Paardenverzorging  

Tijdelijk met GRATIS tablet
Paardenverzorging
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
339,00
of 
6 x €62,50
4.8/5

Beoordeeld door 10 student(en)

 • Begeleiding van paardenspecialist
 • Van verzorging tot gedrag
 • Studeer in je eigen tempo
 • Afronding: NHA-getuigschrift
 • Studieduur: 6 maanden
ALGEMEEN

Cursus Paardenverzorging: leer alles over het verzorgen van paarden en pony's

Dressuur, springen, mennen of tochten door de bossen en over het strand. Paardrijden is een veelzijdige hobby. Maar wat heeft een paard eigenlijk nodig? Welke voeding is het beste? Leer alles wat er te weten is over paarden en pony's. Volg de cursus Paardenverzorging en leer hoe je je paard optimaal verzorgt. 

Of het nu gaat om dressuur, springen, mennen of buiten rijden: paardrijden begint met de basisbeginselen.

Onderwerpen die in de cursus Paardenverzorging aan bod komen zijn onder andere:

 • Hoe zie je of een paard gezond is?
 • Hoe zadel je een paard op en af?
 • Wat is de juiste zithouding op een paard?
   

Cursus Paardenverzorging: hoe verzorg je paarden?

Wat eten paarden? En geef je een paard waarmee je af en toe recreatief door het bos rijdt hetzelfde eten als een renpaard waarmee je wedstrijden wint?

Deze Paarden cursus behandelt ook de meest voorkomende aandoeningen bij paarden. Leer alles over inenten, ontwormen en hoefverzorging. Zo zorg jij dat jouw paard gezond blijft!

Of het nu gaat om recreatief paardrijden, rijden in wedstrijdverband of om een andere tak van de hippische sport: de cursus Paardenverzorging is geschikt voor iedere paardenliefhebber.
 

"Dankzij deze cursus leef ik eindelijk mijn jeugddroom!"

Monique Veenstra (58) volgde de cursus Paardenverzorging:
“Als tiener was ik echt een paardenmeisje. Elk weekend was ik op de manege te vinden. Mijn droom was om van paarden mijn beroep te maken, maar ik koos uiteindelijk een andere weg en kwam in het bedrijfsleven terecht.

Nu ik met pensioen ben wilde ik toch graag iets met paarden gaan doen. Daarom volgde ik de cursus Paardenverzorging van NHA. Ik verzorg nu de paarden van andere mensen tijdens hun vakantie. Dankzij deze cursus leef ik eindelijk mijn jeugddroom!”

 

Paardenrassen en hun bijzonderheden

Leer de verschillende rassen en hun eigenschappen kennen. De paarden cursus biedt een overzicht van de herkomst van paarden. 

Hoe corrigeer je paarden? Hoe bouw je een band op met een paard? Wat doe je als je naar links wil en je paard galloppeert naar rechts? Hoe houd je een steigerend paard onder controle? Word een expert op het gebied van paardengedrag met deze paarden cursus!

Wil je van werken met paarden je beroep maken? Dat kan. In de cursus Paardenverzorging maak je kennis met verschillende paardenberoepen en krijg je een overzicht van mogelijke opleidingen en diploma’s.

 

Cursus Paardenverzorging met gratis fotoboek

Bij de cursus Paardenverzorging ontvang je een prachtig fotoboek met meer dan 450 bladzijden.


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Programma Paardenverzorging

Het paard door de eeuwen heen

In de cursus Paardenverzorging leer je eerst meer over de herkomst en de inzet van paarden. Ook maak je kennis met de verschillende paardenrassen en hun bijzonderheden. Om meer te begrijpen van de lichaamsbouw, het gedrag en de kenmerken van de verschillende paardenrassen, is het van belang terug te gaan in de tijd en iets te leren over de herkomst van het paard.

Tegenwoordig leven nog maar zeer weinig paarden in het wild of halfwild. De meeste paarden zijn gedomesticeerd. Dat betekent dat de dieren door verandering van eigenschappen aangepast zijn aan het leven met, en gebruik door de mens. Wist je bijvoorbeeld dat de mens de eerste paarden al zo'n 6.000 jaar geleden gebruikte als lastdier? Tegenwoordig worden paarden ook veelvuldig gebruikt voor de sport en als hobby- of gezelschapsdieren.

De diversiteit aan typen paarden en rassen is groot. Dit komt doordat mensen paarden zijn gaan fokken voor allerlei doeleinden. De veel voorkomende rassen en verschillen in bouw en karakter komen in de cursus uitgebreid aan bod. Ook leer je het gedrag van paarden begrijpen en hoe je hier zelf op kunt inspelen.

Geef jouw paard of pony de beste zorg

Voor het verzorgen van paarden is het uiteraard van groot belang om te weten hoe het lichaam van een paard in elkaar zit en hoe het functioneert. Omdat het paard vanwege zijn bewegingsstelsel door de mens wordt ingezet, is het heel belangrijk dat dit goed blijft functioneren. Alleen zo kan een paard goed functioneren en samen met zijn eigenaar of verzorger de gevraagde prestaties leveren.

Belangrijk hierbij zijn bijvoorbeeld de voeding en verschillende aspecten in de huisvesting die samenhangen met specifieke kenmerken van het paardenlichaam.

Naast de verzorging van paarden behandelen we ook de meest voorkomende aandoeningen bij paarden en de behandeling, maar vooral ook de preventie ervan. Je leert alles over inenten, ontwormen en de juiste hoefverzorging.

Leer de beginselen van paardrijden

In de cursus Paardenverzorging leer je ook hoe het paard wordt ingezet voor de mens. Je leert meer over het harnachement, oftewel het tuig van een paard, zoals het zadel, hoofdstel en mentuig. We behandelen de beginselen van het paardrijden, zoals een correcte zithouding, de juiste uitrusting, buiten rijden, dressuur, springen en mennen.

Paarden zijn grote edele dieren die we met zorg en respect horen te behandelen. Daarom leer je ook meer over het veilig vervoeren van paarden. Verder leer je in de cursus meer over fokkerij, de verzorging van merrie en veulen, het beleren van jonge paarden en het aankopen van een paard.

REVIEWS

Reviews

Dit zijn specifieke reviews over Paardenverzorging, afkomstig van het onafhankelijke reviewplatform eKomi.

10/10
Paardenverzorging

Ik heb de cursus al afgerond. Fijn dat je de cursus in je eigen tempo kunt doen. Het huiswerk werd vlot nagekeken. Ik had al eerder een beroepsopleiding bij jullie gedaan en dat was ook goed bevallen. En wat erg leuk was, het feestpakketje met het getuigschrift. Super leuk gedaan!!!

10/10
Paardenverzorging

Ik leer veel over paarden en kan dit nu ook toepassen in de praktijk. Ik help een vriendin met haar dressuurproeven. Hiervoor wist ik nog niet zoveel over paarden.

8/10
Paardenverzorging

Prima cursus. Duidelijk en altijd snel antwoord van je docent.

10/10
Paardenverzorging

Het is een super cursus, goede uitleg. Na elke les krijg je je punt + uitleg erbij. Super fijn!

GETUIGSCHRIFT

Getuigschrift Paardenverzorging

Een NHA-getuigschrift kun je voor € 29,- aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).
 

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Leer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je leert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de cursus Paardenverzorging uitstekend te combineren met een drukke baan of met andere hobby's. Starten met deze cursus kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt de lessen in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd leren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen.

Volg je een cursus met hulp? Dan mag je bij alle NHA-cursussen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke begeleiding. Deze service is uniek in Nederland! 

Wanneer je start met de cursus Paardenverzorging, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving. Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde cursus volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video(’s) bekijken;
 • voorleesfunctie;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde cursus volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

De cursus Paardenverzorging heeft een studieduur van 6 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: (077) 306 70 00. We helpen je graag!

LESGELD

Lesgeld

Paardenverzorging
€339,00
of  6x 62,50
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
€339,00
of  6x 62,50
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Met persoonlijke begeleiding
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek

10/10

Ik heb de cursus al afgerond. Fijn dat je de cursus in je eigen tempo kunt doen. Het huiswerk werd vlot nagekeken. Ik had al eerder een beroepsopleiding bij jullie gedaan en dat was ook goed bevallen. En wat erg leuk was, het feestpakketje met het getuigschrift. Super leuk gedaan!!!

Lees meer »
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!