Gratis studiegids

Criminologie  

Tijdelijk met GRATIS tablet Nú met 50% korting
Criminologie Winnaar Website van het jaar
Adviesgesprek Gratis proefles
Inschrijven 15 dagen gratis proberen
€558,00
279,00
of betaal
12 x €26,00
4/5

Beoordeeld door 7 student(en)

 • Kies voor persoonlijke begeleiding
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Start binnen enkele minuten
ALGEMEEN

Belangstelling voor preventie en opsporing? Volg de cursus Criminologie

Werk je in de beveiliging of in opdracht van een strafrechtadvocaat? Bij een onderzoeksbureau of als detective? Of heb je gewoon belangstelling voor criminologie? De cursus Criminologie is een interessante kennismaking met het vak van criminoloog.

Criminologie is de wetenschap die crimineel gedrag en de maatschappelijke reactie daarop bestudeert. Om verschillende redenen kan het interessant zijn kennis te maken met dit belangrijke vakgebied.

Beveiliger of detective

Je werkt bijvoorbeeld in de beveiliging of op het gebied van rechtswetenschappen. Of je werkt als detective. Maar misschien heb je wel een algemene interesse in het verklaren en voorkomen van crimineel gedrag. Of je bent geïnteresseerd in de maatschappelijke gevolgen en het effect van straffen. Dan is de cursus Criminologie interessant voor jou!

Goed niveau

De kwalitatief hoogstaande opleiding Criminologie is een boeiende introductie in de sociaalwetenschappelijke wereld van criminaliteit en opsporing.

Het lesmateriaal in deze cursus is ook de lesstof bij onder meer de opleiding Forensic Sciences aan de Hogeschool Van Hall Larenstein en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden.

Misdaadpreventie

In de cursus leer je de werkwijzen en praktische mogelijkheden voor oplossing en preventie van misdaden.

Je verdiept je in de organisaties uit de justitiële keten:

 • politie;
 • gemeenten;
 • particuliere beveiligingsorganisaties.

Je leert over de diverse vormen van criminaliteit en criminaliteitsbestrijding.

Crimineel goed

Geïnteresseerd in het brede en actuele vakgebied van criminologie? Wil meer doen met dit maatschappelijk belangrijke onderwerp? Volg de cursus Criminologie en leg een goede basis.

PROGRAMMA

Studieprogramma Criminologie

De cursus Criminologie bestaat uit vier hoofdonderdelen:

Theorie

In dit deel leer je de basis van de criminologie. Wat is criminaliteit en de dynamiek ervan, hoe kan crimineel gedrag worden begrepen en verklaard en welke aanpak past in theorie het best bij een criminele uiting? De politie is natuurlijk een belangrijk orgaan in de bestrijding van de criminaliteit. We leggen je uit wat sociale controle is, wat de visie van Foucault is op gedragsregulering, hoe de politie werkt aan een informatiepositie en welke concepten bestaan voor normhandhaving.

Verschijningsvormen van criminaliteit

Crimineel gedrag uit zich in verschillende vormen. In dit onderdeel leer je over jeugdcriminaliteit, cybercrime, terrorisme, geweld, moord en doodslag en zedencriminaliteit. Bij elke vorm van criminaliteit leren we je deze te herkennen, te verklaren en uiteindelijk op te lossen met een adequaat plan van aanpak. Ook leren we je over de problemen die de justitiële partners ondervinden tijdens de bestrijding ervan.

Veiligheidspartners

Binnen de justitiële keten werken veiligheidspartners samen om zo op een integrale wijze criminaliteit te bestrijden. Politie, gemeenten, particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus hebben elk hun eigen taken, manier van werken en instrumenten binnen de justitiële keten. Aan het einde van dit onderdeel ken je de vijf onderdelen van deze keten, weet je hoe ze zijn georganiseerd, wat de taken van elk zijn en welke processen binnen de keten plaatsvinden.

Technieken

Binnen de criminologie gebruikt men verschillende methoden om aard en omvang van een criminaliteit vast te stellen. In dit laatste onderdeel leer je over de mogelijkheden en beperkingen van sporen, criminaliteitsanalyse, daderprofilering en cold case onderzoek. We leren je de uitkomsten en statistische gegevens van elke methode op een juiste wijze te interpreteren.

Aan het einde van deze misdadig goede opleiding Criminologie ken je de werkwijzen en praktische mogelijkheden om misdaden te voorkomen en mogelijk op te lossen. Je raakt bekend met de technieken van criminaliteitsbestrijding en kunt mensen en bedrijven in jouw omgeving hierover adviseren.

DIPLOMA

Diploma Criminologie

Bij NHA rond jij je opleiding af in het tempo dat het best bij jou past. Je bepaalt zelf óf en wanneer je er aan toe bent om je opgedane kennis te toetsen.

Examen: elke dag en dicht bij huis

Deze opleiding kun je afronden met een examen. Ben je geslaagd voor het examen, dan ontvang je van ons het NHA-instituutsdiploma.

Altijd een examenlocatie bij jou in de buurt.Dagelijks kun je digitaal je examen afleggen op een locatie bij jou in de buurt. Dit bespaart reistijd en je kunt meteen het examen maken als je de lesstof hebt afgerond. Je bepaalt zelf waar en wanneer je het NHA-examen wilt maken.

Jouw voordelen:

 • geen lange reistijd;
 • niet lang wachten op een examendatum. Je kunt je examen afleggen wanneer jij er klaar voor bent;
 • geen examenstress;
 • de uitslag van jouw examen is snel bekend.

Aanmelding
Aanmelden voor het examen kan eenvoudig via plaza. Het examengeld bedraagt € 125,-.
Bij NHA betaal je het examengeld pas bij aanmelding voor jouw examen.

Getuigschrift

Een NHA-getuigschrift kun je aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Vooropleiding

Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist.

Over NHA en de erkenning door het ministerie van onderwijs

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft NHA als opleider erkend op grond van de WEO (Wet erkende onderwijsinstellingen) voor het voortgezet onderwijs. Alle NHA-opleidingen die aan wetgeving onderhevig zijn voldoen aan de kwaliteitsstandaard die vanuit het ministerie van OC&W wordt vereist. NHA past deze hoge kwaliteitsstandaard toe op de ontwikkeling van al haar opleidingen.

ZO STUDEER JE

Zo studeer je

Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de opleiding Criminologie uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt het complete lespakket in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving of per post) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen. Je mag bij alle NHA-opleidingen 5 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in Nederland! 

Wanneer je start met deze opleiding Criminologie, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • je digitale coach activeren om je extra te stimuleren;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen.

STUDIEDUUR

Studieduur opleiding Criminologie

Voor de opleiding Criminologie staat eens studieduur van 4 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: (077) 306 70 00 of stuur ons een e-mail.

REVIEWS

Reviews

4/5
Criminologie

Ik vind de lesstof goed, maar soms de vraagstelling wat apart en het nakijken mag ook wat sneller soms

4/5
Criminologie

De studie stof is duidelijk, en de reacties van de docent komen snel, waardoor de cursus vlot door loopt.

4/5
Criminologie

Opleiding is prima. Vragen soms wat moeilijk. Je moet goed je tijd nemen. En niet omdat er huiswerk week 1 2 enzv staat van jezelf verwachten dat je elke week wat inleverd. Op eige tempo leer je het meeste

5/5
Criminologie

Ik volg een opleiding criminologie met behulp van een docent. Zodra ik mijn huiswerk indien krijg ik tijdig mijn cijfer en kan ik me weer richten op het volgende hoofdstuk. Daarnaast is het studenten plaza erg duidelijk en overzichtelijk en bij vragen vind ik altijd direct een antwoord. Over het boek en de werkmap en materiaal ben ik ook erg tevreden.

LESGELD

Lesgeld

Criminologie
€558,00 €279,00
of betaal 12x 26,00
Inschrijven
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 5 jaar lang begeleiding!
€558,00 €279,00
of betaal 12x 26,00
Inschrijven
15 dagen gratis proberen

Belastingteruggaaf voor NHA studie

Je kunt de studiekosten voor een NHA-opleiding, die aansluit op jouw beroep of toekomstige beroep, als aftrekpost indienen bij jouw belastingaangifte. In dat geval vergoedt de belastingdienst een gedeelte (afhankelijk van jouw belastingschaal) van jouw studiekosten, boven het drempelbedrag van € 250. Dat maakt je studie bij NHA nog voordeliger!

Bereken jouw belastingvoordeel Bedrag
Studiekosten
Belastingschaal
Drempel
Jouw Voordeel
Tablet incl. toetsenbord

Daarom NHA

 • Nu 50% korting op het lesgeld!
 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt

5/5

Ik volg een opleiding criminologie met behulp van een docent. Zodra ik mijn huiswerk indien krijg ik tijdig mijn cijfer en kan ik me weer richten op het volgende hoofdstuk. Daarnaast is het studenten plaza erg duidelijk en overzichtelijk en bij vragen vind ik altijd direct een antwoord. Over het boek en de werkmap en materiaal ben ik ook erg tevreden.

Lees meer »
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!