Gratis studiegids

Opleiding Doventolk

Communicatie is een ontzettend belangrijk aspect in ons leven. Onze communicatie is echter maar voor 7% verbaal (gesproken woord). De andere 93% van onze boodschap brengen we over door middel van onze lichaamstaal en intonatie. Voor doven en slechthorende is dit extra belangrijk. Zij communiceren namelijk niet met woorden maar met gebaren. En dat kun jij ook leren in een opleiding Doventolk.

 

opleiding doventolk

 

Review opleiding Doventolk

10/10

5 sterren review opleiding doventolk

Tot nu toe vind ik de cursus heel leuk en intressant. Er wordt meteen veel gewerkt met gebaren wat heel handig is een het daardoor snel kan oppakken.

 

 

Wat doet een doventolk?

Een deel van onze communicatie bestaat dus uit gesproken woord. Dit is voor dove mensen echter niet het geval. Zij hebben een andere manier van communiceren; gebaren. Een doventolk kan de originele boodschap door middel van gebarentaal vertalen. Andersom kan dit natuurlijk ook, waarbij de doventolk de gebarentaal naar gesproken taal vertaalt. Niet alleen de gebaren, maar ook wat er nog meer komt kijken bij gebarentaal leer je in een opleiding Doventolk.

 Waarom is doventolk eigenlijk niet het juiste woord? 

Een doventolk maakt de communicatie tussen horenden, en doven of slechthorenden, mogelijk door middel van gebaren. 

De term "doventolk" klopt daarmee dus niet helemaal. Er wordt namelijk ook getolkt voor bijvoorbeeld slechthorende en doofblinde mensen.

Hoewel de term "tolk Nederlandse Gebarentaal" of "tolk NGT" hier meer geschikt is, kennen maar weinig mensen deze juiste benaming. De term "doventolk" wordt daarom doorgaans nog veel gebruikt. 

 

Hoe word je gebarentolk?

Wil jij de communicatie tussen horenden en doven mogelijk maken? Dan is een opleiding Doventolk een goede eerste stap. Op die manier leer je de gebarentaal van de taal waarin jij als gebarentolk aan de slag wilt gaan.

Een dergelijke opleiding Doventolk kan alleen gevolgd worden aan de Hogeschool Utrecht (HU). De opleiding is een volledige voltijd opleiding en duurt 4 jaar. Aan deze opleiding zitten kosten van het wettelijk vastgestelde collegegeld (+/- € 2.000,- p.j.), en toelatingseisen verbonden. De opleiding Doventolk is zwaar, maar leidt op tot een heel leuk beroep.

Je kunt er na de opleiding voor kiezen aan de slag te gaan als gebarentolk, maar ook als leraar gebarentaal. Het is daarom verstandig eerst een cursus Gebarentaal te volgen. En dat kan prima met een thuisstudie die je volgt in je eigen tempo. Zo ontdek je niet alleen of de opleiding bij je past, maar heb je ook meteen een streepje voor wanneer je ervoor kiest de volledige opleiding te volgen. Ook handig als jij je slechts wilt verdiepen in gebarentaal. Daarbij is het mogelijk vrijstelling aan te vragen voor bepaalde onderdelen van de Doventolk opleiding wanneer je hier een achtergrond in hebt.

 

Volg een cursus Gebarentaal » 

 

opleiding doventolk

 

Gebarentaal in een Doventolk opleiding

Gebarentaal is een officiële taal. Het heeft een eigen woordenschat, grammatica en zelfs gezegden. In plaats van woorden, wordt er bij gebarentaal gebruik gemaakt van gebaren. Het gebruik van de handen, maar ook het gezicht en de ogen staan hierbij centraal.

Gebarentaal wordt niet alleen gebruikt door doven en slechthorenden, maar ook mensen die niet kunnen spreken maken gebruik van deze taal.

Verschillende talen

Niet iedereen beheerst gebarentaal en daardoor kan communicatie erg lastig worden wanneer iemand jou niet kan horen of andersom. Er is niet één universele doventolk opleiding. Er is namelijk ook niet één universele gebarentaal.

Elk land kent zijn eigen gebarentaal. In Nederland is de Nederlandse Gebarentaal (NGT) gestandaardiseerd. Met andere woorden, er zijn vaste gebaren vastgelegd voor begrippen. In een opleiding Doventolk leer je meer dan 2.000 verschillende gebaren.

 

Wat leer je in de opleiding?

In een opleiding doventolk leer je allereerst gebarentaal. Met alleen gebaren kom je er echter niet. Ook je gezicht en ogen zijn erg belangrijk wanneer je duidelijk wilt communiceren in deze taal. Daarnaast kan een klein verschil in gebaar al een heel andere betekenis hebben. Ook hierover leer je meer in de opleiding. Doventolk worden betekent dat je communicatief heel sterk moet zijn.

 

Review opleiding Doventolk

10/10

5 sterren review opleiding doventolk

Erg informatief en ontzettend leuk, fijne docent, fijne feedback en super efficiënt alles terug te vinden. 

 

 

Naast de fijne kneepjes van gebarentaal leer je ook meer over dovencultuur, taalontwikkeling en doofblindheid. Na een Doventolk opleiding kun jij volledige gesprekken voeren in gebarentaal en weet je precies hoe je iedere boodschap goed over kunt brengen.

Met een opleiding Doventolk kun je aan de slag waar communicatie nodig is tussen doven of slechthorenden, en horenden mensen. Situaties kunnen sterk uiteenlopen. Voorbeelden waar je als gebarentolk nodig kunt zijn, zijn bijvoorbeeld een vergadering of een doktersbezoek. Een Doventolk opleiding komt dus eigenlijk altijd wel van pas.

 

 

Inclusief tientallen instructievideo's

De opleiding Doventolk van NHA is een thuisstudie. Je leert van onze enthousiaste docent alle belangrijke gebaren. Door middel van 32 instructievideo's leer jij op een duidelijke en efficiënte manier gebarentaal.

Gewoon in je eigen tempo en vanuit je eigen huis. Zo fijn!

 

 

Is een opleiding Doventolk iets voor mij?

Wil jij graag een opleiding Doventolk volgen maar weet je nog niet zeker of het écht iets voor jou is? Het beroep van gebarentolk is niet voor iedereen weggelegd. Gebarentaal leer je in de opleiding. Gebarentolk worden vereist echter meer dan alleen de beheersing van gebarentaal. De volgende competenties zijn nodig om dit beroep goed te kunnen uitoefenen;

 

Vinkje bulletpoint Je biedt een luisterend oor
Het is belangrijk dat je als gebarentolk goed naar de ander kunt luisteren. Je moet namelijk wel duidelijk het verhaal kunnen overbrengen om misvattingen te voorkomen

 

Vinkje bulletpoint Je bent een mensen-mens
Als gebarentolk verbindt jij twee werelden, die van de horenden en niet-horenden. Het is daarom belangrijk dat je goed met andere mensen kunt opschieten.

 

Vinkje bulletpoint Je kunt goed presenteren
Je presenteert immers het verhaal van iemand anders. Anderen informeren is jouw beroep.

 

Vinkje bulletpoint Je bent stressbestendig
Gesprekken kunnen snel verlopen en ook vervelende onderwerpen kunnen aan bod komen. Stressbestendigheid zorgt ervoor dat jij het hoofd koel houdt.

 

Voldoe jij aan deze competenties maar ben je er nog niet van overtuigd dat je klaar bent voor een voltijd opleiding? Begin dan met een cursus Gebarentaal bij NHA. Op die manier kom je er op je eigen tempo achter of gebarentaal iets voor jou is. Je studeert wanneer het jou uitkomt. Heb je na de cursus Gebarentaal nog steeds interesse in de voltijd opleiding Doventolk? Dan heb jij alvast een streepje voor!
 

Vraag nu een gratis proefles aan! »

Anderen bekeken ook:

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!