Wie een eigen bedrijf heeft of zzp’er is en zelf de boekhouding wil doen, krijgt te maken met allerlei begrippen waarvan je niet onmiddellijk begrijpt wat deze betekenen. Een ‘kruispost’ is zo’n boekhoudkundig begrip.
Wie weinig of geen kaas heeft gegeten van boekhouding en zelf de bedrijfsadministratie wil bijhouden, doet er goed aan om een basisopleiding boekhouden te volgen. In de cursussen van NHA wordt duidelijk uitgelegd hoe je de boekhouding van een bedrijf voert en wat bijvoorbeeld ‘kruisposten’ zijn.
De boekhouding van een onderneming bestaat in feite uit een grote verzameling van rekeningen, waarop de inkomsten en uitgaven nauwgezet worden geregistreerd. De volledige verzameling van deze rekeningen noemt men het ‘grootboek’ en de rekeningen zelf zijn grootboekrekeningen. Een van deze grootboekrekeningen noemt men ‘kruisposten’.
Op de grootboekrekening ‘kruisposten’ worden alle verrichtingen geregistreerd tussen de kas en de bankrekening van het bedrijf of tussen de ene bankrekening en een andere bankrekening van hetzelfde bedrijf. Het gaat dus steeds over ‘vestzak-broekzakoperaties’: alle overboekingen die op ‘kruisposten’ geboekt worden, blijven binnen de organisatie. Het bedrag op een kruispost is tijdelijk niet zichtbaar, maar is wel aanwezig.
Het gebruik van kruisposten in boekhouding is een beetje achterhaald. Elektronische bankverrichtingen gaan tegenwoordig zo snel dat het geen zin heeft om een bedrag op een kruispost te boeken in afwachting tot het op een andere bankrekening staat of in de kas zit.
Kruisposten spelen nog wel een belangrijke rol bij betalingen met pin. Een pinbetaling wordt boekhoudkundig beschouwd als een elektronische overschrijving van de kas naar de bankrekening. Een pinbetaling wordt in het kasboek dus geregistreerd als een uitgave. Meestal maakt men een speciale grootboekrekening aan (‘Kruisposten PIN’), waarop alle pinbetalingen tijdelijk terechtkomen.
Wat met kruisposten in een balans en een resultatenrekening? Vermeldt men kruisposten in een jaarrekening? Wat is eigenlijk het verschil tussen de balans, de resultatenrekening en de jaarrekening? Het antwoord op al deze boekhoudkundige vragen vind je terug in de boekhoudopleidingen van NHA.
De inleidende cursus ‘Basiskennis Boekhouden’ is uitermate geschikt voor mensen die zich nog nooit met boekhouding hebben beziggehouden. Gemiddeld doe je vier maanden over deze cursus, waarbij je de belangrijkste elementen van boekhouden leert kennen. Begrippen als journaalposten, balans, grootboek en dergelijke worden je snel duidelijk.
Voor wie zich na deze inleiding nog verder wil verdiepen in het boekhouden, is de vervolgcursus ‘Praktijkdiploma Boekhouden (PDB)’ geschikt. In deze professionele opleiding wordt uitgebreid ingegaan op aspecten als bedrijfsadministratie, financiering en kostencalculatie. Beide opleidingen leiden tot een erkend diploma nadat je succesvol examen hebt afgelegd.
Gratis 9 inch Tablet + Toetsenbord
Een tablet is altijd handig bij de studie. Bijvoorbeeld om onderweg in te loggen op onze digitale leeromgeving.
Lees hier meer over de tablet en de actievoorwaarden.
Gratis Activity Tracker + Basiscursus Fit en Gezond Leven
Naast het studeren is het ook belangrijk om achter je studieboeken vandaan te komen en lekker te bewegen.
Lees hier meer over de Activity Tracker en de actievoorwaarden.
Deze actie was geldig tot 21-11-19
Bel onze studieadviseurs voor meer informatie over een cursus Boekhouden.
077 30 67 000
Selecteer een optie
Jouw bewaarde opleidingen
Onderstaand tref je een overzicht van jouw bewaarde opleidingen.
Opleiding | Studieduur | Lesgeld | |
---|---|---|---|
Stuur dit overzicht naar je e-mail
Wachtwoord wijzigen?
Lees hem thuis eens rustig door en ben er zeker van dat je de juiste keuze maakt wanneer jij je inschrijft.