Gratis studiegids

Online opleiding volgen? In 2021 ging 26% van Nederland je voor

Nieuws Leestijd: 2 Minuten

Online studeren wordt steeds populairder. In 2021 volgden 3,6 miljoen Nederlanders een online cursus, opleiding of training, zo blijkt uit onderzoek van Multiscope. Dat is ruim een kwart van de Nederlandse beroepsbevolking. In het afgelopen coronajaar was er opvallend veel interesse voor opleidingen binnen de zorg. Ook bij NHA zien we een toename in het aantal cursisten.

online-opleiding-volgen-in-2021-ging-26-procent-van-nederland-je-voor

Het onderzoek van Multiscope laat zien dat online opleidingen vooral bij jongere doelgroepen erg populair waren vorig jaar. Zo gingen er meer 18-34 jarigen (30%) en 35-49 jarigen (35%) online studeren dan 50-plussers (19%).

Opvallend is dat hoger opgeleiden (hbo en wo) vaker een online opleiding volgden dan lager opgeleiden. Van de mensen die online studeerden volgde de helft zelfs meer dan één online opleiding.
 

Populaire vakgebieden tijdens coronajaar

Multiscope zag bijvoorbeeld dat opleidingen in de zorg erg populair waren in 2021. Tussen 2015 en 2020 was het aandeel opleidingen in dit vakgebied nog 12%. Afgelopen jaar is dit gegroeid naar maar liefst 19%. We hebben allemaal meegekregen dat de druk op de zorg hoog lag tijdens de coronapandemie. Veel mensen wilden hun steentje bijdragen om die druk te verlichten. De pandemie lijkt dus een logische aanleiding voor deze toename in populariteit.

E-learning bleef ook binnen de vakgebieden financieel (20%), wet- en regelgeving (18%) en ICT (18%) populair. Verder begonnen veel mensen met het leren van een nieuwe taal. Taalcursussen maakten 12% uit van het totaal gevolgde online opleidingen.

 

Nederlanders positief over online onderwijs

Uit het onderzoek van Multiscope blijkt ook dat Nederlanders een positief oordeel hebben over online studeren. Van de respondenten vindt 38% een online opleiding even waardevol als regulier onderwijs. Bijna de helft (45%) vindt online onderwijs ook geschikt voor (hoger) beroepsonderwijs. Online onderwijs is niet meer weg te denken uit de Nederlandse samenleving. 

Ook over de toekomst van het online onderwijs hebben mensen een mening. Zo’n 31% denkt dat het grootste deel van het onderwijs binnen nu en 10 jaar online plaatsvindt. Dat is niet zo vreemd. Doordat we tijdens de pandemie gedwongen werden onze werkzaamheden en studies thuis voort te zetten, hebben we gemerkt dat online studeren ook veel voordelen met zich meebrengt

 

  

NHA-student kiest vaker voor zorg en coaching

Dat online studeren tijdens de coronapandemie populairder is geworden, is ook bij NHA te merken. Zo zien we een groei in het aantal inschrijvingen voor onze beroepsopleidingen in de zorg, zoals de opleiding Medisch Secretaresse, de Tandartsassistent(e) opleiding en de opleiding Social Work.

Veel mensen zijn tijdens de pandemie gaan nadenken over hun carrière en besloten het roer om te gooien. Steeds meer mensen willen bijvoorbeeld coach worden. Dit zien we ook terug in het stijgende aantal inschrijvingen voor coachingsopleidingen bij NHA. Ten opzichte van 2019 schreven zich vorig jaar bijvoorbeeld 45% meer nieuwe studenten in voor onze Life Coach opleiding.

Volg gratis een online opleiding met STAP-budget

Wil jij ook een online opleiding volgen? Met het STAP-budget kun jij gratis een online opleiding bij NHA volgen t.w.v. maximaal € 1.000,-. Je kunt deze subsidie gebruiken om een opleiding te volgen waarmee je jouw positie op de arbeidsmarkt versterkt. De subsidie wordt in verschillende aanmeldrondes verdeeld over het jaar beschikbaar gesteld door de overheid. Bekijk snel wanneer de eerstvolgende aanmeldronde start en welke NHA opleiding jij wilt volgen. Loop deze kans niet mis!


Bron: Multiscope

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!