Gratis studiegids

Bewindvoerder worden

Alles wat je moet weten wanneer je bewindvoerder wilt worden

Lijkt het jou wel wat om bewindvoerder te worden, maar weet je niet precies wat een bewindvoerder precies doet of wat zijn taken zijn? Vandaag leer je meer over dit beroep en kom je er achter of de opleiding Bewindvoerder bij jou past. 

 

 Direct meer weten? 

Lees alles over de opleiding om bewindvoerder te worden

Bekijk de opleiding Bewindvoerder »

 


 

Wat doet een bewindvoerder?

De taak van een bewindvoerder is om het vermogen van een cliënt te beschermen, financiële problemen op te lossen en toekomstige financiële problemen te voorkomen. Wanneer iemand financiële problemen heeft of niet in staat is om zijn eigen financiën te regelen kan men een bewindvoerder (laten) inschakelen. Deze dient dan bij de rechtbank een verzoek in tot onderbewindstelling. De rechter doet vervolgens uitspraak voor de onderbewindstelling en wijst de bewindvoerder toe.

De bewindvoerder heeft onder andere de volgende taken:

 • inventariseren van de inkomsten, uitgaven, bezittingen en schulden;
 • leefgeld uitkeren voor de dagelijkse uitgaven d.m.v. een budgetplan;
 • betalen van rekeningen, vaste lasten en verzekeringen;
 • openen van de binnenkomende post;
 • aanvragen van toeslagen en uitkeringen;
 • administratie bijhouden van de inkomsten en uitgaven;
 • een jaarlijkse rapportage naar de rechtbank sturen

 

De cliënt kan altijd inzicht krijgen in zijn bankafschriften, maar alleen de bewindvoerder kan over de financiën beslissen.

 

Is het een vrij beroep?

Bewindvoerder is een vrij beroep, maar er zijn pittige eisen waar je aan moet voldoen om een professionele bewindvoerder te worden. Als je voor een familielid bewindvoerder wilt worden, heb je hier geen last van, maar als je meer dan drie cliënten hebt moet je aan de kwaliteitseisen voldoen.

De belangrijkst kwaliteitseisen zijn:

 • minimaal MBO 4 (en minimaal 2 jaar ervaring) of een HBO-opleiding in een relevante richting;
 • je mag niet zelf onder bewind of curatele staan;
 • je moet een verklaring omtrent gedrag overleggen;
 • je moet een accountantsverklaring kunnen overleggen.

 

Bewindvoerder worden: welke opleiding

Zoals hierboven reeds genoemd kun je bewindvoerder worden als je een 4-jarige MBO (en minimaal 2 jaar ervaring) of een HBO opleiding hebt gevolgd in een economische/financiële richting. Maar er zijn ook erkende opleidingen tot bewindvoerder. Dit zijn zowel klassikale als online opleidingen. Overweeg jij om bewindvoerder te worden, dan is het raadzaam om bij jezelf na te gaan of over de volgende competenties beschikt:

Je moet:

 • kunnen coachen;
 • financieel inzicht hebben;
 • inzicht hebben in de omgeving;
 • goed kunnen plannen en organiseren.

 
Wil jij meer leren over het vak van bewindvoerder? Met de opleiding Bewindvoerder van NHA zet jij de eerste stap naar dit vak. In deze opleiding ontwikkel je de kennis en vaardigheden die je nodig hebt als beschermingsbewindvoerder.
 

   De opleiding Bewindvoerder van NHA is geaccrediteerd door Horus, de branchevereniging voor wettelijk vertegenwoordigers. Met onze opleiding kun je 8 PE-punten behalen. 

 

 

Salaris bewindvoerder

Wat verdient een bewindvoerder?

Het salaris van een bewindvoerder is afhankelijk van verschillende factoren zoals ervaring, opleidingsniveau en de organisatie waarvoor je werkt.

Het gemiddelde salaris voor een bewindvoerder in Nederland varieert doorgaans tussen de € 2.300 en € 4.000 bruto per maand. Dit kan echter variëren op basis van individuele prestaties, specialisaties binnen het vakgebied en de regio waarin je werkzaam bent (In de Randstad verdien je bewindvoerder over het algemeen meer dan in de rest van Nederland).

 

Ervaring:

Startende bewindvoerder: Gemiddeld €2.500 bruto per maand.

Bewindvoerder met ervaring: Na een aantal jaar kan het salaris oplopen tot ruim €4.200 bruto per maand.

 

Belangrijke factoren:

 • Ervaring
 • Type bewindvoering
 • Omvang van de werkzaamheden
 • Locatie

 

Het is belangrijk op te merken dat het beroep van bewindvoerder niet alleen financieel lonend kan zijn, maar ook een grote mate van voldoening kan bieden door het helpen van mensen in moeilijke financiële situaties.

 

Gerelateerde opleidingen en beroepen

Het is niet eenvoudig om bewindvoerder te worden. Lijkt het je wel leuk om werkzaam te zijn in het wereldje van hulpverlening, schulden en schuldenaars? Dan kunnen we je enkele andere gerelateerde opleidingen en beroepen aanbevelen.

 

Budgetcoach

Van inkomsten en uitgaven tot kostenposten, risico’s en spaarvraagstukken. In de opleiding Budgetcoach van NHA leer jij hoe je de financiële huishouding van jouw cliënten in kaart brengt. Budgetteren is een vak, maar dat geldt ook voor het coachen van mensen die in geldnood verkeren.

 

Schuldhulpverlening

Tijdens de NHA opleiding Schuldhulpverlening leer je hoe je mensen met schulden kunt helpen. Van alle huishoudens kampt meer dan 15 procent met ernstige financiële problemen. Je gaat onder andere een plan opstellen om te voorkomen dat er een gerechtsdeurwaarder aan te pas moet komen. Je leert hoe je een financiële huishouding opstelt, hoe je mensen bewuster met geld kunt leren omgaan en een schuldbemiddelingstraject opstellen.

 

Wft adviseur basis

Een heel andere opleiding is die tot Wft adviseur basis. Tijdens deze opleiding leer je klanten adviseren over financiële producten, zoals verzekeringen, pensioenen of hypotheken. Het diploma Wft Adviseur Basis is verplicht voor iedereen die financiële diensten aanbiedt.

 

REVIEWS

Review - Opleiding Bewindvoerder NHA

 10/10 

Ik ben per 1 oktober werkzaam als assistent casemanager bewindvoerder en aangezien ik uit de zorg kom volg ik daarnaast deze studie. Het sluit naadloos aan en is helemaal up to date. Hierdoor verloopt mijn inwerkperiode en het wegwijs worden best soepel. Alles wat ik op mijn werk tegenkom zie ik in de studie terug en vice versa

 

Review - Opleiding Bewindvoerder NHA

 8/10 

als zeer fijn, duidelijk. communicatie is kort wat erg fijn is. Altijd goed bereikbaar.

 

Lees alle reviews >>

 

Vraag jouw gratis proefles aan!

Ben jij geïnteresseerd in een cursus Bewindvoerder? Wil je graag ontdekken of een thuisstudie bij jou past? Vraag dan nu gratis en vrijblijvend een proefles van deze cursus aan. Zo ervaar je zelf of het iets voor jou is. 

 

Ja, ik wil een gratis proefles! »

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!