Wat is een bore-out?
De ‘bore-out’ klinkt een beetje als ‘burn-out’, de twee termen worden dan ook regelmatig met elkaar verward, vooral ook omdat sommige symptomen hetzelfde zijn, zoals bijvoorbeeld uitputting en een laag zelfbeeld. Toch is er een wezenlijk verschil tussen de bore-out en de burn-out.
De bore-out kan toeslaan wanneer jij je dagelijks verveelt op het werk, je uitdaging mist in je werkzaamheden óf omdat je gewoon geen zin hebt in je werk. Waarbij de werkdruk bij een burn-out je teveel wordt, is verveling vaak juist de oorzaak van een bore-out.
Bore-out symptomen
Je zit al een tijdje niet lekker in je vel, maar hoe weet je nu of je wel of niet een bore-out hebt? We hebben de meest voorkomende bore-out symptomen voor jou op een rijtje gezet:
- je voelt je dagelijks moe en lusteloos;
- je slaapt slecht;
- je hebt geen zelfvertrouwen;
- je bent snel geïrriteerd of reageert agressief
- je voelt je ontevreden;
- je doet alsof je het druk hebt op het werk;
- je werk interesseert je niet;
- je mist uitdaging in je werk;
- je vertoont uitstelgedrag;
- je voelt je gestrest door de verveling.
Herken jij jezelf in meerdere van deze symptomen? Dan kun je te maken hebben met een bore-out.
Wat zijn de oorzaken?
Nu je weet welke bore-out symptomen jij vertoont is het tijd om uit te zoeken waarom je deze symptomen vertoont. De verschillende oorzaken van een bore-out kunnen als volgt zijn:
- er is onvoldoende werk beschikbaar;
- je hebt een baas die jou onvoldoende stuurt en begeleidt;
- je neemt geen verantwoordelijkheid;
- je vindt de werkzaamheden die je uitvoert zinloos;
- je werk bestaat voornamelijk uit routinewerkzaamheden;
- je mist uitdaging in je werk;
- je kunt je kwaliteiten, kennis en vaardigheden onvoldoende benutten in jouw werkzaamheden.
De bore-out voorkomen of tegengaan
Je weet nu wat de symptomen en oorzaken van een bore-out zijn. Tijd om stappen te ondernemen om dit te voorkomen of zelfs tegen te gaan. Hierbij 4 nuttige tips die jou kunnen helpen:
Tip 1: Stel deadlines
Je bent inmiddels een koning(in) geworden in uitstellen. Stel daarom vanaf nu voor jezelf deadlines per taak. Door jezelf deadlines te geven voel je meer werkdruk, waardoor je verveling voorkomt en tegengaat.
Tip 2: Ontdek jouw balans
Je voelt je nutteloos en ontevreden, omdat je geen voldoening haalt uit je werk. Ga daarom voor jezelf na wat voor jou de perfecte balans is tussen vrijetijd en werktijd. Ontdek welke werkzaamheden en vrijetijdbestedingen jou een voldaan gevoel geven en probeer hier extra aandacht en tijd aan te besteden.
Tip 3: Neem initiatief
Heb jij niet genoeg taken om jouw werkdag te vullen? Wacht dan niet af! Stap naar jouw leidinggevende om dit aan te kaarten. Door aan te geven dat je uitdaging mist en je onvoldoende werk ter beschikking hebt, kan er actie worden ondernomen. Hiermee kun je een bore-out voorkomen. Wellicht krijg je meer verantwoordelijkheden, waardoor je weer plezier krijgt in je werk!
Daarbij kun je misschien werk uit handen nemen van een gestreste collega, dus dan snijdt het mes aan twee kanten.
Tip 4: Stimuleer jezelf
Volg een van onze opleidingen of cursussen naast je werk om jezelf verder te ontwikkelen. Het volgen van een opleiding naast je werk zorgt ervoor dat je actief blijft. Daarnaast is de kans groot dat de door jou gekozen opleiding wordt betaald door jouw werkgever van jouw opleidingsbudget.
Zie je jouw huidige werk echt niet meer zitten? Overweeg dan een carrièreswitch. Duik eens in branches met veel baankansen en laat je bijvoorbeeld omscholen naar de zorg of naar een andere sector!