Gratis studiegids

Boekhouding: zelf doen of outsourcen?

Ga je de boekhouding zelf doen of schakel je een professional in? De administratie van je bedrijf is belangrijk en wil je dus goed op orde hebben. Sommige ondernemers (en vooral de grote bedrijven) vinden het fijn om de financiën zelf te regelen. Veel kleine ondernemers kiezen er juist voor om te outsourcen. Of je het nu zelf doet, of het toch liever overlaat aan een ander, beide opties hebben hun voor- en nadelen.

Doe je het liever zelf, maar weet je nog niet zo goed waar je moet beginnen? Dan past het goed bij jou om de cursus Basiskennis Boekhouden (BKB) te volgen. Je kunt de stof die je leert direct toepassen in je eigen bedrijf!

 

Wat is de betekenis van outsourcing?

Wat is outsourcing eigenlijk? Simpel gezegd betekent dit dat je een taak overdraagt aan iemand buiten jouw eigen bedrijf. In de meeste gevallen gaat het dan om de boekhouding, maar het kan ook elke andere taak zijn. Sommige bedrijven outsourcen bijvoorbeeld hun social media. Je kiest meestal voor outsourcing als je het gevoel hebt dat je zelf niet de specialist kan zijn die je nodig hebt. Als je gewoon geen tijd of geen expertise in huis hebt, is outsourcing een goed alternatief. En dat zonder in te leveren op kwaliteit!

 

 

Op deze vijf manieren kun jij je boekhouding doen

Er zijn veel verschillende manieren om je boekhouding te doen. Ze zijn allemaal op een heel andere manier flexibel en fijn om te gebruiken. Het is goed om te weten welke het beste bij jouw situatie past. Hier beneden staan de vijf meest gebruikte boekhoudmethoden: kasstelsel, factuurstelsel, handmatige boekhouding, online boekhoudsoftware en outsourcing.

 

        Kasstelsel

Met het kasstelsel hou je het simpel. Je schrijf je inkomsten en uitgaven pas op als het geld echt binnenkomt of eruit gaat. Het is alsof je de hele tijd opschrijft hoeveel geld er in jouw portemonnee zit, maar dan voor je hele bedrijf. Dit is ideaal voor kleine ondernemers met een winkel of bijvoorbeeld een koffietentje. Denk er hierbij ook aan dat je in een kasstelsel ook direct opschrijft met hoeveel btw je rekening moet houden. Zo hoef je met een kasstelsel nooit te puzzelen met openstaande facturen.

 

        Factuurstelsel

Het factuurstelsel zit wat moeilijker in elkaar. Je schrijft het al op zodra een factuur de deur uitgaat of juist binnenkomt, ook wanneer er nog helemaal niks is overgemaakt. Het is een beetje als ‘vooruit kijken’, zodat je weet wat er nog moet komen of betaald moet worden. Dit is handig als je niet wil dat er ineens een onverwachte rekening opduikt. Het factuurstelsel is ideaal voor bedrijven die vaak facturen versturen, zodat je de groei van je bedrijf niet in de weg zit door te wachten op het geld dat toch wel komt.

 

Kasstelsel of factuurstelsel: de verschillen

Twijfel je nog tussen het kasstelsel of factuurstelsel? Het kost meer moeite om een factuurstelsel bij te houden dan een kasstelsel. Tegelijkertijd zet je met het factuurstelsel wel altijd een stap in de toekomst. Met deze blik op de toekomst hou je je bedrijf een stuk dynamischer en zit je de groei niet in de weg. Heb jij bijvoorbeeld een winkel en stuur jij jouw klanten nooit een factuur, dan heb je veel meer aan het kasstelsel.

 

 

        Online boekhoudsoftware (handmatig)

Met handmatige boekhouding pak je het wat ouderwetser aan. De grootste voordelen: het is goedkoop en je hebt alles zelf in de hand. Open bijvoorbeeld een Excel-sheet of andere spreadsheet en zet het zo in elkaar dat het voor jou overzichtelijk is. Boekhouden in Excel is populair, dus online kun je veel formats vinden die jij kan gebruiken. Je hoeft dan alleen nog maar jouw eigen boekhouding in te vullen. Niet de beste optie als je een hekel hebt aan getallen of als je administratie snel een rommeltje wordt, maar perfect voor de echte doe-het-zelver.

 

        Online boekhoudsoftware (automatisch)

Je kunt je boekhouding ook automatiseren. Eigenlijk heb je dan een digitale assistent die alles voor je bijhoudt. Bonnetjes scannen, facturen versturen, banktransacties inladen – je kunt het allemaal automatiseren. Het is heel handig als je graag zelf je financiën in de gaten houdt, maar niet uren wil prutsen met spreadsheets. De meeste programma’s zijn heel makkelijk en kun je ook handmatig aanpassen, zodat het voor jou overzichtelijk blijft. Het kost wat, meestal in abonnementsvorm, maar dan is je boekhouding wel netjes en overzichtelijk.

 

Gratis boekhoudprogramma

Een gratis boekhoudprogramma kan ideaal zijn als je een startende ondernemer bent of een klein bedrijf runt. Het kost niets, maar biedt vaak genoeg functies om je administratie op orde te houden. Zoek maar eens op ‘Gratis boekhoudprogramma’ en kijk of een van de mogelijkheden je aanspreekt. Denk hierbij aan spreadsheets. Verstuur je veel facturen, dan is het wellicht fijn als het programma de voordelen van een factuurstelsel aanbiedt.

Let wel: gratis programma’s hebben vaak beperkingen in functies of aantal gebruikers. Ook is het vaak gratis voor slechts een korte periode. Heb je meer nodig? Dan is overstappen naar een betaalde versie soms een slimme zet.

 

 

        Outsourcing

Zoals al doorgenomen kun je er ook voor kiezen om je boekhouding uit te besteden met outsourcing. Zo kun jij je focussen op waar je goed in bent, en de boekhouder zorgt ervoor dat jouw financiën er perfect bijliggen. Diegene zorgt voor je jaarrekening, belastingaangiften en alle kleine administratieve taken waar jij liever niet aan denkt. Outsourcen is niet goedkoop, maar bespaart je tegelijkertijd een hoop tijd – het kan dus een mooie investering zijn.

 

 

Hoe kun jij het beste boekhouden?

Uiteindelijk hebben alle manieren van boekhouden hun eigen voordelen. Hoe dan ook, je kunt er onder de streep voor kiezen om het zelf te doen, of het toch te outsourcen.

Wil je alles zelf doen en volledige controle behouden? Dan kun je kiezen voor een kasstelsel (handig als je met contante betalingen werkt) of het factuurstelsel (handig wanneer je veel werkt met facturen). Voor beide is het fijn als je basiskennis hebt over boekhouden en weet hoe je een georganiseerde boekhouding op kunt zetten.

Doe je het liever digitaal, dan kies je voor een online boekhoudprogramma. Hierbij kun je kiezen voor een handmatig systeem (zelf de gegevens invoeren en controleren) of een automatisch systeem (koppelingen met je bank worden vanzelf gemaakt).

De laatste mogelijkheid gaat nog een stapje verder. Als jij je volledig wil focussen op je vak, dan kun je jouw boekhouding outsourcen aan een professional. Zo heb jij je handen vrij en weet je zeker dat alles op orde is.

 

 

 

Zelf een professional worden in boekhouding?

Niets voelt fijner dan lekker zelf de boekhouding bijhouden. Je wil dit natuurlijk goed en snel kunnen doen. Iedere ondernemer doet er goed aan om even te verdiepen in de techniek achter boekhouden. Het kan je op de lange termijn een hoop geld besparen om het direct goed te doen! Kijk daarom eens naar de volgende cursus:

 

Start de cursus Basiskennis Boekhouden (BKB) hier! »

Kijk ook eens naar andere opleidingen in de administratie

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • 90 jaar ervaring
  • Voordeligste opleider van Nederland

Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!