De wet schrijft voor dat elke zelfstandige onderneming een boekhouding moet voeren. Dat is nodig voor een correcte belastingaangifte, maar ook om te weten hoe een bedrijf er financieel voor staat. Wil je als zelfstandige zelf de boekhouding doen van je bedrijf? Of wil je boekhouder worden? Vele scholen en opleidingsinstituten bieden een cursus boekhouden in avondschool aan. Het is echter niet nodig om een cursus boekhouden klassikaal te volgen. Bij NHA studeer je gewoon thuis.
Om de financiële resultaten van een organisatie te kennen moeten alle inkomsten en uitgaven nauwkeurig bijgehouden worden. Het systematisch registreren van alle kosten en opbrengsten is een taak voor de boekhouder. Je kunt bijvoorbeeld boekhouden in Excel, maar ook in speciale software zoals Exact Online.
De registratie gebeurt in zogenaamde grootboekrekeningen, waarin alle uitgaven of inkomsten van dezelfde soort terechtkomen. Het verschil tussen de inkomsten en de uitgaven bepaalt de winst of het verlies van de onderneming.
De boekhouder stelt facturen op voor de klanten van het bedrijf en gaat na of een klant tijdig zijn facturen betaalt (debiteurenbeheer). Ontvangen facturen van leveranciers worden ingeboekt in de correcte grootboekrekening en betaald (crediteurenbeheer). Ook het bijhouden van de loonadministratie van de werknemers en de voorraadadministratie kan een opdracht zijn voor de boekhouder.
Andere belangrijke taken van een boekhouder zijn het tijdig indienen van btw- en belastingaangiften en het opstellen van de jaarrekening en eventueel het jaarverslag. Daarnaast heeft een boekhouder een adviserende taak. Het is zijn verantwoordelijkheid om de directie correct in te lichten over het financiële resultaat van de onderneming. Op basis van zijn adviezen en rapporten stuurt de directie het financiële beleid van de onderneming bij.
Ben je geïnteresseerd in boekhouden en wil je je kennis over boekhouden bijschaven? Of wil je als zelfstandige zelf de boekhouding doen van je bedrijf? Er bestaan diverse boekhoudopleidingen. In het reguliere onderwijs kun je op mbo- en hbo-niveau boekhouden studeren. Verschillende aanbieders organiseren een cursus boekhouden in avondschool.
Als je wenst om een cursus boekhouden klassikaal te volgen, is dit een geschikte oplossing. Het nadeel van avondschool is echter dat je je telkens naar de onderwijsinstelling of het opleidingsinstituut moet begeven. Je moet je ook kunnen vrijmaken op de uren en dagen dat de lessen doorgaan. Vaak is het gemakkelijker om gewoon thuis te studeren in je eigen tempo. Dat is mogelijk bij NHA. Een thuisstudie is dan ook een perfecte manier om een opleiding voor volwassenen te volgen.
Het voordeel is dat je helemaal bij de basis begint en in je eigen tempo door de lesstof kunt gaan. Het start dus echt als boekhouden voor dummies, maar gaat daarna al snel naar de wat diepgaandere materie.
Voor wie nog geen voorkennis heeft over boekhouden, is de inleidende cursus Basiskennis Boekhouden van NHA een aanrader. De vervolgcursus Praktijkdiploma Boekhouden is bestemd voor wie zich verder wil specialiseren in het boekhoudvak. Wil jij je daarna nog verder verdiepen? Volg dan de opleiding Moderne bedrijfsadministratie.
Vind jij de volledige opleiding Moderne bedrijfsadministratie te intensief? Of wil je je alleen verdiepen in een van de losse modules zoals de module Financiering of de module Belastingwetgeving? Ook dan kun je bij NHA terecht. Deze opleidingen leiden op tot een officieel erkend diploma van de Associatie voor Examinering.
Al deze NHA-cursussen studeer je thuis, in je eigen omgeving en in je eigen tempo. Op het einde van elke cursus kun je een examen afleggen om een officieel erkend diploma te behalen.
Een tablet is altijd handig bij de studie. Bijvoorbeeld om onderweg in te loggen op onze digitale leeromgeving.
Lees hier meer over de tablet en de actievoorwaarden »
Ben jij snel afgeleid door omgevingsgeluiden tijdens het studeren? Dit is vanaf nu verleden tijd! Je krijgt namelijk een gratis noise cancelling headphone cadeau bij een cursus of opleiding naar keuze.
Lees hier meer over de headphone en de actievoorwaarden »
We denken ook aan jouw portemonnee. Kies tijdens je inschrijving voor € 25,- korting op jouw studie.
Selecteer een optie
Jouw bewaarde opleidingen
Onderstaand tref je een overzicht van jouw bewaarde opleidingen.
Stap 1: Opleiding | Studieduur | Lesgeld | |
---|---|---|---|
Stuur dit overzicht naar je e-mail
Wachtwoord wijzigen?
Lees hem thuis eens rustig door en ben er zeker van dat je de juiste keuze maakt wanneer jij je inschrijft.
Als je kiest voor de digitale studiegids, ontvang je deze binnen enkele minuten in je mailbox
Kosteloos naar de volgende stap in jouw carrière!
Ben je werkend of werkzoekend? Of ben je juist toe aan een carrièreswitch?
Met het STAP-budget krijg jij tot € 1.000,- subsidie om je te ontwikkelen. Zo krijg jij regie over je positie op de arbeidsmarkt!
Om jouw STAP-budget dan aan te kunnen vragen, heb je wel eerst een STAP-aanmeldbewijs nodig.
Door deze nu alvast vrijblijvend aan te vragen, zorg je ervoor dat je als één van de eersten je STAP-budget kunt regelen!
Wij sturen je dan ook een herinnering hiervoor. Wel zo handig, er zijn namelijk maar een beperkt aantal STAP-budgetten per ronde (Op=Op). De eerstvolgende STAP-ronde is maandag 3 juli.
Die kans laat jij toch niet liggen?