Filosofie en Levensbeschouwing  

Nú met GRATIS tablet Tijdelijk 10% korting
Filosofie en Levensbeschouwing
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
€279,00
251,10
of 
9 x €31,05
4.4/5

Beoordeeld door 27 student(en)

 • Met begeleiding van vakdocent
 • Filosofische reis door de tijd
 • Studeer in je eigen tempo
 • Afronding: NHA-getuigschrift
 • Studieduur: 9 maanden
ALGEMEEN

Verruim je wereld met de cursus Filosofie & Levensbeschouwing

Wat is de betekenis van het leven? Wat is de waarde van leven? Wat is leven? Als je zeker weet dat er voor deze vragen meer dan één antwoord bestaat, volg dan de cursus Filosofie & Levensbeschouwing.

De cursus begint met een introductie in oude godsdiensten. Aanbidding van natuurverschijnselen, geesten of goden. Daarna bestudeer je de filosofische tradities uit India, Iran en China. Je leert hoe Oosterse filosofieën mensen helpen: het juiste doen, de zin van het leven begrijpen.

Van Socrates tot Wittgenstein

De geschiedenis van de Westerse filosofie begint bij klassieke Griekse filosofen als Socrates, Plato en Aristoteles. Vervolgens beland je bij denkers als Descartes, Schopenhauer, Marx, Kant, Nietzsche, Sartre en Wittgenstein.

Streven naar kennis

Leer de vakgebieden van de filosofie kennen. Leer wat de filosofie zegt over onder meer de volgende thema's:

 • het streven naar kennis;
 • het verband tussen denken en werkelijkheid;
 • sociale normen en waarden;
 • omgang met- en gedrag van mensen.

Tijdens de laatste les vorm je met de opgedane kennis je eigen filosofische standpunten.


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Programma Filosofie en Levensbeschouwing

Introductie

Je start deze boeiende cursus met een introductie in de godsdiensten die zijn ontstaan door aanbidding van natuurverschijnselen, door verklaringen van verschijnselen door middel van geesten (sjamanisme), of door de aanbidding van één of meerdere goden. Zo leer je in de eerste 4 lessen over de vele soorten levensbeschouwingen van jezelf en van anderen in de wereld.

Filosofische tradities

Vervolgens leren wij je in les 5 tot en met 10 over de filosofische tradities uit India, Iran en China. De oosterse filosofieën zijn nauw verbonden met een bepaalde spirituele praktijk of religieuze traditie. Je leert hoe de oosterse filosofieën je helpen juist te handelen in het leven en te begrijpen wat de zin is van het leven.
Alle vormen van filosofie hebben als overeenkomst dat ze mensen motiveren om kritisch te zijn naar vanzelfsprekendheden. Niets is zomaar vanzelfsprekend. Zowel in de oosterse als in de westerse filosofie blijken er vanaf het begin heel verschillende visies naast elkaar te hebben bestaan. Wij brengen de geschiedenis van de westerse filosofie in kaart.

Oude leermeesters

In de lessen 11 tot en met 15 leer je over de oud-Griekse filosofie van Socrates, Plato en diens leerling Aristoteles, die op zijn beurt de leermeester was van Alexander de Grote. Zijn ideeën over de verschillende takken van filosofische disciplines zijn verder uitgewerkt in de Middeleeuwen en later verrijkt met nieuwe inzichten. Je overbrugt eeuwen; van Schopenhauer tot Kierkegaard, van Marx tot Engels, van Descartes tot Kant. Je komt via de Verlichting en de twintigste-eeuwers Nietzsche, Sartre, Wittgenstein uit bij de moderne taalfilosofie en wetenschapsfilosofie. Je kennis van de geschiedenis van de filosofie maakt duidelijk dat filosofie en empirische wetenschap lang niet zo dicht bij elkaar liggen dan men vroeger dacht.

Vakgebieden

De lessen 16 tot en met 20 maken je bekend met de verschillende vakgebieden binnen de filosofie. Je begint met de systematische filosofie. Je leert over het streven naar kennis en het achterhalen van de werkelijkheid. Maar ook over de leer van de logica (het juiste denken), de taalfilosofie, de metafysica en het 'zien' van de werkelijkheid als een geheel (ontologie).

Praktische filosofie

De lessen 21 tot en met 35 leren je over de praktische filosofie; hierin staan de zachtere kanten van de filosofie centraal. Sociale normen en waarden, omgang met mensen en het verklaren van gedrag. Wij dagen je in de laatste les uit om met de uitgebreide kennis uit deze indrukwekkende cursus jouw eigen filosofische standpunten te vormen. De manier waarop je tegen het leven aankijkt, bepaalt voor een groot deel hoe je in het leven staat. Je komt op deze wijze in aanraking met vragen die je zelf nooit eerder had gesteld en misschien zelfs met antwoorden waarvan je vooraf nooit had gedacht ze te kunnen formuleren.

Met deze cursus vorm je een ruime algemene kennis van filosofie en levensbeschouwing. Je legt de basis voor je eigen denken over levensonderwerpen en vormt daarop een eigen zienswijze!

REVIEWS

Reviews

Dit zijn specifieke reviews over Filosofie en Levensbeschouwing, afkomstig van het onafhankelijke reviewplatform eKomi.

10/10
Filosofie en Levensbeschouwing

Een pittig opleiding, leuk om te doen.

8/10
Filosofie en Levensbeschouwing

Prima cursus. Maar het duurt wel lang voordat je het huiswerk weer terug krijgt!

8/10
Filosofie en Levensbeschouwing

Ik ben er nog lang niet mee klaar, dus mijn keuze is voorlopig. Wat de leesbaarheid van de cursus m.i. enorm zou verbeteren is de tekst in twee kolommen te verdelen. Nu zijn de regels erg lang en dat leest lastig bij langere teksten.

8/10
Filosofie en Levensbeschouwing

Best moeilijk vanwege de vele namen en begrippen. Gelukkig is er een woordenlijst bij. Wat mij betreft zouden de hoofdstukken minder uitgebreid mogen zijn en met wat meer praktische voorbeelden.

GETUIGSCHRIFT

Getuigschrift Filosofie en Levensbeschouwing

Een NHA-getuigschrift kun je voor € 29,- aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).
 

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Leer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je leert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de cursus Filosofie en Levensbeschouwing uitstekend te combineren met een drukke baan of met andere hobby's. Starten met deze cursus kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt de lessen in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd leren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen.

Volg je een cursus met hulp? Dan mag je bij alle NHA-cursussen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke begeleiding. Deze service is uniek in Nederland! 

Wanneer je start met de cursus Filosofie en Levensbeschouwing, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving. Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde cursus volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video(’s) bekijken;
 • voorleesfunctie;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde cursus volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

9 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: (077) 306 70 00. We helpen je graag!

LESGELD

Lesgeld

Filosofie en Levensbeschouwing

€279,00 €251,10
of  9x 31,05
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!

€279,00 €251,10
of  9x 31,05
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Met persoonlijke begeleiding
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek

10/10

Een pittig opleiding, leuk om te doen.

Lees meer »
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!