Menu
Gratis studiegids

 

Kruisposten: wat zijn dat?

Wat bedoelt men met kruisposten in de boekhouding en waarvoor dienen deze? NHA legt het uit

 

Wie een eigen bedrijf heeft of zzp’er is en zelf de boekhouding wil doen, krijgt te maken met allerlei begrippen waarvan je niet onmiddellijk begrijpt wat deze betekenen. Een ‘kruispost’ is zo’n boekhoudkundig begrip.

 

Wie weinig of geen kaas heeft gegeten van boekhouding en zelf de bedrijfsadministratie wil bijhouden, doet er goed aan om een basisopleiding boekhouden te volgen. In de cursussen van NHA wordt duidelijk uitgelegd hoe je de boekhouding van een bedrijf voert en wat bijvoorbeeld ‘kruisposten’ zijn. 

 

Wat zijn kruisposten?

De boekhouding van een onderneming bestaat in feite uit een grote verzameling van rekeningen, waarop de inkomsten en uitgaven nauwgezet worden geregistreerd. De volledige verzameling van deze rekeningen noemt men het ‘grootboek’ en de rekeningen zelf zijn grootboekrekeningen. Een van deze grootboekrekeningen noemt men ‘kruisposten’.

 

Op de grootboekrekening ‘kruisposten’ worden alle verrichtingen geregistreerd tussen de kas en de bankrekening van het bedrijf of tussen de ene bankrekening en een andere bankrekening van hetzelfde bedrijf. Het gaat dus steeds over ‘vestzak-broekzakoperaties’: alle overboekingen die op ‘kruisposten’ geboekt worden, blijven binnen de organisatie. Het bedrag op een kruispost is tijdelijk niet zichtbaar, maar is wel aanwezig.

 

Het gebruik van kruisposten in boekhouding

Het gebruik van kruisposten in boekhouding is een beetje achterhaald. Elektronische bankverrichtingen gaan tegenwoordig zo snel dat het geen zin heeft om een bedrag op een kruispost te boeken in afwachting tot het op een andere bankrekening staat of in de kas zit.

 

Kruisposten spelen nog wel een belangrijke rol bij betalingen met pin. Een pinbetaling wordt boekhoudkundig beschouwd als een elektronische overschrijving van de kas naar de bankrekening. Een pinbetaling wordt in het kasboek dus geregistreerd als een uitgave. Meestal maakt men een speciale grootboekrekening aan (‘Kruisposten PIN’), waarop alle pinbetalingen tijdelijk terechtkomen.

 

Leer meer over kruisposten en andere boekhoudkundige begrippen bij NHA

 

Wat met kruisposten in een balans en een resultatenrekening?  Vermeldt men kruisposten in een jaarrekening? Wat is eigenlijk het verschil tussen de balans, de resultatenrekening en de jaarrekening? Het antwoord op al deze boekhoudkundige vragen vind je terug in de boekhoudopleidingen van NHA.

 

De inleidende cursus ‘Basiskennis Boekhouden’ is uitermate geschikt voor mensen die zich nog nooit met boekhouding hebben beziggehouden. Gemiddeld doe je vier maanden over deze cursus, waarbij je de belangrijkste elementen van boekhouden leert kennen. Begrippen als journaalposten, balans, grootboek en dergelijke worden je snel duidelijk.

 

Voor wie zich na deze inleiding nog verder wil verdiepen in het boekhouden, is de vervolgcursus ‘Praktijkdiploma Boekhouden (PDB)’ geschikt. In deze professionele opleiding wordt uitgebreid ingegaan op aspecten als bedrijfsadministratie, financiering en kostencalculatie. Beide opleidingen leiden tot een erkend diploma nadat je succesvol examen hebt afgelegd.

 

NHA biedt in elke branche beroepsopleidingen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film
- En vele anderen

 

Alle beroepsopleidingen bekijken »

 

Headphone of Tablet incl. toetsenbord

Daarom NHA

  • Nu 50% korting op het lesgeld!
  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek

Advies nodig?

Bel onze studieadviseurs voor meer informatie over een cursus Boekhouden.

 

077 30 67 000

Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!