Gratis studiegids

 

Boekhouden voor dummies

Ben je een ‘dummy’ op het gebied van boekhouden? Leer snel bij met de boekhoudcursussen van NHA

Boekhouden is een vakgebied waar ondernemers vaak weinig van afweten. Al dat gedoe met crediteuren en debiteuren, balansen, grootboeken en andere boekhoudkundige toestanden, wordt al snel overgelaten aan een gespecialiseerd accountantsbureau. Toch is het als zelfstandig ondernemer niet onverstandig om op zijn minst een basiskennis van boekhouden te bezitten.

Een correcte boekhouding is niet alleen belangrijk voor de Belastingdienst. De financiële toestand van je bedrijf, waarin je als ondernemer natuurlijk erg geïnteresseerd bent, kun je immers afleiden uit de boekhouding.

 

Wat is boekhouden?

Boekhouden is het systematisch vastleggen en bijhouden van alle financiële handelingen van een onderneming. Dit omvat onder meer het bijhouden van gedane uitgaven en verkregen ontvangsten, het opstellen en versturen van eigen facturen en het nazicht van ontvangen facturen.

Ook het debiteurenbeheer (klanten opvolgen die nog niet betaald hebben) en het crediteurenbeheer (de leveranciers nagaan die jij zelf nog moet betalen) valt onder boekhouden. Boekhouden omvat eveneens het opstellen van een winst- en verliesrekening, het opmaken van een jaarrekening en het verzorgen van belastingaangiftes.

Boekhouden is dus een omvangrijke taak, waar flink wat tijd in kruipt. Gelukkig bestaan er professionele softwarepakketten die het werk van een boekhouder sterk verlichten.
 

Zelf je boekhouding voeren of uitbesteden?

Elke zelfstandige onderneming is verplicht om een boekhouding bij te houden. Ook als kleine ondernemer of zzp’er ontkom je er niet aan. Grote bedrijven hebben meestal een eigen financiële dienst, waar de financiële administratie en de boekhouding van het bedrijf worden verzorgd.

Kleine en middelgrote bedrijven besteden de boekhouding vaak uit aan een accountantskantoor. Voor zzp’ers en bedrijfsleiders van kleine ondernemingen met een beperkte boekhouding is het mogelijk om de boekhouding zelf te voeren. Je spaart er een boekhouder mee uit, en bovendien krijg je zicht op het financiële reilen en zeilen van je zaak.

Voor zzp’ers en startende ondernemers bestaan er gratis boekhoudprogramma’s waarmee je een eenvoudige boekhouding kunt voeren. Zelfs het gebruik van Excel-spreadsheets voor je boekhouding is mogelijk.     
 

Boekhouden voor dummies: ook wat voor jou?

Er bestaan talloze boeken over de beginselen van boekhouden. In al deze boeken doen de schrijvers hun best om de duistere geheimen van het boekhouden voor een leek duidelijk te maken. Op het web vind je ook ‘boekhouden voor dummies’ pdf-bestanden die je gratis mag downloaden, en die je kennis laten maken met de wereld van de boekhouding.

In de meeste gevallen leer je de basisprincipes van boekhouden veel sneller door het volgen van een cursus.  Met de NHA-opleiding Basiskennis Boekhouden krijg je de kneepjes van het (boekhoud)vak snel onder de knie.

Na deze inleidende cursus kun je bovendien de opleiding Praktijkdiploma Boekhouden studeren, een van de beste Nederlandse cursussen op boekhoudkundig gebied. NHA biedt je voor beide opleidingen een gratis proefles aan. 

 

NHA biedt in elke branche beroepsopleidingen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film

Alle beroepsopleidingen bekijken »
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!