Gratis studiegids

Wat is flow? 7 tips om in de flow te komen

Blog Leestijd: 3 Minuten

In een wereld vol afleiding is het bereiken van flow misschien wel onze grootste superkracht. Heb je ooit dat magische moment ervaren waarin je zo diep in een taak opging dat de tijd vloog? Dat je opkeek van je werk en besefte dat de uren waren verstreken als minuten? Welkom in de wereld van 'flow'. Maar wat is flow precies en hoe bereik je deze staat? Je leest er alles over in deze blog!

wat-is-flow

Wat is flow?

Flow is een mentale staat waarin iemand volledig opgaat in een activiteit. Je concentratie en betrokkenheid zijn daarbij zo intens, dat je volledig in het moment opgaat. In deze staat leveren we ons beste werk, zijn we het meest creatief en ervaren we diepe voldoening. De term 'flow' werd geïntroduceerd door Mihaly Csikszentmihalyi, een vooraanstaand psycholoog en onderzoeker.

Flow is een belangrijk concept binnen de positieve psychologie. Dit vakgebied richt zich op het bestuderen van positieve emoties, karaktersterktes en factoren die bijdragen aan menselijk geluk en welzijn. En dat is precies waarom we graag in de flow willen komen, want het ervaren van flow draagt bij aan meer werkgeluk en voldoening.

Andere voordelen van flow? Het helpt je om efficiënter te werken, het maakt je creatiever en je voelt je meer betrokken bij je werk.
 
 

 

Hoe kom ik in de flow? 7 tips

Waarschijnlijk heb je de flow-staat zelf al eens ervaren. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je vaker ‘in de flow’ komt? Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om meer flow in jouw werk of studie te krijgen. We geven je 7 praktische tips!
 

1. Vermijd afleiding

Je kunt geen flow ervaren als je constant wordt afgeleid. Zorg er dus voor dat je afleiding zo veel mogelijk vermijdt. Dat begint met je telefoon op stil zetten. Nog beter: leg je telefoon ook uit het zicht zodat je niet in de verleiding komt om hem te pakken. Zorg dat je een plek vindt waar je ongestoord kunt werken of studeren. Soms kan muziek je helpen om productiever te zijn. Doe vooral wat voor jou goed werkt!
 

2. Stel duidelijke doelen

Als je precies weet wat je wilt bereiken, is het een stuk makkelijker om in de flow te komen. Een duidelijke taak zorgt ervoor dat je gefocust en gemotiveerd blijft. Doelen stellen helpt je dus om te bepalen waar je heen gaat en wat je moet doen om daar te komen.
 

3. Kies taken waar je enthousiast van wordt

Natuurlijk hebben we onze taken niet altijd zelf voor het kiezen. Maar als je in een flow-staat wilt komen, helpt het als je werk doet waar je enthousiast van wordt. Probeer op je werk bijvoorbeeld meer projecten naar je toe te trekken die jou echt interesseren. Of kies een opleiding die je écht boeit. Dan wordt studeren direct een stuk makkelijker.
 
 

 

4. Houd het spannend

Heb je zelf echt geen invloed op de taken die je moet doen? Dan kun je het voor jezelf toch spannend houden. Je komt namelijk in een flow als er een evenwicht is tussen vaardigheden en uitdaging. Het liefst wil je taken doen die net iets buiten je comfortzone liggen.

Zijn jouw taken te makkelijk? Probeer ze dan iets moeilijker te maken voor jezelf. Probeer ze bijvoorbeeld in minder tijd uit te voeren of zet net die stap extra waardoor jouw output beter wordt.
 

5. Maak gebruik van feedback

Feedback helpt ons om te bepalen hoe we een taak de volgende keer beter kunnen doen. Om flow te bereiken is het belangrijk om te weten of we op de juiste weg zijn. Laat een collega eens feedback geven op je project, maak gebruik van terugkoppeling van een mentor of evalueer je eigen voortgang.

Positieve feedback kan werken als een motivatieboost, terwijl opbouwende kritiek je kan helpen om je werk verder te verbeteren of je een ander perspectief kan bieden. Hoe dan ook wordt jouw werk er beter van!
 

6. Focus je op één ding tegelijk

Hoewel we soms wel denken dat we het kunnen, zijn we helaas niet gemaakt om te multitasken. Wil je flow bereiken? Focus je dan op één ding tegelijk. Dat is beter voor je concentratie. Elke keer dat je uit je concentratie wordt gehaald, raak je verder weg van de flow-staat. Tip: schrijf andere dingen die je nog moet doen op, zo vergeet je ze niet.
 

7. Zorg dat je genoeg energie hebt

Heb je geen energie om je te concentreren op je taak? Dan zul je waarschijnlijk ook niet in de flow komen. Om in de flow te komen is het belangrijk dat je mentaal en fysiek genoeg energie hebt. Je wordt dan ook minder snel afgeleid. Zorg er daarom voor dat je voldoende slaapt, goed eet en drinkt en regelmatig beweegt. Zo houd je je energieniveau op peil! 

Wil je meer leren over flow en positieve psychologie? Bekijk dan onze cursus Positieve Psychologie.

 

Bekijk de cursus! »

Vraag direct jouw gratis proefles aan

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!