Gratis studiegids

 

Voedingsassistent opleiding

De mogelijkheden

Heb jij een passie voor voeding en gezondheid? Wil jij graag voedingsassistent worden of weten wat een opleiding Voedingsassistent inhoudt? Dan ben je hier aan het juiste adres. Lees snel wat er nodig is om voedingsassistent te worden.

In zorginstellingen werken vaak tientallen medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het verstrekken van eten en drinken. Word jij voedingsassistent? Dan ben jij er daar een van! Als voedingsassistent breng je eten rond en help je waar nodig patiënten en cliënten met eten en drinken.

Voedingsassistent; een algemeen begrip

De term voedingsassistent is een algemeen begrip.  Hoewel jouw werkzaamheden hetzelfde blijven, kan jouw functie ook bestempeld worden als;

  • Servicemedewerker
  • Roomservicemedewerker
  • Zorgondersteuner

 

 

 

Opleiding tot Voedingsassistent

Wil jij mensen helpen in hun strijd met eten? Dan is de meest voor de hand liggende optie het volgen van een opleiding. Voedingsassistent word je immers niet zomaar.

Een aparte Voedingsassistent opleiding bestaat helaas niet, maar de vraag naar goed opgeleide voedingsassistenten is er niet minder om. Gelukkig bestaan er verschillende andere opleidingen waarmee je hetzelfde doel bereikt.

Om voedingsassistent te worden, kun je de MBO niveau 2 opleiding Helpende Zorg & Welzijn volgen. Deze opleiding tot voedingsassistent duurt twee jaar en volg je via BBL of BOL.

Overweeg je een MBO-opleiding tot Helpende Zorg & Welzijn en wil je alvast basiskennis voor deze opleiding opdoen?
Krijg een voorproefje met de Basisopleiding Helpende Zorg en Welzijn!

 

Een andere opleiding tot voedingsassistent is Facilitair dienstverlener (niveau 2). Ook deze duurt doorgaans 2 jaar.

 

Andere wegen naar het opleiden van voedingsassistenten

Vind je omscholen met een voltijdse of reguliere studie te spannend? Wil je jouw huidige baan nog niet opgeven, of heb je andere verplichtingen waardoor een fulltime studie niet in jouw leven past? Voorkom dat jij jouw droombaan onnodig misloopt! Met een thuisopleiding voedingsassistent studeer je waar en wanneer je wilt, in je eigen tempo.

Naast de reguliere opleidingen om voedingsassistent te worden bestaan er ook cursussen die jou helpen om vak-gerelateerde kennis en vaardigheden op te doen, zoals een erkende cursus Voedingsleer of een opleiding Diëtiek.  Ook een geaccrediteerde opleiding tot gewichtsconsulent biedt waardevolle informatie waarmee jij je verder kunt ontwikkelen in het vakgebied.

 

 

Anna van Acker koos voor een carrièreswitch en volgde de erkende opleiding Gewichtsconsulent van NHA.


Lees hier haar verhaal >>

 

Na de opleiding Voedingsassistent

Na de Voedingsassistent opleiding werk je onder de leiding van een coördinerende zorg- of voedingsassistent, of het hoofd van de afdeling voeding. Je stelt niet zelf de menu’s samen maar kunt dit wel in samenwerking met een diëtist doen.

Vooral in ziekenhuizen en bij patiënten met een speciaal dieet, is het van belang dat je dit menu zorgvuldig samenstelt. Zij hebben immers een speciale behoefte aan voedingsstoffen. Als voedingsassistent zorg jij ervoor dat het juiste voedsel bij de juiste persoon terecht komt.

 

Aan de slag als voedingsassistent

Heb je jouw Voedingsassistent opleiding afgerond? Dan kun je aan de slag bij verschillende zorginstellingen. Denk hierbij aan ziekenhuizen, verpleeghuizen en jeugdzorgcentra. Maar ook gehandicapteninstellingen en psychiatrische instellingen vallen hieronder.

Als voedingsassistent werk je samen met koks en diëtisten om de menu’s samen te stellen en te bereiden. Daarnaast heb je nauw contact met verpleegkundigen, verzorgenden en artsen in verband met de zorg voor de patiënt.

 

Of gewoon aan de slag met voeding

Twijfel je nog over een opleiding Voedingsassistent maar wil je wel graag iets met voeding doen? Bekijk dan eens de volgende interessante opleidingen en probeer een gratis proefles. Misschien is een opleiding Orthomoleculaire Therapie precies wat je zoekt! 

  

Heb jij interesse in holistische gezondheidszorg?

Dan is de Ayurveda opleiding misschien ook interessant voor jou. Ayurveda is een eeuwenoude holistische geneeswijze waarbij het voorkomen van ziektes en het bevorderen van het algehele welzijn centraal staan. Gezonde voeding speelt hierbij een belangrijke rol.

Wil jij de vraag 'wat is Ayurveda?' goed leren beantwoorden en wil je meer leren over de ayurvedische voedingsleer? Vraag dan een gratis proefles aan! 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!