Gratis studiegids

Succesvol voor jezelf beginnen – Handleiding

Je wilt voor jezelf beginnen, maar hoe pak je dit slim aan? Deze handleiding helpt jou om als startende ondernemer stap voor stap succesvol je eigen bedrijf op te zetten! 

 

Stap 1: Idee formuleren

Je bent op het idee gekomen om voor jezelf te beginnen, maar waarom wil je voor jezelf beginnen? Heb je een uniek idee bedacht, zie je mogelijkheden om meer geld te verdienen als ondernemer of wil je niet meer voor een baas werken? Sommige functies, zoals bijvoorbeeld virtual assistant of personal shopper, worden ook voornamelijk door zelfstandigen uitgevoerd. Er kunnen tal van redenen zijn waarom jij graag je eigen bedrijf wilt starten. 

Het is belangrijk dat jij voor jezelf helder hebt waarom je een eigen bedrijf wilt opzetten. Hier vloeit namelijk jouw motivatie uit voort. Om je eigen zaak tot een succes te kunnen maken, heb je immers een flinke dosis motivatie nodig. Dit is belangrijk, omdat je de eerste maanden veel vrije tijd moet opofferen. Daarnaast moet je ook veel energie stoppen in het ondernemerschap. Ga voor jezelf na of je hiertoe bereid bent.

Wil je graag voor jezelf beginnen, maar lukt het je niet om te beslissen wat voor soort bedrijf je wilt beginnen? Misschien is bloemist worden, je eigen kapsalon starten of een kledingzaak beginnen iets voor jou? Met een van de volgende cursussen kun jij richting geven aan jouw droom:

Alle eigen zaak cursussen bekijken >>

 

Stap 2: Ondernemingsplan opstellen

Je hebt een idee geformuleerd, hoe nu verder? Om een goede start te kunnen maken met jouw eigen bedrijf, is het van belang om een ondernemingsplan te schrijven. Het ondernemingsplan vormt de basis voor een succesvolle onderneming.                                                             

In het ondernemingsplan komen onder andere de volgende onderdelen aan bod komen:

 • Omschrijving van jouw bedrijf;
 • Omschrijving van jou als ondernemer;
 • Omschrijving van je product of dienst;
 • Analyse van de concurrenten;
 • Omschrijving van de potentiële klanten;
 • Informatie over de benodigde verzekeringen en vergunningen;
 • Financieel overzicht.

 
Meer specifieke informatie over voor jezelf beginnen en alle eisen waaraan het ondernemingsplan moet voldoen, leer je in de cursus Zelfstandig Ondernemer Basis.

 

Stap 3: Inschrijving KVK

Voor jezelf beginnen als freelancer of een bedrijf samen met iemand anders opzetten? Voordat je naar de Kamer van Koophandel gaat, is het noodzakelijke om vast te stellen welke rechtsvorm je wilt toepassen. Er kunnen verschillende rechtsvormen worden gekozen, denk maar eens aan ZZP’er, BV of VOF. Denk goed na over rechtsvorm die je kiest, deze heeft namelijk invloed op jouw aansprakelijkheid en de belastingverplichtingen van de onderneming. 

Vervolgens schrijf jij jouw eigen bedrijf in bij de Kamer van Koophandel. De eenmalige inschrijfkosten zijn € 50,-. Tijdens deze inschrijving is het is ook mogelijk om een papieren uittreksel mee te nemen. Dit uittreksel kan nodig zijn wanneer je naar de bank of groothandel gaat. De kosten van het uittreksel zijn € 15,-.

 

Stap 4: Financiële plaatje

Voor jezelf beginnen betekent ook dat je financiële middelen nodig zult hebben. Nu vraag je jezelf misschien af hoeveel geld je moet investeren in de onderneming? Heb je voldoende gespaard of moet je geld bij de bank lenen?

Om erachter te komen hoeveel geld je moet investeren, om je eigen zaak te kunnen opzetten, dien je een financiële berekening te maken. Deze financiële berekening komt ook terug in jouw ondernemingsplan. Met behulp van deze berekening bekijk je hoeveel je verwacht te verdienen en hoeveel je verwacht uit te geven, gedurende het eerste jaar levensjaar van jouw onderneming.

Houdt hierbij ook rekening met maandelijks terugkerende kosten. Hierbij kun je denken aan de huur van een bedrijfspand of de maandelijkse hostingskosten van jouw webshop.

Je hebt nu een overzicht van alle verwachtte kosten en opbrengsten. Op basis hiervan kun je een inschatting maken of je in staat bent om mogelijke financiële tegenslagen op te vangen. Het correct omgaan met boekhoudkundige cijfers is voor een jong bedrijf namelijk van levensbelang. Wellicht dat een cursus boekhouden hierbij kan helpen.

 

Ben je tot de conclusie gekomen dat je geld moet lenen? Ga dan voor jezelf na of je dit geld bij de bank wilt lenen of dat het misschien mogelijk is om geld te lenen bij je familie of vrienden. Indien je geld wilt lenen bij de bank, is het raadzaam om je ondernemingsplan mee te nemen naar het adviesgesprek. Voornamelijk het financiële hoofdstuk is van belang bij het gesprek met de bank.  

Wanneer het financiële plaatje compleet is, kun je als ondernemer besluiten een zakelijke rekening te openen voor je eigen bedrijf. Indien je een zakelijke rekening opent naast je privérekening heb je beter zicht op de inkomsten en uitgaves van jouw onderneming.

Verschillende banken bieden ook diverse voordelen aan startende ondernemers aan. Wij raden je dan ook aan om bij verschillende banken op adviesgesprek te gaan en vervolgens een gedegen keuze te maken. Voor jezelf beginnen betekent veel onderzoek doen, om zo de juiste beslissingen te kunnen maken.

 

Stap 5: Marketingstrategie

Hoe ga jij jouw bedrijf positioneren in de markt? Hoe ziet jouw marketingstrategie eruit? Ga je als freelancer gebruik maken van Social Media? Allerlei specifieke vragen die een antwoord vereisen om succesvol jouw producten of diensten op de markt te kunnen introduceren.

Begin bij het formuleren van een duidelijke marketingstrategie. Deze marketingstrategie geeft koers aan al jouw marketinguitingen. Om een goede marketingstrategie te kunnen formuleren heb je basiskennis van marketing nodig. Nadat je de marketingstrategie hebt geformuleerd, stel je voor jezelf een aantal doelen die je wilt bereiken met jouw marketinguitingen. Daarna is het zaak om je plannen en ideeën te gaan uitvoeren.

 

Stap 6: Samen sterk

Voor jezelf beginnen hoeft niet te betekenen dat je alles alleen moet doen. Zo zijn er genoeg freelancers die regelmatig een beroep doen op de kennis en expertises van anderen. Als succesvol ondernemer weet jij als geen ander wat jou sterke en zwakke punten zijn en speel je daar met behulp van je netwerk op in.  

Daarnaast is dit het perfecte moment om als startende ondernemer je netwerk uit te breiden. Voor jezelf beginnen vraagt natuurlijk ook de nodige eigen kennis. Wil jij graag je eigen kennis verbreden?  De cursussen Eigen bedrijf starten geven richting  aan jouw plannen en ondersteunen je in het succesvol opzetten van jouw eigen bedrijf!

Wil je wel financieel onafhankelijk worden, maar is een eigen bedrijf starten niet jouw ambitie? Dan is een cursus Daytraden een goede start!

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!