Gratis studiegids

 

Wat verdient een boekhouder?

Hoeveel verdient een zelfstandige boekhouder? NHA vertelt je meer over het uurtarief van een boekhouder

Een goede boekhouding is nodig voor een juiste btw- en belastingaangifte, maar ook om een goed beeld te krijgen over de winstgevendheid en financiële situatie van een bedrijf. Kleine en middelgrote bedrijven besteden deze verplichte boekhouding vaak uit aan een zelfstandig boekhouder. Maar wat is het uurtarief van een boekhouder?

 

Boekhouder: salaris per uur afhankelijk van de opdracht

Sommige ondernemers laten hun boekhouder vrijwel de volledige administratie van hun bedrijf uitvoeren. Dit betekent dat de boekhouder niet alleen de inkomsten en uitgaven van de onderneming bijhoudt, maar zich ook bezighoudt met het opmaken van facturen, het opvolgen van de debiteuren, de rekeningen betaalt, de loonadministratie op zich neemt enzovoorts.

Het kan ook goedkoper. Als je als bedrijfsleider zelf je facturen opstelt en verstuurt, de inkomende en uitgaande facturen inboekt en zelf de loonadministratie verzorgt, hoeft je boekhouder veel minder tijd aan jou te besteden. Dankzij online boekhoudprogramma’s kunnen ondernemers tegenwoordig een flink stuk van de boekhouding en de administratie zelf afhandelen.

Een boekhouder blijft wel nodig om een controle uit te voeren op de boekhouding, correcte btw- en belastingaangiften te doen en de jaarrekening op te stellen. Omdat een goede boekhouder belastingvoordelen op de beste manier weet te benutten, betaalt hij zichzelf voor een groot gedeelte terug.

 

Zelfstandig boekhouder: loon

Een zelfstandig boekhouder rekent gemiddeld tussen de € 50,- en € 70,-  per uur, exclusief btw. Dit betekent niet dat een beginnende zelfstandige boekhouder dit uurloon onmiddellijk verdient. Het gaat immers over declarabele uren. Dit zijn uren die een boekhouder uitsluitend voor zijn klanten werkt en die hij ook aan zijn klanten kan factureren.

Een zelfstandig boekhouder moet ook flink wat tijd besteden aan het werven van klanten, het verzorgen van zijn eigen administratie, het volgen van bijscholing en dergelijke.

Het salaris van een boekhouder die in loondienst voor een bedrijf werkt, bedraagt gemiddeld zo’n € 3.250,- bruto per maand. Een pas afgestudeerde boekhouder zonder ervaring ontvangt een maandelijks loon van ca. € 2.500,- bruto. Iemand met meer dan 10 jaar ervaring in het boekhoudvak mag rekenen op een salaris van zo'n € 4.000,- bruto per maand.

 

De opleiding van een boekhouder

Om boekhouder te worden volg je een mbo-opleiding op niveau 4 (administrateur) of een hbo-opleiding op het niveau van bachelor. Ook bij sommige universitaire financiële opleidingen leer je boekhouden. Hoe hoger de opleiding van een boekhouder, hoe meer zijn takenpakket verschuift van uitvoerend werk naar adviserend en controlerend werk.

Klinkt dit jou als muziek in de oren en wil je graag boekhouder worden, maar vraag jij je af met welke opleiding? Bij NHA kun je een opleiding voor boekhouder volgen als thuisstudie. In het cursusaanbod van NHA vind je de inleidende cursus Basiskennis Boekhouden, een goede inleiding als je nog nooit met boekhouden bezig bent geweest. Daarna heb je de mogelijkheid om de vervolgcursus Praktijkdiploma Boekhouden te volgen, een van de beste boekhoudkundige cursussen in Nederland.

 

Reviewers

Basiskennis Boekhouden

  10/10

"Leuke cursus, veel informatie en het leer boek zit goed in elkaar, ik raad aan om wat extra uit te geven voor de cursus zodat een leeraar je kan helpen en je gemaakte huiswerk opgaven kan nakijken, ik raad deze cursus aan!"

Bekijk alle reviews >>

 

Praktijkdiploma Boekhouden

 10/10

"Studeren in NHA is heel flexibel ik kan studeren met mijn eigen tempo. De docent reageert snel aan mijn vragen. en hij corrigeert snel mijn huiswerk. Ik vind het beter als wij kunnen een uur met de docent kunnen praten via teams of Google meet en als wij kunnen hem mailen. Ik ben zeer tevereden"

Bekijk alle reviews >>

 

NHA biedt in elke branche beroepsopleidingen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film

Alle beroepsopleidingen bekijken »
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!