Gratis studiegids

 

Filosoof worden

Filosoof worden en kritisch nadenken over de samenleving? Leer de vaardigheden van een filosoof bij NHA

Filosoof is een redelijk onbekend beroep. Wat doet een filosoof eigenlijk? Hij stelt kritische vragen, denkt na, analyseert en trekt alles in twijfel. Allerlei maatschappelijke vraagstukken gaat hij te lijf met een open blik, zonder vooringenomenheid, zonder vooronderstellingen. Filosofen bestonden er al in de oudheid. Ook in onze moderne samenleving hebben we mensen nodig die de maatschappij kritisch en open-minded bekijken. 

 

Filosoof worden: waarom?

Eigenlijk is iedereen een beetje een filosoof. Elke mens denkt wel eens na over zijn leven, over het bestaan als mens, zijn rol in de maatschappij. Gebeurtenissen als het overlijden van een familielid of een natuurramp die veel slachtoffers veroorzaakt zetten aan tot reflectie. Ook het besef dat het heelal oneindig is en dat onze wereld daar maar een minuscuul onderdeeltje van is, doet een mens nadenken.

Iedereen filosofeert soms, alleen doet een ‘professionele’ filosoof dit op een gestructureerde, formele en rationele manier. Waarom filosoof worden? Omdat de maatschappij nood heeft aan mensen die zonder vooringenomenheid en met een ruimdenkende geest alles in vraag durven stellen.

 

Wat doet een filosoof?

Vooral waarnemen en nadenken. Een filosoof geeft geen pasklaar antwoord op alle grote vragen over ons bestaan. Hij denkt wel na over de werkelijke betekenis van deze vragen en bestudeert op een kritische manier de verschillende antwoorden die er ooit gegeven zijn. Vanuit rede en logica tracht een filosoof andere, nieuwe en verfrissende ideeën te ontwikkelen.

Analyseren, in vraag stellen en een vruchtbaar perspectief aanbieden: het behoort tot de kerntaken van een filosoof. Goed debatteren, onderbouwd tegenargumenten weerleggen en helder, gestructureerd schrijven zijn eveneens vaardigheden die een filosoof uitstekend beheerst.

Een goede filosoof is niet gebonden aan gewoonten, aannames en algemeen aanvaarde denkbeelden. Hij durft ‘out of the box’ te denken en bekijkt maatschappelijke vraagstukken op een onafhankelijke manier. De alternatieve denkwijzen en nieuwe perspectieven die een filosoof aanbiedt, helpen de maatschappij evolueren en nieuwe richtingen inslaan. 

 

Opleiding en loopbaan

Er zijn slechts weinig filosofen die zich in hun loopbaan uitsluitend met filosofie bezighouden. Vele gediplomeerde filosofen slaan ook andere wegen in. Van de vaardigheden die een filosoof zich tijdens zijn studie eigen maakt, wordt dankbaar gebruikgemaakt op de arbeidsmarkt.

Afgestudeerde filosofen vinden banen in de informatica, in de journalistiek, in het onderwijs en bij de overheid. De brede algemene kennis van een filosoof, zijn vermogen tot analyserend en kritisch denken en zijn communicatieve vaardigheden komen volop aan bod in de bedrijfswereld. 

Er bestaan zowel bachelor- als masteropleidingen in de filosofie, die je studeert aan een hogeschool of universiteit. In het cursusaanbod van NHA vind je de opleiding Filosofie en levensbeschouwing, die een goede voorbereiding vormt op een hogere studie filosofie. Bekijk op voorhand de inhoud van deze kwaliteitsvolle cursus en vraag een gratis proefles aan bij NHA.  

 

NHA biedt in elke branche beroepsopleidingen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film

Alle beroepsopleidingen bekijken »
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Met persoonlijke begeleiding
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!