Gratis studiegids

Pimp je cv – Deel 2

Nieuws

Je ziet een interessante vacature voorbij komen, maar hoe zorg je ervoor dat jouw cv eruit springt en opvalt? En wat hoort er nu eigenlijk wel en niet thuis op jouw cv? Om je daarbij te helpen hebben wij 3 uitgebreide tips voor je! Deze week delen we onze tweede tip met jou.

Blog-NHA-PIMP-je-cv-deel2

Tip 2: Neem de informatie in je cv onder de loep

In deel 1 van Pimp je cv hebben we een aantal handige tips gedeeld met betrekking tot het pimpen van de layout van jouw cv. Heb je deel 1 gemist? Lees hier alle tips.

Naast een mooie opvallende layout van jouw cv, welke zorgt voor een goede eerste indruk, is de informatie in je cv het allerbelangrijkste. Maar wat vermeld je nu eigenlijk wel op je cv en welke informatie kun je beter niet vermelden?

 

Do’s

Met betrekking tot de informatie die je vermeld in je cv zijn een aantal do’s en don’ts. Hieronder lees je een drietal do’s die ervoor zorgen dat jouw cv opvalt tussen de rest.

 

Benoem data en cijfers

Het benoemen van data en cijfers geef jouw potentiële werkgever inzicht in jouw kwaliteiten. Was jouw vorige functie bijvoorbeeld manager of  was leidinggeven een onderdeel van je werkzaamheden? Benoem dan het aantal personen waar jij leiding aan gaf. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook het aantal deals die jij hebt gesloten of de omzetgroei die jij hebt weten te realiseren in jouw cv benoemen, hiermee krijgt jouw potentiële werkgever inzicht in jouw prestaties. Er zijn verschillende manieren waarop je deze data kunt weergeven op je cv. Zie onderstaande afbeelding voor een drietal voorbeelden van mogelijke manieren om data weer te geven. 

 

Het vermelden van data en cijfers is niet voor iedere functie relevant of mogelijk. Kun jij geen data of cijfers aanleveren? Benoem dan beknopt jouw hoofdwerkzaamheden, zodat een potentiële werkgever zich een beeld kan vormen van jouw vaardigheden en kwaliteiten.

 

Hyperlink

Degene die jouw cv leest heeft het hoogstwaarschijnlijk druk en weinig tijd. Help deze persoon een handje door van jouw e-mailadres een hyperlink te maken. Hierdoor kan jouw potentiële werkgever met slechts één klik jouw sollicitatie meteen beantwoorden.

Vermeld jij jouw LinkedIn profiel op je cv? Maak hier dan ook een hyperlink van. Wist je trouwens dat je de link naar jouw LinkedIn profiel kan personaliseren? Standaard bestaat de URL naar jouw profiel uit een aantal willekeurige cijfers en letters, dit ziet er niet zo fraai uit op je cv. Via de instellingen in jouw LinkedIn profiel kun je deze URL eenvoudig wijzigen in bijvoorbeeld je voor- en achternaam. Klik hier voor meer LinkedIn profiel tips >>

 

Kort maar krachtig

Wist je dat recruiters in circa 6 seconden bepalen of een kandidaat geschikt is voor de functie? Maar naar welke informatie kijken recruiters in deze 6 seconden? De informatie waar een recruiter als eerste naar kijkt is:

  • je naam;
  • je huidige functie, huidige werkgever en start- en einddatum;
  • je vorige functie, vorige werkgever en start- en einddatum;
  • de door jou gevolgde opleiding(en).

 

Nu je weet waar een recruiter naar kijkt, is het aan jou de taak om deze informatie duidelijk zichtbaar te vermelden op je cv, zodat de recruiter deze informatie in één oogopslag ziet. Daarnaast raden we je aan om je cv zo kort en bondig mogelijk te houden, des te groter de kans dat de recruiter alle benoemde informatie ook daadwerkelijk leest.

 

Don’ts

Naast de do’s in je cv zijn er ook een aantal don’ts. Onderstaande don’ts lijken misschien voor de hand liggend, maar toch zien we dat dit nog geregeld fout gaat.

 

Leugentje om eigen bestwil

Een leugentje op je cv moet kunnen toch? Nee! Lieg niet op je cv. Vroeg of laat val je door de mand en zal de gebruikte leugen zich tegen je keren. Een kleine leugen kan niet alleen je kans op een baan verpesten maar ook nog eens jouw reputatie op het spel zetten. Je weet wat ze zeggen… eerlijkheid duurt het langst.

 

Gek e-mailadres

Lijkt jouw e-mailadres op een van de volgende: l[email protected], [email protected] of [email protected]? Dan is het nú tijd voor verandering! Zorg ervoor dat het e-mailadres dat jij op je cv vermeld een professionele uitstraling heeft en indien mogelijk uit jouw voornaam of voorletter(s) en achternaam bestaat.

 

Onprofessionele foto

Je hebt het vast al vaker voorbij zien komen: gebruik geen onprofessionele foto op je cv. Maar wat is een onprofessionele foto? En wat wordt gezien als een professionele foto? Onder een onprofessionele foto verstaan we bijvoorbeeld een vakantiefoto of een foto waar jij je vrienden vanaf hebt geknipt. Maar ook een onscherpe foto of een foto met slechte belichting, oogt weinig professioneel.

Wil jij professioneel overkomen? Dan laat je een aantal foto’s maken door een professionele fotograaf. Het kost even wat tijd, maar dan heb je ook wat! Houdt in de kledingkeuze voor de foto rekening met wat je wilt uitstralen en de functietitel waarvoor je solliciteert. Indien mogelijk neem je meerdere setjes kleding mee, zodat je per solliciatie kunt afwegen welke foto het beste bij de functie en het bedrijf past. 

 

Volgende week

In deel 1 van Pimp je cv hebben we het gehad over de layout van je cv en in deze blog zijn we dieper ingegaan op de do’s en don’ts in jouw cv. Volgende week in het derde en laatste deel van Pimp je cv zetten we de puntjes op de i! We geven tips over hoe jij jouw sollicitatiebrief en cv op elkaar afstemd en wat je kan doen om een voorsprong te hebben op jouw medekandidaten.

Wil jij jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten? Volg dan een van onze cursussen of opleidingen en ontwikkel en verrijk jouw vaardigheden.

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!