Sociale Hygiëne  

Tijdelijk met GRATIS tablet 10% korting met 'lente10'
Sociale Hygiëne
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
139,00
of 
4 x €36,50
4.7/5

Beoordeeld door 26 student(en)

 • Kies voor persoonlijke begeleiding
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Start binnen enkele minuten
 • Afronding: Erkend diploma
 • Studieduur: 3 maanden
ALGEMEEN

Aan de slag in de horeca? Volg de cursus Sociale Hygiëne

Ben je graag onder de mensen en is het werken in de horeca je op het lijf geschreven? Volg de cursus Sociale Hygiëne. In 3 maanden tijd heb je het diploma en kun je aan de slag. Schrijf je nu in voor de cursus en start direct met leren!

Om kennis te verkrijgen over sociale hygiëne in de horeca, zijn er twee mogelijkheden: volg deze cursus of volg de cursus Cafébedrijf. De meeste mensen kiezen voor de uitgebreide cursus Cafébedrijf en zijn zodoende optimaal voorbereid op een toekomst in de horeca.
 

Een streepje voor bij je werkgever

Werken in de horeca? Dan is het goed om te weten dat er regelgeving is waaraan horeca ondernemingen dienen te voldoen. Zo is het tegenwoordig verplicht dat in elke horecagelegenheid waar alcohol geschonken en/of verkocht wordt, tijdens openingstijden altijd iemand aanwezig is met het branche-erkende diploma Sociale Hygiëne.

Door als afsluiting van de cursus het SVH diploma Sociale Hygiëne te behalen, heb je dus een streepje voor bij (toekomstige) werkgevers. 

 

Dit leer je in de cursus sociale hygiëne

Na de cursus Sociale Hygiëne beschik je over alle noodzakelijke vakkennis die je nodig hebt om te kunnen (mogen) werken in de horeca.

Denk aan kennis over:

 • de horecamarkt: welke mogelijkheden zijn er, soorten horecabedrijven, soorten horecagasten, bedrijfsformules en de marketingmix;
 • alcohol, drugs en kansspelen, verslavingen en de sociale, lichamelijke en geestelijke gevolgen daarvan en de verantwoordelijkheden van de horecaondernemer;
 • het sociaal hygiënisch beleid: hoe komt beleid tot stand en welke morele uitgangspunten hanteer je? Aan bod komen ethiek, regelgeving, juridische regels en een eigen sociaal hygiënisch beleid opstellen.

 

Sociale vaardigheden

In de horeca zijn sociale vaardigheden zeer belangrijk. Hoe voer je moeilijke gesprekken, hoe communiceer je en hoe treed je handelend op? Dat leer je ook in de cursus Sociale Hygiëne.

In de cursus leer je alles over de wettelijk verplichte eisen op het gebied van veiligheid en arbeidsomstandigheden. Ga je ervoor en slaag je voor het examen? In 3 maanden tijd heb je het diploma Sociale hygiëne op zak.
 


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma Sociale Hygiëne

In de cursus Sociale Hygiëne komen 5 onderdelen aan bod:

De horecamarkt

 • welke mogelijkheden zijn er in de horeca? 
 • verschillende horecabedrijven;
 • verschillende groepen horecagasten de marketingmix;
 • bedrijfsformules en het gastvrijheidsconcept.

Alcohol, drugs en kansspelen

In dit onderdeel van de Sociale Hygiëne cursus bespreken we de sociale (maatschappelijke), lichamelijke en geestelijke gevolgen van alcohol-, drugs- en gokverslaving. Daarnaast gaan we in op de wettelijke regels met betrekking tot de verslavingsproblematiek om tenslotte te bepalen welke verantwoordelijkheden de horeca-ondernemer zélf dient te dragen.

Het sociaal hygiënisch beleid

De kern van de cursus: hoe komt een sociaal hygiënisch beleid tot stand? Welke morele uitgangspunten hanteer je? Vandaar dat we allerlei zaken behandelen:

 • ethiek;
 • regelgeving;
 • juridische regels;
 • het opstellen van een eigen sociaal hygiënisch beleid.

Sociale vaardigheden

In dit onderdeel bouwen we de theorie van het sociaal hygiënisch beleid als het ware om in de praktische kennis en vaardigheden. Een greep:

 • gesprekken voeren (en dan wel de moeilijke!);
 • communicatie;
 • handelend optreden.

Inrichtingseisen en voorzieningen

In het laatste onderdeel van de Sociale Hygiëne cursus bekijken we de wettelijke verplichte eisen ten aanzien van:

 • veiligheid
 • arbeidsomstandigheden
REVIEWS

Reviews Cursus Sociale Hygiëne

Dit zijn specifieke reviews over Sociale Hygiëne, afkomstig van het onafhankelijke reviewplatform eKomi.

10/10
Sociale Hygiëne

Accuraat en duidelijk

10/10
Sociale Hygiëne

Duidelijke cursus, wordt snel nagekeken en eventuele vragen worden snel beantwoord

6/10
Sociale Hygiëne

Materialen prima, de persoonlijke begeleiding bestond uit zo'n 500 tekens per vraag... dat is echt een no go. Prima docente hoor, maar een paar zinnen per hoofdstuk als vraag is wel bizar

10/10
Sociale Hygiëne

Het is mijn eerste cursus en het bevalt me goed, het lesmateriaal is heel duidelijk en overzichtelijk per onderdeel goed omschreven in een les. Als ik nog een cursus zal gaan volgen ga ik het zeker weer bij NHA doen.

DIPLOMA

Diploma Sociale Hygiëne

Je kunt voor het onderdeel Sociale Hygiëne bij de SVH doorlopend examen doen voor het branche-erkende diploma. 

Het Sociale Hygiëne examen kan je boeken bij een van de examenaanbieders van SVH: Lamark of MSH. Voor meer informatie betreffende het examen zoals examendata, uiterlijke aanmelddata en examengelden verwijzen wij je naar SVH. Zie voor meer informatie: https://svh.nl/Sociale-Hygiene/Examens/Computerexamens

Of je kunt contact opnemen met het examenbureau Lamark via:
Telefoon: 088 - 51 41 777

Voor het onderdeel Basisvaardigheden Horeca kun je examen doen voor het NHA-instituutsdiploma.

Getuigschrift

Een NHA-getuigschrift kun je voor € 29,- aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Vooropleiding

Voor de opleiding Sociale Hygiëne is geen specifieke vooropleiding vereist.

Over NHA en de erkenning door het ministerie van onderwijs

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft NHA als opleider erkend op grond van de WEO (Wet erkende onderwijsinstellingen) voor het opleiden voor de staatsexamens voortgezet onderwijs. Sociale Hygiëne valt niet onder deze erkenning.

Kijk hier voor een lijst met alle opleidingen die wel onder deze erkenning vallen.


NHA best beoordeelde thuisstudie-opleider van Nederland!

Onderzoeksbureau Markteffect heeft onlangs een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van thuisstudies. Meer dan 1.000 respondenten werd gevraagd hun thuisstudie-opleider te beoordelen. NHA werd daarbij beoordeeld als de beste thuisstudie-opleider van Nederland. 

Wij zijn enorm trots op onze docenten. Elke dag opnieuw doen zij hun uiterste best om onze studenten een perfecte begeleiding te bieden, en dat wordt dus gewaardeerd. Goed om te weten dat je bij NHA studeert bij de beste thuisstudie-opleider van Nederland!


Meer kwaliteitsgaranties

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is deze cursus Sociale Hygiëne uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze cursus kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt het lespakket in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen.

Kies je voor een cursus met hulp? Dan mag je bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in Nederland! 

Wanneer je start met de cursus Sociale Hygiëne, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde cursus volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video(’s) bekijken;
 • voorleesfunctie;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur Cursus Sociale Hygiëne

De cursus Sociale Hygiëne duurt 3 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: (077) 306 70 00. We helpen je graag!

LESGELD

Lesgeld

Sociale Hygiëne
meest gekozen Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
€169,00
of  4x 44,50
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Zonder hulp
€139,00
of  4x 36,50
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen

Betaalt jouw werkgever mee?

Aarzel niet om je werkgever te vragen om je bij jouw studie financieel te steunen. Veel werkgevers stellen namelijk Persoonlijke Ontwikkel Budgetten beschikbaar voor zelfontwikkeling. Jouw werkgever heeft immers ook profijt van de studie die je volgt. Jij ontplooit jezelf en gaat jouw talenten beter benutten. Bovendien doe je alles in je eigen tijd. Bespreek gerust de mogelijkheden met je chef of de personeelsfunctionaris.

Een extra pluspunt voor jouw werkgever: NHA is Cedeo erkend. Dit belangrijke keurmerk binnen de HR-sector biedt zekerheid van kwaliteit. 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek

10/10

Accuraat en duidelijk

Lees meer »
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!