg persoonlijk moet blijven. Toch denken deskundigen van de NOS dat er in de toekomst ruimte is voor zorg-op-afstand. Door middel van Augmentend Reality of Virtual Reality kunnen mensen op afstand verzorgd worden.
Er wordt dus gebruik gemaakt van technologie die echter wél nog steeds bestuurd wordt door een persoon, waardoor het persoonlijke contact binnen de zorg gewaarborgd blijft.
5. Influencer
Influencers worden steeds populairder, onder zowel consumenten als marketingafdelingen. Aan influencer marketing is steeds meer geld te verdienen als influencer en te besparen door marketingafdelingen. Wil je namelijk dat je product snel een grote specifieke doelgroep bereikt zonder dat je veel geld uit wil geven? Dan is TV reclame geen optie, influencers marketing wel!