Gratis studiegids

Wat is een scrum master

 

Wat is een Scrum Master?

Wat is een Scrum Master? Een Scrum Master is een sleutelfiguur in projectbeheer, vooral binnen de wereld van agile en Scrum. Hun rol draait om het leiden en ondersteunen van teams om projecten effectief en efficiënt te beheren.

Nu je weet wat een Scrum Master is, kunnen we dieper ingaan op deze belangrijke rol binnen een team. Wat zijn de taken van een Scrum Master bijvoorbeeld? En hoe kun je zelf Scrum Master worden?

 

Bekijk de opleiding Scrum Master »

 

Scrum Master betekenis

De term Scrum Master kan in eerste instantie verwarrend klinken, maar het draait allemaal om het begeleiden en ondersteunen van teams in projectbeheer.

In de wereld van Scrum en agile methodologieën is een Scrum Master als de dirigent van een goed georkestreerd project. Ze waarborgen de harmonie en efficiëntie van het team.

Nu we de basis begrijpen, laten we eens dieper ingaan op de Scrum Master betekenis. Een Scrum Master is de hoeksteen van agile projectbeheer. Ze zijn verantwoordelijk voor het faciliteren van samenwerking binnen het team en het waarborgen dat het project volgens de principes van Scrum verloopt.

 

 

Wat doet een Scrum Master?

Wat doet een Scrum Master in de praktijk? De taken van een Scrum Master omvatten:

 • Het leiden van Scrum-vergaderingen, zoals Sprint Planning en Daily Standup, om ervoor te zorgen dat iedereen op één lijn zit.
 • Het verwijderen van obstakels die het team in de weg staan.
 • Het stimuleren van transparantie en open communicatie binnen het team, waardoor iedereen weet wat er gebeurt.
 • Het coachen van teamleden in de principes van Scrum, waardoor ze effectiever kunnen samenwerken.
 • Het waarborgen van de voortdurende inspectie en aanpassing van het project, zodat verbeteringen kunnen worden aangebracht.

 

Wat doet een Scrum Master?

 

Scrum Master versus Projectleider

Nu je de betekenis van Scrum Master kent en de vraag ‘Wat doet een Scrum Master’ is beantwoord, kunnen we ons voorstellen dat het niet helemaal duidelijk is wat het verschil is tussen een Scrum Master en een Projectleider. Beiden leiden ze immers teams.

Daarom leggen we je graag het verschil uit tussen deze twee functies. Een Scrum Master en een projectleider zijn beiden verantwoordelijk voor het succes van een project, maar ze hebben verschillende rollen en verantwoordelijkheden.

 

De rol van de Scrum Master

Een Scrum Master is een rol in het scrum framework. De Scrum Master is verantwoordelijk voor het implementeren en onderhouden van de scrum-principes en -praktijken binnen een team of organisatie. De Scrum Master is geen teamlid, maar een facilitator die het team helpt om efficiënt en effectief te werken.

 

De rol van de Projectleider

Een projectleider is een persoon die verantwoordelijk is voor het plannen, uitvoeren en beheren van een project. De projectleider is verantwoordelijk voor het definiëren van de projectdoelstellingen, het opstellen van een projectplan, het aannemen en managen van teamleden, en het monitoren en rapporteren van de projectvoortgang.

 

 

Wist je dat....

Scrum Masters niet alleen in de IT-wereld rondlopen? Hoewel hun oorsprong in softwareontwikkeling ligt, worden Scrum Masters nu in diverse sectoren ingezet, van marketing tot gezondheidszorg, omdat de principes van Scrum kunnen worden toegepast op verschillende soorten projecten en teams.

 

Voorbeelden overlappingen Scrum Master en Projectleider

In het algemeen kan een Scrum Master worden gezien als een specialist in agile projectmanagement, terwijl een projectleider een generalist is die verantwoordelijk is voor het succes van een project, ongeacht de projectmethodologie.

Hier zijn enkele voorbeelden van hoe de rollen van een Scrum Master en een projectleider kunnen overlappen:

 • In een klein project kan een Scrum Master ook de rol van projectleider vervullen.
 • In een groot project kan een projectleider een team van Scrum Masters aansturen.
 • In een project dat zowel agile als traditionele projectmanagementmethoden gebruikt, kan een Scrum Master samenwerken met een projectleider om het project tot een succes te maken.

 

Word Scrum Master!

Behaal het officiële Scrum Master certificaat

Droom jij van een baan als Scrum Master nu je de betekenis van Scrum Master weet? Volg dan de opleiding Scrum Master als thuisstudie bij NHA.

Je leert alles wat je moet weten over deze fascinerende functie. Na het succesvol afronden van de studie, kun je het landelijke erkende EXIN Scrum Master Foundation certificaat behalen.

Met dit officiële certificaat kun je iedereen laten zien dat jij een echte Scrum Master bent! Met jouw opgedane kennis en vaardigheden is het leiden van een team een ‘piece of cake’.

 

Word Scrum Master! »

 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek

Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!