Beoordeeld door 33 student(en)
Werk je regelmatig met voeding en zou je graag meer willen weten over dit veelzijdige onderwerp? Dan is de opleiding Voedingsleer zeker een aanrader. In de cursus leer je alles over voeding en wat daarachter schuilgaat.
Vitaminen, koolhydraten, smaakversterkers… In veel beroepen kom je direct of indirect in aanraking met voeding. Bijvoorbeeld wanneer je werkt als kok, voedingsassistent, welzijnsmedewerker, sportleraar, fitnessinstructeur of medewerker in de kinderopvang. In al deze beroepen is het handig als je wat meer weet over gezonde voeding.
In de opleiding Voedingsleer leer je alles over de voedingswaarde van voedingsmiddelen en de processen die in de menselijke stofwisseling plaatsvinden. Je ontdekt welke factoren van invloed zijn op de energiebehoefte van de mens en hoe het menselijk lichaam is opgebouwd. Je leert welke voedingsstoffen de mens nodig heeft en in welke producten die nuttige stoffen zitten.
Omdat je inzicht hebt in de energiebehoefte en de werking van het lichaam kun je de oorzaken en gevolgen van verkeerde eetgewoonten of ziektebeelden als overgewicht, ondergewicht, diabetes en voedselallergie, analyseren en behandelen. Je leert hoe je een goed dieet en behandelplan opstelt.
In de cursus Voedingsleer leer je kritisch kijken naar etiketten op levensmiddelen. Welke informatie moet erop staan, welke hulpstoffen (E-nummers) kom je tegen en in hoeverre zijn deze stoffen goed of juist schadelijk? En hoe kun je deze kennis inzetten in jouw vakgebied?
Na de cursus Voedingsleer heb je goed inzicht in de relatie tussen voeding en gezondheid. Je begrijpt waarom het voedingspatroon van een peuter anders moet zijn dan het eetpatroon van een zwangere vrouw of een sporter.
Wil je de opgedane kennis gebruiken voor het begeleiden van mensen bij het volgen van een dieet of voedingsvoorlichting geven? Of, wie weet, een eigen praktijk opzetten? De cursus Gewichtsconsulent(e) is dan een prima vervolgopleiding voor de cursus Voedingsleer.
De voedingsleer behandelt alles over de voedingswaarde van voedingsmiddelen en de processen die in de menselijk stofwisseling plaatsvinden. Een voedingsdeskundige adviseert cliënten over een juiste balans tussen voedingsstoffen (zoals koolhydraten, eiwitten en mineralen) en de energiebehoefte van de persoon voor een gezond gewicht.
Om lichamelijke inspanningen te kunnen doen, heeft het menselijk lichaam energie nodig. Je leert in de cursus Voedingsleer welke factoren van invloed zijn op de energiebehoefte van de mens en hoe het menselijk lichaam is opgebouwd.
Het voedsel dat wij dagelijks eten bevat een aantal voedingsstoffen, zoals koolhydraten, eiwitten, mineralen en vitamines die ons lichaam energie leveren. Je leert welke voedingsstoffen in voeding zitten en hoeveel energie het lichaam daarmee opneemt. Aan het einde van de cursus weet je welke levensmiddelen noodzakelijk zijn en welke men juist beter kan vermijden.
Naast voedingsstoffen is ook water een belangrijk onderdeel van voeding. Water is namelijk het hoofdbestanddeel van het menselijk lichaam. De totale hoeveelheid vocht hangt af van leeftijd, geslacht, gewicht en lichaamssamenstelling. In de cursus Voedingsleer ontdek je welke functies de waterhuishouding van ons lichaam heeft en welke levensmiddelen bijdragen aan het bereiken van de aanbevolen hoeveelheden.
Met de kennis van de energiebehoefte en bouw van het lichaam wordt het mogelijk de oorzaken en gevolgen van verkeerde eetgewoonten of ziektebeelden als overgewicht, ondergewicht, diabetes, cholesterol of voedselallergie te analyseren en te behandelen. Je leert hoe je een behandelplan opstelt om weer een gezond eetpatroon te ontwikkelen.
Als voedingsdeskundige ben je straks in staat de bekende schijf van vijf van het voedingscentrum toe te passen. Je maakt kennis met de voedingsadviezen van het voedingscentrum, welke producten binnen elke schijf worden onderscheiden en wat de spelregels van de schijf van vijf zijn.
In de cursus wordt ook regelmatig verwezen naar de Eetmeter. Dit is een online tool van het Voedingscentrum, waarmee je inzicht krijgt in de hoeveelheid voedingsstoffen en calorieën die iemand binnenkrijgt.
Tenslotte leer je in deze cursus wat voeding en leeftijd met elkaar te maken hebben. Vrouwen die borstvoeding geven, hebben bijvoorbeeld een ander voedingspatroon nodig dan jonge kinderen. Je leert welke hoeveelheden en keuzes van voedingsmiddelen nodig zijn in specifieke situaties en levensfasen.
Daarom leer je om de informatie op etiketten van levensmiddelen te interpreteren. Welke informatie moet erop staan, welke hulpstoffen kom je tegen (E-nummers) en in hoeverre zijn deze goed of juist schadelijk? Aan het einde van deze uitgebreide cursus weet je precies wat de relatie is tussen lichaam en voeding.
Wil je je naast voedingsleer ook toeleggen op het begeleiden van mensen bij het volgen van een dieet, voorlichting hierover geven tijdens informatieavonden en misschien zelfs een eigen praktijk opzetten? Bekijk dan ook eens onze cursus Gewichtsconsulent(e).
Dit zijn specifieke reviews over Voedingsleer, afkomstig van het onafhankelijke reviewplatform eKomi.
Tevreden -zowel online als map -duidelijk verwoord Tips -dat er videoinstructie is (bijv bij hoe formules uit te rekenen zijn) maar ook als samenvatting bij de les.
De cursus is zeer duidelijk en goed opgebouwd! Maar wil zeker een kanttekening plaatsen dat je voor het eerste deel van de cursus toch echt wel wat basiskennis moet hebben om het te begrijpen en er doorheen te komen!
Een opleiding volgen via NHA wertk heel goed. Je kunt het on je eigen tijd doen en niemand zet er druk achter. Dit zorgt er ook voor dat het niet zo snel gaat als gewild. Het zou fijn zijn als er een sooet van tijdschema is zodat je weet wanneer je op schema ligt. Bijvoorbeeld na zoveel maanden moet je bij deze les zijn. Daarnaast is het mij nog ondeduidelijk wat je precies van het examen kunt verwachten. In de opleiding voedingsleer zijn vele formules. Moet je die allemaal uit je hoofd kennen? Een handleiding hiervoor zal ook fijn zijn. Verder erg tevreden en de lesstof is heel duidelijk uitgelegd.
Leuk
Bij NHA rond jij je opleiding af in het tempo dat het best bij jou past. Je bepaalt zelf óf en wanneer je er aan toe bent om je opgedane kennis te toetsen.
Deze opleiding kun je afronden met een examen. Ben je geslaagd voor het examen, dan ontvang je van ons het NHA-instituutsdiploma.
Dagelijks kun je digitaal je examen afleggen op een locatie bij jou in de buurt. Dit bespaart reistijd en je kunt meteen het examen maken als je de lesstof hebt afgerond. Je bepaalt zelf waar en wanneer je het NHA-examen wilt maken.
Jouw voordelen:
Aanmelding
Aanmelden voor het examen kan eenvoudig via Plaza. Het examengeld bedraagt € 132,50.
Bij NHA betaal je het examengeld pas bij aanmelding voor jouw examen.
Een NHA-getuigschrift kun je voor € 29,- aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).
Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist.
Je krijgt het lesgeld terugbetaald indien je niet geslaagd bent voor het examen. Voorwaarde voor deze terugbetaling van het lesgeld is dat je al het huiswerk maandelijks hebt ingestuurd en na de startdatum aantoonbaar 2x aan één theorie-examen hebt deelgenomen zonder daarvoor te slagen. In dat geval krijg je het betaalde lesgeld, dat betrekking heeft op de lesstof voor het betreffende examen, terugbetaald. Je dient hiertoe wel de hele cursus afgerond en betaald te hebben. Deze garantie geldt tot drie jaar na inschrijfdatum.
Ook is deze opleiding geaccrediteerd voor de beroepsvereniging KTNO, actief binnen de complementaire gezondheidszorg. Deze opleiding wordt voor hun leden geadviseerd als vakopleiding en kan nascholingspunten opleveren.
Deze opleiding wordt ook erkend door de beroepsvereniging BATC (Belangen Associatie Therapeut en Consument). De opleiding wordt voor hun leden geadviseerd als vakopleiding op MBO-niveau.
Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de opleiding Voedingsleer uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!
Je ontvangt het lespakket in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.
Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen.
Kies je voor een opleiding met hulp? Dan mag je bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in Nederland!
Wanneer je start met deze opleiding Voedingsleer, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.
Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving. Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.
De opleiding Voedingsleer duurt 9 maanden bij een gemiddeld studietempo van 4 uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.
Bel ons: (077) 306 70 00. We helpen je graag!
Aarzel niet om je werkgever te vragen om je bij jouw studie financieel te steunen. Veel werkgevers stellen namelijk Persoonlijke Ontwikkel Budgetten beschikbaar voor zelfontwikkeling. Jouw werkgever heeft immers ook profijt van de studie die je volgt. Jij ontplooit jezelf en gaat jouw talenten beter benutten. Bovendien doe je alles in je eigen tijd. Bespreek gerust de mogelijkheden met je chef of de personeelsfunctionaris.
Een extra pluspunt voor jouw werkgever: NHA is Cedeo erkend. Dit belangrijke keurmerk binnen de HR-sector biedt zekerheid van kwaliteit.
Een tablet is altijd handig bij de studie. Bijvoorbeeld om onderweg in te loggen op onze digitale leeromgeving.
Lees hier meer over de tablet en de actievoorwaarden »
€ 25,- korting op jouw studie
We denken ook aan jouw portemonnee. Kies tijdens je inschrijving voor € 25,- korting op jouw studie.
De cursus is zeer duidelijk en goed opgebouwd! Maar wil zeker een kanttekening plaatsen dat je voor het eerste deel van de cursus toch echt wel wat basiskennis moet hebben om het te begrijpen en er doorheen te komen!
Lees meer »Selecteer een optie
Jouw bewaarde opleidingen
Onderstaand tref je een overzicht van jouw bewaarde opleidingen.
Stap 1: Opleiding | Studieduur | Lesgeld | |
---|---|---|---|
Stuur dit overzicht naar je e-mail
Wachtwoord wijzigen?
Lees hem thuis eens rustig door en ben er zeker van dat je de juiste keuze maakt wanneer jij je inschrijft.
Als je kiest voor de digitale studiegids, ontvang je deze binnen enkele minuten in je mailbox
Kosteloos naar de volgende stap in jouw carrière!
Ben je werkend of werkzoekend? Of ben je juist toe aan een carrièreswitch?
Met het STAP-budget krijg jij tot € 1.000,- subsidie om je te ontwikkelen. Zo krijg jij regie over je positie op de arbeidsmarkt!
Om jouw STAP-budget dan aan te kunnen vragen, heb je wel eerst een STAP-aanmeldbewijs nodig.
Door deze nu alvast vrijblijvend aan te vragen, zorg je ervoor dat je als één van de eersten je STAP-budget kunt regelen!
Wij sturen je dan ook een herinnering hiervoor. Wel zo handig, er zijn namelijk maar een beperkt aantal STAP-budgetten per ronde (Op=Op). De eerstvolgende STAP-ronde is maandag 3 juli.
Die kans laat jij toch niet liggen?