Sport & Voeding  

Tijdelijk met GRATIS tablet
Sport & Voeding
KTNO-klein-geaccrediteerde-vakopleiding BGN
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
399,00
of 
6 x €73,50
4.5/5

Beoordeeld door 27 student(en)

 • Leer deskundig voedingsadvies geven
 • Begeleid (top)sporters
 • BGN erkend
 • Afronding: NHA-instituutsdiploma
 • Studieduur: 6 maanden
ALGEMEEN

Word erkend sportvoedingsadviseur met de opleiding Sport & Voeding

Wil jij leren hoe je (top)sporters kunt adviseren over hun voeding? Lijkt het je leuk om ze te ondersteunen bij het behalen van hun doelen? Als sport- & voedingsdeskundige ben jij in staat al hun vragen over voeding deskundig te beantwoorden. Schrijf je in voor de opleiding Sport & Voeding en word erkend sportvoedingsadviseur! 
 
  opleiding geaccrediteerd
door beroepsverenigingen BGN, NGS en BATC
 
behaal al in 6 maanden een diploma
  
studeer met hulp van een ervaren vakdocent

Ben jij er klaar voor om sporters te adviseren en ondersteunen bij het behalen van hun doelen? Dan is de opleiding Sport & Voeding iets voor jou! De vraag naar deskundig advies op het gebied van sport & voeding blijft stijgen. Of het nu gaat om topsporters of amateursporters, iedere sporter heeft behoefte aan deskundig voedingsadvies.

Met de Sport en Voeding opleiding ben jij op de hoogte van alle ins en outs op het gebied van voeding in combinatie met (top)sport. De juiste voeding kan namelijk het verschil maken tussen winst en verlies! 


Leer adviseren in de Sport en Voeding opleiding

Van wandelen tot een marathon lopen, en van topniveau voetbal tot fitness in de sportschool. Iedereen weet het: sporten is goed voor het lichaam. Wat veel mensen daarentegen niet weten, is hoe ze voeding met sport moeten combineren om een optimaal resultaat te behalen. Jij als sport- & voedingsdeskundige weet als geen ander dat door de juiste voeding de sportprestaties aanzienlijk verbeteren.

Met behulp van jouw deskundig advies zijn sporters in staat hun doelen te behalen. Adviseren over de sportvoedingspiramide, het uitvoeren van een bio-impedantiemeting en het benoemen van de relatie tussen sport en vitamines zijn voor jou als sport- & voedingsdeskundige geen onbekende werkzaamheden.


Pas de voedingsbehoefte aan aan het type sport

Een belangrijk onderdeel van het werk van een sport- & voedingsdeskundige is de voedingsbehoefte aanpassen aan het type sport. De cursus besteedt dan ook uitgebreid aandacht aan verschillende (top)sporten, welke zijn onderverdeeld in:

 • duursport;
 • krachtsport;
 • teamsport;
 • gewichtsklassensport;
 • overige sporten.

De opleiding Sport en Voeding is geschikt voor zowel geïnteresseerden zonder vooropleiding als voor gewichtsconsulenten. Na het volgen van deze cursus beschik jij over alle kennis en vaardigheden die nodig zijn om allerlei soorten sporters te begeleiden op het gebied van voeding.
 

Inclusief 8 videolessen over coaching

De opleiding Sport & Voeding bevat ook 8 uitgebreide videolessen. In de digitale leeromgeving kunnen deze worden gevolgd. Na elke les kun je aan de slag met gerichte oefeningen.

De onderwerpen van deze lessen zijn:

 • wat is coaching;
 • luisteren zonder oordelen;
 • LSD;
 • doelen stellen en motiveren;
 • omgaan met weerstand;
 • feedback geven en ontvangen;
 • gespreksopbouw;
 • evalueren en afsluiten.


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma Sport & Voeding

De opleiding Sport & Voeding bestaat uit 23 lessen. Iedere les start met een inleiding en wordt afgesloten met een samenvatting, oefenopgaven met antwoorden en eventueel huiswerkopgaven. De cursus bestaat uit drie hoofdonderwerpen, namelijk het menselijk lichaam, voeding en sport.


Menselijk lichaam

Tijdens de eerste 4 lessen leer je hoe het menselijk lichaam is opgebouwd. De lichaamsdelen die invloed hebben op de sportprestaties komen hierin aan bod. Zo worden bijvoorbeeld de verschillende spierweefsels en het aerobe systeem van het menselijk lichaam besproken.

Daarnaast wordt ook de energiebehoefte van het menselijk lichaam en de lichaamssamenstelling toegelicht. Je leert in deze lessen onder andere hoe je bio-impedantiemetingen en huidplooimetingen uitvoert.


Voeding

Welke voedingsstoffen hebben een positieve of juist negatieve invloed op de sportprestaties? Tijdens de cursus wordt er onder andere ingegaan op de invloeden van eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines, mineralen en vocht op het menselijk lichaam als sport wordt beoefend.

De juiste voeding kan met betrekking tot (top)sport het verschil maken tussen winst en verlies. Maar wat valt er precies onder gezonde voeding in combinatie met sport? In de opleiding hanteren we ook de eetmeter. Hierin staan de voedingswaarden van veel producten vermeld.

Tevens gaat de cursus dieper in op de sportvoedingspiramide, sportvoeding in verschillende levensfasen, vegetarische voeding in combinatie met sport en de mogelijke gezondheidsproblemen.


Sport

Ten slotte komen de verschillende soorten (top)sporten in combinatie met voeding uitgebreid aan bod. De sporten zijn onderverdeeld in duursport, krachtsport, teamsport, gewichtsklassensport en overige sporten.


Gratis coachingsvideo’s

Bij de opleiding ontvang je van ons gratis 8 online coachingsvideo’s. Aan het einde van de opleiding ben jij in staat zelfstandig mensen te adviseren en begeleiden op het gebied van sport en voeding.

REVIEWS

Reviews

Dit zijn specifieke reviews over Sport & Voeding, afkomstig van het onafhankelijke reviewplatform eKomi.

6/10
Sport & Voeding

De opleiding voldoet aan de verwachtingen, alleen zit ik nog te wachten op mijn welkom geschenk en op mijn eerdere mail hoor ik niets.

10/10
Sport & Voeding

Cursus gaat best goed

8/10
Sport & Voeding

Interessante cursus met mooi lesmateriaal. Docent is snel met huiswerk nakijken. De feedback mag voor mij persoonlijk iets uitgebreider. Verder is alles goed geregeld door NHA. Ben er heel blij mee.

10/10
Sport & Voeding

Ik vind het een goede opleiding, ik heb veel geleerd! En je kunt altijd terecht bij je leraar of lerares. Het huiswerk word ook snel nagekeken met altijd toepassende feedback. Heel blij met mijn opleiding!

DIPLOMA

Diploma Sport & Voeding

Bij NHA rond jij je opleiding af in het tempo dat het best bij jou past. Je bepaalt zelf óf en wanneer je er aan toe bent om je opgedane kennis te toetsen.

Examen: elke dag en dicht bij huis

Deze opleiding kun je afronden met een examen. Ben je geslaagd voor het examen, dan ontvang je van ons het NHA-instituutsdiploma.

Dagelijks kun je digitaal je examen afleggen op een locatie bij jou in de buurt. Dit bespaart reistijd en je kunt meteen het examen maken als je de lesstof hebt afgerond. Je bepaalt zelf waar en wanneer je het NHA-examen wilt maken.Altijd een examenlocatie bij jou in de buurt.

Jouw voordelen:

 • geen lange reistijd;
 • niet lang wachten op een examendatum. Je kunt je examen afleggen wanneer jij er klaar voor bent;
 • geen examenstress;
 • de uitslag van jouw examen is snel bekend.
 • examen maken kan ook in Paramaribo en Curaçao
   

Aanmelding
Aanmelden voor het examen kan eenvoudig via Plaza. Het examengeld bedraagt € 132,50.
Bij NHA betaal je het examengeld pas bij aanmelding voor jouw examen.

Getuigschrift

Een NHA-getuigschrift kun je voor € 29,- aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Vooropleiding

Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist.

Niet geslaagd? Lesgeld terug

Je krijgt het lesgeld terugbetaald indien je niet geslaagd bent voor het examen. Voorwaarde voor deze terugbetaling van het lesgeld is dat je al het huiswerk maandelijks hebt ingestuurd en na de startdatum aantoonbaar 2x aan één theorie-examen hebt deelgenomen zonder daarvoor te slagen. In dat geval krijg je het betaalde lesgeld, dat betrekking heeft op de lesstof voor het betreffende examen, terugbetaald. Je dient hiertoe wel de hele cursus afgerond en betaald te hebben. Deze garantie geldt tot drie jaar na inschrijfdatum.

Over NHA en de erkenning door het ministerie van onderwijs

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft NHA als opleider erkend op grond van de WEO (Wet erkende onderwijsinstellingen) voor het opleiden voor de staatsexamens voortgezet onderwijs. Sport & Voeding valt niet onder deze erkenning.

Kijk hier voor een lijst met alle opleidingen die wel onder deze erkenning vallen.


NHA best beoordeelde thuisstudie-opleider van Nederland!

Onderzoeksbureau Markteffect heeft onlangs een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van thuisstudies. Meer dan 1.000 respondenten werd gevraagd hun thuisstudie-opleider te beoordelen. NHA werd daarbij beoordeeld als de beste thuisstudie-opleider van Nederland. 

Wij zijn enorm trots op onze docenten. Elke dag opnieuw doen zij hun uiterste best om onze studenten een perfecte begeleiding te bieden, en dat wordt dus gewaardeerd. Goed om te weten dat je bij NHA studeert bij de beste thuisstudie-opleider van Nederland!


Meer kwaliteitsgaranties

 

Erkenningen

Deze opleiding Sport & Voeding is geaccrediteerd door verschillende beroepsverenigingen, zoals BGN, KTNO, BATC en NGS. Dat betekent dat jij met deze opleiding verzekerd bent van kwaliteit! Wil je meer weten over de erkenningen en wat deze inhouden? Kijk dan onder het tabblad "Erkenningen".

ERKENNINGEN

Erkenningen

Kwaliteit staat of valt met objectief opgestelde criteria. Daarom is deze opleiding Sport & Voeding geaccrediteerd door verschillende beroepsverenigingen. Zo ben jij verzekerd van kwaliteit!

KTNO

De opleiding Sport & Voeding is geaccrediteerd voor de beroepsvereniging KTNO, actief binnen de complementaire gezondheidszorg. Deze opleiding wordt voor hun leden geadviseerd als vakopleiding en kan nascholingspunten opleveren.

 

BGN specialisatie en nascholingspunten

BGN is de beroepsvereniging voor gewichtsconsulenten in Nederland. Sta je al geregistreerd als BGN-gewichtsconsulent, en behaal je het NHA diploma Sport & Voeding, dan word je door BGN ook erkend als sportvoedingsadviseur. De cursus Sport & Voeding van NHA is door BGN geaccrediteerd voor 60 nascholingspunten.

 

NGS scholingsactiviteiten

Ook is de opleiding Sport & Voeding geaccrediteerd voor scholingsactiviteiten van NGS. Dit houdt in dat een indien je licentiehouder bent van NGS en je het NHA-getuigschrift van Sport & Voeding behaalt, je vijftien scholingspunten ontvangt.

 
BATC-geaccrediteerd

Deze opleiding is ook geaccrediteerd door de beroepsvereniging BATC (Belangen Associatie Therapeut en Consument). De opleiding wordt voor hun leden geadviseerd als vakopleiding op MBO-niveau.

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de opleiding Sport & Voeding uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt het lespakket in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen.

Kies je voor een opleiding met hulp? Dan mag je bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in Nederland! 

Wanneer je start met deze opleiding Sport & Voeding, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video(’s) bekijken;
 • voorleesfunctie;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

De opleiding Sport & Voeding duurt 6 maanden bij een gemiddeld studietempo van 4 uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.
 

Vragen?

Bel ons: (077) 306 70 00. We helpen je graag!

LESGELD

Lesgeld

Sport & Voeding
€399,00
of  6x 73,50
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
€399,00
of  6x 73,50
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen

Betaalt jouw werkgever mee?

Aarzel niet om je werkgever te vragen om je bij jouw studie financieel te steunen. Veel werkgevers stellen namelijk Persoonlijke Ontwikkel Budgetten beschikbaar voor zelfontwikkeling. Jouw werkgever heeft immers ook profijt van de studie die je volgt. Jij ontplooit jezelf en gaat jouw talenten beter benutten. Bovendien doe je alles in je eigen tijd. Bespreek gerust de mogelijkheden met je chef of de personeelsfunctionaris.

Een extra pluspunt voor jouw werkgever: NHA is Cedeo erkend. Dit belangrijke keurmerk binnen de HR-sector biedt zekerheid van kwaliteit. 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek

10/10

Cursus gaat best goed

Lees meer »
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!