Gratis studiegids

Opleiding deurwaarder

Opleiding deurwaarder

Langs de deuren van schuldenaars gaan om betalingen of goederen op te eisen? Het is een droomberoep van velen. Maar wat moet je doen om deurwaarder te worden?

Laten we beginnen met het feit dat er meerdere soorten deurwaarders zijn. Als belastingdeurwaarder ben je in dienst van de overheid. Je kunt echter ook als gerechtsdeurwaarder aan de slag. Op dit laatste gaan we in deze blog verder op in.

 

Wat zijn je taken?

Als deurwaarder heb je diverse taken. Zo doe je dagvaardingen en gerechtelijke aanzeggingen. Je legt beslag op diverse eigendommen: van auto’s tot complete inboedels. Tevens hou je je bezig met het ontruimen van panden, executieverkopen en zelfs gijzelingen, allemaal middelen waarmee je iemand zijn of haar verplichtingen kunt laten nakomen.

 

Is deurwaarder een vrij beroep?

Ja, dat is het. Er is een register (Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders) waarin de actuele status van alle ambtelijke bevoegde gerechtsdeurwaarders in Nederland staat. Daarin word je dus opgenomen als je beëdigd deurwaarder bent.

Door televisieprogramma’s als De Deurwaarders zijn steeds meer mensen benieuwd wat ze moeten doen om deurwaarder te worden. Wij vertellen het je graag.

 

Deurwaarder worden: welke opleiding?

Als je deurwaarder wil worden, dan dien je een specifieke opleiding te volgen. Deze studie bestaat uit drie jaar theorie en één jaar stage, en wordt gevolgd in deeltijd. Je krijgt de eerste drie jaar dus één dag per week les, en je werkt de overige dagen.

Dit laatste is belangrijk, want je moet dus al als invorderingsambtenaar werkzaam zijn om de opleiding tot gerechtsdeurwaarder te volgen. Dit is een verplichting en wordt dan ook streng gecontroleerd middels onder andere afgetekende urenlogs.

De enige opleider die de deurwaarder opleiding verzorgt, is de Hogeschool Utrecht. Je volgt dan de opleiding HBO rechten, met als afstudeerrichting kandidaat-gerechtsdeurwaarder.

 

Wat zijn gerelateerde beroepen en opleidingen?

Zoals je ziet, is het geen gemakkelijke route om deurwaarder te worden. Mocht je echter wel werkzaam willen zijn in de wereld van schuldenaars en schulden, dan kunnen we je enkele andere gerelateerde opleidingen en beroepen aanbevelen.

 

Budgetcoach

Wanneer je mensen wil helpen om hun financiële situatie stabiel te krijgen, en dus voorkomen dat er een deurwaarder aan te pas moet komen, dan kun je aan de slag als budgetcoach.

 

Schuldhulpverlening

Nog een opleiding waarmee je mensen in financiële problemen kunt helpen en te voorkomen dat er een gerechtsdeurwaarder aan te pas gaat komen. Zo leer je hoe je een financiële huishouding in kaart brengt, hoe je mensen bewuster met geld kunt leren omgaan en je leert een schuldbemiddelingstraject opstellen volgens de officiële NVVK-richtlijnen.


Particulier onderzoeker

Een opleiding waar je misschien niet meteen aan denkt, maar als particulier onderzoeker / privédetective kun je zeker werken in de wereld van schuldenaars en schulden. Want heeft iemand écht geen geld om de schulden af te lossen, of lijkt dat alleen maar zo? Is er misschien meer aan de hand? Je gaat voor jouw klant aan de slag en duikt in het (financiële) bestaan van jouw subject


Bewindvoerder

Nog een opleiding waarmee je mensen op financieel gebied kunt helpen, is de opleiding Bewindvoerder. Als bewindvoerder beheer jij het vermogen van je cliënt. Je regelt inkomsten en uitgaven, lost schulden af of investeert op een verantwoorde manier. Als beschermingsbewindvoerder ben jij de spin in het web van financiële zaken voor jouw cliënten.

Waarom kiezen voor NHA

Wil jij een studie volgen bij NHA, maar wil je eerst wat meer over ons weten? Op deze pagina leer je ons kennen! Het belang van onze cursisten en de kwaliteit van onze studies staan namelijk altijd voorop. Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in een opleiding tot coach, zelfstandig ondernemer of simpelweg op zoek naar een taalschool? Bij NHA zit je aan het juiste adres! 

Met meer dan 600 thuisstudies, een officieel erkend diploma en persoonlijke begeleiding van een vakdocent kun je studeren voor wat en wanneer je wilt! NHA is één van de grootste scholen voor thuiscursussen en -opleidingen van Nederland. Meer dan 2.000.000 cursisten gingen jou voor. Waar wacht je nog op? Dit is jouw tijd! 

Bekijk de interessegebieden >>

Anderen bekeken ook

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!